Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ελληνικός Σύλλογος για τη δενδροκομίαΑυτός ο σύλλογος  (Hellenic Association for Arboriculture) έλειπε.. Έλειπε εκείνη η ματιά που θα διέκρινε τη διαφορετικότητα στους δενδροπληθυσμούς : Το ότι υπάρχουν δέντρα και δέντρα, κάποια από αυτά γιγαντιαία όσο ο πλάτανος στη περιοχή του ποταμού Κηρέα, στην Εύβοια, κάποια από αυτά ιστορικά και μνημειακά, κάποια ως ορόσημα του αστικού χώρου, κάποια απολύτως ωφέλιμα και αναντικατάστατα για τους κατοίκους..

Από το σκεπτικό της ίδρυσης του Συλλόγου αντιγράφω :

 «….Ανάμεσα στα 20 ιδρυτικά του μέλη συγκαταλέγονται άνθρωποι που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα συναφών επιστημονικών πεδίων (arborists, γεωπόνοι, δασολόγοι,  αρχιτέκτονες τοπίου ) τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Έδρα του συλλόγου είναι η Αθήνα και οι σκοποί του, όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό είναι:


·       Η προώθηση  της Δενδροκομίας στην Ελλάδα που αφορά στην προστασία, διατήρηση, διαχείριση και φροντίδα  κυρίως των αστικών δένδρων.

·       Η ανάπτυξη  και διάδοση της  γνώσης και διαμόρφωση  συνείδησης σχετικά με τις σύγχρονες πρακτικές  που αφορούν στη Δενδροκομία.

·       Η διενέργεια και υποστήριξη   δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την προστασία των αστικών κυρίως δένδρων  στην Ελλάδα καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

·       Η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που στοχεύουν στην υλοποίηση  της προστασίας και συντήρησης  των αστικών κυρίως δένδρων.

·       Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και πληροφόρησης για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής βοήθειας σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα αλλά και εθνικού καθώς και η δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών.

·       Η συνεργασία με συλλόγους και οργανισμούς με παρόμοιους σκοπούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και  η  εκπροσώπηση της Ελλάδας, με την ιδιότητα μέλους, στο «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δενδροκομίας»  (EAC), συναφή  οργανισμό με έδρα την Γερμανία .

·       Η αξιοποίηση της δυνατότητας κάθε είδους βοήθειας, που  μπορεί να προκύψει από δημόσιες, δημοτικές, ευρωπαϊκές και άλλες αρχές για την υλοποίηση έργων τα οποία αντιστοιχούν σε σχετικές με τα παραπάνω   δραστηριότητες,  όπως  τη συντήρηση και διατήρηση των  αστικών δένδρων μέσω της Δενδροκομίας και τελικά την  προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης .Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου