Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Hμερίδα για την προστασία της Υδραίϊκης Αρχιτεκτονικής



Μια πολύ σημαντική ημερίδα στη σειρά  «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς  το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 στην Ύδρα, στο ξενοδοχείο Bratsera.


Κορυφαίοι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό – οι Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Ομότ. Καθηγ., School of Architecture, Washington University, St. Louis, Ελένη Μαΐστρου, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Ιωσήφ Ευφραιμίδης, Αρχιτέκτων, Βασίλης Γκανιάτσας, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Ε.Μ.Π., Λύκειο Ύδρας και Παναγιώτης Τέτσης, Ακαδημαϊκός και εικαστικός – συμμετέχουν στην ημερίδα με στόχο τον γόνιμο διάλογο για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων.



Η ημερίδα απευθύνεται: α/ στο ευρύ κοινό, β/ σε αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, καθώς και σε όσους ασχολούνται με έργα στερέωσης και αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων, και γ/ σε εκπροσώπους αρμοδίων φορέων της πολιτείας, με στόχο την διερεύνηση τόσο των προβλημάτων, όσο και των τρόπων προστασίας τoυ παραδοσιακού οικισμού της Ύδρας.



Πρόκειται για την 6η κατά σειρά ημερίδα που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ. Ο διάλογος ξεκίνησε με την ημερίδα της Αθήνας (13/01/2012), συνεχίστηκε με τις ημερίδες της Σίφνου (13/10/2012), των Ιωαννίνων (27/10/12), του Βόλου (09/03/2013) και των Χανίων (12/10/14), και θα ολοκληρωθεί με την ημερίδα της Καλαμάτας, το φθινόπωρο του 2014.



Η επιλογή της Ύδρας για τη διοργάνωση της ημερίδας έτυχε θερμής υποδοχής από την τοπική κοινωνία, ενώ για την προβολή της στο νησί βοήθησαν σημαντικά τα παιδιά του Λυκείου.



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ήδη από την ίδρυσή της αγωνίζεται για τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ύδρας, ενός από σημαντικότερα οικιστικά σύνολα της χώρας. To 1972 η ΕΛΛΕΤ μαζί με την Europa Nostra κινητοποιήθηκαν αποτελεσματικά και πέτυχαν την μη κατασκευή ενός τεράστιου μώλου. Από το 1993 και μετά η ΕΛΛΕΤ με τη συνεργασία και άλλων οργανώσεων πολιτών, αγωνίζεται για να αποτρέψει οικιστικές και άλλες παρεμβάσεις που θα αλλοίωναν το πολύτιμο οικιστικό σύνολο. To 2008 κατέφυγε με θετική έκβαση στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης που επέτρεπε υπό όρους την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Αυλάκι, ενός παραδοσιακά αδόμητου υπαίθριου χώρου.






Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: Κα Κ. Στεμπίλη, 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2) / sepi@ellinikietairia.gr                                     www.ellet.gr 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου