Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό
ανακοίνωση της ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Έχουν περάσει 6 χρόνια από το 2008, που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε τη 2α Απριλίου κάθε έτους ως  ημέρα  παγκοσμίως  αφιερωμένη στην ενημέρωση των πολιτών του κόσμου για τον Αυτισμό.

 Εξ άλλου συμπληρώνονται σε 10 ημέρες 2 χρόνια από την ψήφιση του Ν. 3074/12, με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Όλοι εμείς, οι γονείς των Ατόμων με Αυτισμό και των Ατόμων με άλλες Βαριές Αναπηρίες, βρισκόμαστε σε έναν καθημερινό και διαρκή αγώνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης της κοινωνίας και της Πολιτείας για το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα, τα ατομικά αλλά και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά μας ,  Άτομα με Αυτισμό,  άτομα με άλλες Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες αλλά και οι οικογένειες μας ως εκπρόσωποι των ατόμων με τις Αναπηρίες αυτές.

Παγκόσμιες ημέρες, όπως η 2α Απριλίου που είναι αφιερωμένη στον Αυτισμό ή η 21η Μαρτίου που είναι αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down ή 3 Δεκέμβρη –Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- δεν είναι ημέρες γιορτής και πανηγυριού, ή μόνο  ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης της κοινωνίας , είναι  και ημέρες δράσης, καταγγελίας και ουσιαστικής παρέμβασης .
Εν όψει, εικαστική ιδέα του Άκη Ασπρογέρακα


Επειδή μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική πρόβλεψη από πλευράς Πολιτείας και πολιτικών δεν έχει υπάρξει για την προστασία των δικαιωμάτων και των Ατόμων με Αυτισμό στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και την εργασία, στις υπηρεσίες πρόνοιας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και αλλού, δεν έχει υπάρξει για την δικαιωματική προσέγγιση και αντιμετώπιση και την ισότιμη ένταξη των Ατόμων με Αυτισμό στην κοινωνία, όπως ορίζεται σαφώς και ρητώς στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για  τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αλλά συνεχίζεται η ιατροκεντρική προσέγγιση των Ατόμων αυτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμφασης της καταγγελίας μας, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες, μέσω των συλλογικών φορέων των γονέων και των οικογενειών τους, θα ήταν υποκριτικό εάν έβγαζε κάποιο άλλο μήνυμα την ημέρα αυτή -2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό-διαφορετικό από την εκκωφαντική σιωπή μας.

Ίσως η εκκωφαντική σιωπή να μπορέσει να αφυπνίσει από τον κοινωνικό και πολιτικό λήθαργο και να κινητοποιήσει κοινωνία και Πολιτεία στον αγώνα καταπολέμησης της απομόνωσης, του κοινωνικού αποκλεισμού, του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εξαθλίωσης των Ατόμων με Αυτισμό και άλλες Βαριές Αναπηρίες και των οικογενειών τους, στη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, μέσα στην οποία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας.Πληροφορίες από  τον Πρόεδρο κ. Ι. Λυμβαίο στο 210-5236501 - 6936-577899 και από  τον Γ. Γραμματέα κ. Χ. Νάστα στο 6936-577898.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου