Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

1941 Γερμανική Εισβολή. Η Μάχη των Οχυρών

 To Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης- Αρχείο Πολέμου

Ανδρέα και Αναμπέλλας Φρέρη

 

Σας προσκαλεί  

Τετάρτη 25/6/2025

και ώρα 19.30 

στην παρουσίαση του βιβλίου του 
Κωνσταντίνου Λαγού

 

1941 Γερμανική Εισβολή. Η Μάχη των Οχυρών

 

με ομιλητή τον ίδιο

Ζωντανή παρουσίαση στο Αρχείο, Μυθύμνης 36, Πλατεία Αμερικής, 112-52, αλλά και ζωντανά μέσω Zoom στο παρακάτω link


https://us05web.zoom.us/j/89213603200?pwd=dWmezwiDHroaNukLi3tgzNJyaauDCN.1

Time

Jun 25, 2025 07:30 PM Athens



892 1360 3200

Passcode

xZJ3vB


                                                                        Ο ομιλητής, Κωνσταντίνος Λαγός

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας). Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ Durham (Ηνωμένο Βασίλειο).

Έχει διδάξει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διάφορες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας. Από το 2002 μέχρι σήμερα διδάσκει Αεροπορική Ιστορία στη Σχολή Ικάρων ως συμβασιούχος λέκτορας.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα με θέματα κυρίως αρχαίας, στρατιωτικής και αεροπορικής ιστορίας σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο. Επίσης, είναι συγγραφέας τεσσάρων ελληνικών βιβλίων (από τα οποία το ένα κυκλοφόρησε και σε αγγλική έκδοση) και ενός αγγλικού βιβλίου:

1. Μάχη των Οχυρών, 6-10 Απριλίου 1941, εκδόσεις Μουσείου Φωτογραφίας του Δήμου Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκη, 2008.

2 Μάχη του Μαραθώνα. Η Ανατροπή, εκδόσεις «Μένανδρος», Αθήνα, 2015. Πρόκειται για αναλυτική μελέτη της Μάχης του Μαραθώνα με βάση νέα στοιχεία. Η αγγλική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε διεθνώς το 2020 από τον βρετανικό εκδοτικό οίκο Pen and Sword με τίτλο: Who really won the battle of Marathon.

3. Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος. Η Βιογραφία ενός Ήρωα,  εκδόσεις «Μένανδρος», Αθήνα, 2018. Βιογραφία του Κωνσταντίνου Περρίκου, αεροπόρου και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

4. Philip, Prince of Greece: The Duke of Edinburgh’s Early Life and the Greek Succession, Pen and Sword, 2021. Βιογραφία των νεανικών χρόνων του πρίγκιπα Φιλίππου και τη σχέση του με την Ελλάδα.

5. 1941 Γερμανική Εισβολή. Η Μάχη των Οχυρών, εκδόσεις «Ψυχογιός», Αθήνα, Νοέμβριος 2024.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος για τη μελέτη και δημοσίευση των νομισματικών ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας της Τενέας υπό τη διεύθυνση της κ. Έλενας Κόρκα. Επίσης, είναι συνεργάτης της «Μηχανής του Χρόνου».

 

                                                                             Η Μάχη των Οχυρών

 

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λαγού, 1941 Γερμανική Εισβολή. Η Μάχη των Οχυρών (εκδόσεις «Ψυχογιός», Αθήνα, Νοέμβριος 2024) αναδεικνύει τις ηρωικές μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου, μεταξύ 6 και 9 Απριλίου 1941. Οι συγκρούσεις αυτές υπήρξαν από τις πιο σφοδρές του ελληνογερμανικού πολέμου, με επίκεντρο τα οχυρά Λίσσε, Μαλιάγκα και Περιθώρι, καθώς και τα στρατηγικά υψώματα Κρέστη και Αγίου Κωνσταντίνου. Τα συγκεκριμένα οχυρά μαζί με τα υπόλοιπα στην ευρύτερη περιοχή δεν κατελήφθησαν ποτέ από τους Γερμανούς. Οι άνδρες της γερμανικής 72ας Μεραρχίας Πεζικού που επιτέθηκαν στο Κάτω Νευροκόπι ανέμεναν ότι θα έκαναν στρατιωτικό περίπατο, Όμως, παρά την ισχύ και την υπεροπλία τους έναντι των Ελλήνων υπερασπιστών, υπέστησαν καταστροφική ήττα. Κατά τη διάρκεια των μαχών στο Κάτω Νευροκόπι, οι Γερμανοί είχαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Επιπλέον, πάνω από 400 εισβολείς συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τους Έλληνες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών αιχμαλώτων στη διάρκεια της εκστρατείας τους στη Βαλκανική. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές άγνωστες μαρτυρίες Γερμανών που πολέμησαν στο Κάτω Νευροκόπι και περιγράφουν την λυσσώδη αντίσταση των Ελλήνων που τους καθήλωσε στο υψίπεδο προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες. Οι μαρτυρίες προέρχονται από έκδοση της μεραρχίας τους που τυπώθηκε ένα μήνα μετά το τέλος των μαχών στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του στρατηγού Φραντς Μάτενκλοτ, διοικητή της 72ας Μεραρχίας. Οι καταγραφές των Γερμανών είναι πολύ ζωντανές γιατί διηγούνται τις περιπέτειές τους στο Κάτω Νευροκόπι σαν να τις ζουν και όχι εκ των υστέρων. Δεν ωραιοποιούν τις καταστάσεις και μιλούν συχνά για τον τρόμο που τους προκαλούσαν τα πυρά από τα ελληνικά οχυρά και πυροβολικό καθώς και οι ξαφνικές έφοδοι των Ελλήνων πεζών και μάχες μαζί τους σώμα με σώμα. Οι υπερασπιστές του Κάτω Νευροκοπίου δεν ηττήθηκαν ποτέ. Υποχρεώθηκαν να παραδοθούν στους Γερμανούς στις 10 Απριλίου 1941, μια μέρα μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και τη συνθηκολόγηση του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου