Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

14η Γιορτή του ΠΕΛΙΤΙ
Οι φίλοι  του Πελίτι, φίλοι των παραδοσιακών ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας, καλούνται  στη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.
Η γιορτή θα γίνει  στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, το Σάββατο 26 Απριλίου 2014, από τις 10:30 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα, και διοργανώνεται από το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κ Π Ε Παρανεστίου.
Η «Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών» είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.
Η προσφορά των σπόρων και των φυτών, θα γίνει από τις 10:30 το πρωί, με τα ειδικά κουπόνια που θα είναι διαθέσιμα στη γραμματεία της γιορτής στην είσοδο του κτήματος. Οι επισκέπτες ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να προμηθευτούν τέσσερα κουπόνια. Τα κουπόνια δίνονται δωρεάν. Το κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι σπόρων και αμέσως μετά ακυρώνεται. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι ακριβώς θέλετε να πάρετε. Ενδεχομένως να θεωρείτε λίγα τα τέσσερα φακελάκια, πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή ή συνέχεια για τον κήπο σας. Τέλος ό,τι δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς μπορεί να το έχει πάρει ο φίλος μας ή ο γείτονας μας.
Έτσι μέσω της ανταλλαγής θα το αποκτήσετε και εσείς, άλλωστε οι ανταλλαγές είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Πελίτι. Το σύστημα με τα κουπόνια επίσης έχει τα μειονεκτήματα του αλλά για την ώρα δεν έχουμε βρει ένα καλύτερο τρόπο για τη διανομή των σπόρων και των φυτών.
Η γιορτή περιλαμβάνει:
Ομιλίες από τις 12:00-14:00 με κεντρική ομιλήτρια τη Δρ. Βαντάνα Σίβα. Η Δρ. Βαντάνα έρχεται για τρίτη συνεχόμενη φορά στην Ελλάδα μέσα σ' ένα χρόνο καλεσμένη από το Πελίτι. Η Δρ. Βαντάνα θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ελευθερία των παραδοσιακών σπόρων μια που είναι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης όσο αφορά τις παραδοσιακές ποικιλίες.
Εργαστήρια Τα εργαστήρια θα αρχίσουν στις 10:30 ως τις 12:00
Το τραπέζι της αγάπης από τις 14:00 μμ είναι ένα κοινό τραπέζι όπου τις πρώτες ύλες προσφέρουν με αγάπη οι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές και μαγειρευούν με αγάπη οι εθελοντές. Το τραπέζι είναι για όλους όσους βρίσκονται στη γιορτή. Μπορείτε να φέρετε και εσείς, λίγο ψωμί, τυρί, λάδι, κρασί, ένα γλυκό κ.λ.π.
Τραγουδώντας για το Πελίτι η εκδήλωση κλείνει με τραγούδι και χορό γιατί αυτό που κάνουμε είναι γιορτή.
Χαριστικό Παζάρι ανοίξτε τις ντουλάπες σας και τις αποθήκες σας και φέρτε πράγματα που για ένα χρόνο τουλάχιστον δεν χρησιμοποιήσατε, κάποιοι συνάνθρωποι μας μπορεί να τα έχουν ανάγκη.
Φέτος θα συγκεντρώσουμε, αντρικά ρούχα, παπούτσια, κάλτσες, παντόφλες και εσώρουχα κ.λ.π για τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο στρατόπεδο λαθρομεταναστών Παρανεστίου.
Το Μεσοχώρι είναι οικισμός που ανήκει στο Δήμο Παρανεστίου Ν. Δράμας. Είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Νέστου σε υψόμετρο 120 μέτρων και σε απόσταση 40 χμ από την πόλη της Δράμας, 48 χμ από την Ξάνθη, 72 χμ από την Καβάλα, 105 χμ από την Κομοτηνή, 205 χμ από τη Θεσσαλονίκη και 715 χμ από την Αθήνα. Από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, μέσω Καβάλας, 110 χμ και μέσω Κεχροκάμπου 50 χμ.
Τη Κυριακή στις 27 Απριλίου 2014 θα ξεκινήσει από τη γη του Πελίτι το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους

Όλη η εκδήλωση στήνεται από εθελοντές. Μπορείτε να  βοηθήσετε στις παρακάτω εργασίες:
Πλύσιμο πιάτων.
Προετοιμασία φαγητού.
Βοήθεια στη λήξη της γιορτής.
Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, στο peliti@peliti.gr και στο τηλέφωνο 2524022059
Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε και από την ιστοσελίδα του Πελίτι www.peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου