Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΤΟΠΙΑ»




Το 1ο Συνέδριο  για το πρόγραμμα της Europa Nostra “ENtopia: Our Places in Europe”  διοργανώθηκε από την  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού στη Χίο, το  Σαββατοκύριακο 28-30 Μαρτίου

Το Πρόγραμμα ΕΝτοπία* αφορά περιοχές με πληθυσμό μικρότερο των 15.000 κατοίκων οι οποίες διατηρούν τα αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα . Το πρόγραμμα  στηρίζεται στην κινητοποίηση και ενεργό στήριξη και συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών αρχών., αποτελεί δε  διεθνή προσπάθεια της Europa Nostra, με πρωτοβουλία των Philip Geoghegan και Κώστα Καρρά, για να μην χαθούν περιοχές με ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσικό κάλλος που δε διαβρώθηκαν από το πέρασμα του χρόνου.

Αντιπρόσωποι 10 ευρωπαϊκών χωρών παρουσίασαν τις δικές τους περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα - πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά με λιγότερους από 15.000 κατοίκους - και έθεσαν τις βάσεις δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κοινοτήτων με στόχο την προστασία, ανάδειξη και αειφορική ανάπτυξη τόπων με ιδιαίτερα φυσικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της  η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Claire Lyse Chambron, Policy Officer EU Culture Directorate, ανέλυσε στην εισήγησή της τις δυνατότητες χρηματοδότησης του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν το σύμπλεγμα νησιών Aran Islands στην Ιρλανδία με ιστορία 5.000 χρόνων, περιοχές της Ιταλίας με έντονη ιστορική, αγροτική και οικολογική σημασία όπως Franciacorta, Monte Santa Maria Tiberina, Santo Stefano di Sessanioαλλά και το χωριό Shipcka στην νοτιοανατολική Αλβανία με ιστορία από τα χρόνια του Ιουστινιανού.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η ΕΛΛΕΤ παρουσίασε τέσσερις περιοχές, αυτές της Σκύρου, της Σκοπέλου, της Σικίνου και των Μαστιχοχωρίων της Χίου. Η επιλογή της Χίου για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχής εφόσον τα υποψήφια Μαστιχοχώρια – στα οποία ξεναγήθηκαν οι σύνεδροι – αποτελούν ιδανική περίπτωση περιοχής με διατηρημένα χαρακτηριστικά και συνεργάσιμη τοπική αυτοδιοίκηση, στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα προβάλλεται μέσω ειδικού portal το οποίο θα χειρίζεται κεντρικά η Europa Nostra στη Χάγη και όπου   θα παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι περιοχές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αναδεικνύοντας την κοινή αλλά και τόσο διαφορετική ευρωπαϊκή κληρονομιά μας.  

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την ενεργό στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη και της 3ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη φιλοξενία του ιδρύματος  Μαρία Τσάκος και τους Γιώργο και Αλεξάνδρα Προκοπίου.

Πληροφορίες : Κατερίνα Στεμπίλη 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax:
210 3225240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου