Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Στα Τουρκοβούνια, Γιάννης Σχίζας και Άκης Ασπρογέρακας
Ένας πολεοδομικός σχηματισμός δεν χρειάζεται μόνο   λειτουργικές διατάξεις των κτιρίων, του εμπορίου, της κυκλοφορίας, αλλά επί πλέον και περιοχές όπου η ίδια η ύπαρξή του     ξεχνιέται. Όπως ο ύπνος είναι αντίθετος της εγρήγορσης αλλά καθοριστικός της ποιότητας της τελευταίας, έτσι και οι «ελεύθεροι κι ωραίοι»  μητροπολιτικοί χώροι μας πηγαίνουν στο «αλλού» και καθορίζουν την ποιότητα της αστικής ζωής.

Δυο μόνο  σημειώσεις : Πρώτον, Μητροπολιτικοί χώροι δεν είναι όσοι βρίσκονται στην άκρη αλλά στην καρδιά των αστικών σχηματισμών- πληρώντας το οικολογικό γνωμικό «το κοντινό είναι όμορφο»(!). Δεύτερον, κατά τις επιταγές της χεγκελιανής λογικής που συνδέει την ποσότητα με την ποιότητα, ένας χώρος μικρής έκτασης όπως τα συνοικιακά άλση,  δεν έχει την ποιότητα του «Μητροπολιτικού χώρου» .
Κατά τα άλλα, στα Τουρκοβούνια των 4500 στρεμμάτων, που περιστοιχίζονται και είναι προσπελάσιμα από  δεκάδες χιλιάδες κατοίκους,  μπορεί να βρει κανείς  σταλαγμιτικά φαινόμενα σε βράχους, ένα πρόχειρο νεκροταφείο (!) πατριωτών που εκτελέστηκαν λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα,  ακόμη και μια στάνη τριτοκοσμικών προδιαγραφών !

Αυτή την αισθητική και λειτουργική αναμπουμπούλα προσεγγίσαμε με τον Άκη Ασπρογέρακα, στην εκπομπή ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ του Greekarchitects

Σχετικά για τα Τουρκοβούνια : http://oikologein.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου