Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Αγάπα ως εαυτόν


Ίρις Κρητικού

"Πρόκειται για μια ψυχογραφική και απεικονιστική περιπέτεια του εαυτού, σε συνέχεια της έκθεσης «Έρωςρως» και της έκθεσης «Αγάπα με αν τολμάς» (“Aime moi... Si tu peux!” / “Love me if you dare”), που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών με ιδιαίτερη επιτυχία στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα (Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης αντίστοιχα), η θεματική του «Αγάπα ως Εαυτόν», επίκαιρη όσο ποτέ, αναπτύσσεται με έναν διαφορετικό αλλά ενδεχομένως ακόμη πιο γόνιμο και διηνεκώς έγκυρο τρόπο και άξονα σκέψης. Διαμορφώνεται εν κατακλείδι, ως ιδέα μετάβασης από την τρυφερότητα, τον έρωτα και το πάθος για τον άλλο στην ανάγκη επανεκτίμησης του εγώ και επανασυμφιλίωσης με το είναι, σε μια εποχή περιορισμών και ψιθύρων, επανεκτιμήσεων του εαυτού και του άλλου και συνεχών απολογισμών.

Το κοίταγμα στο καθρέφτη, όσο δύσκολο και αν είναι, η ενσυναίσθηση, η κατανόηση των αισθημάτων από το έτερο στο εγώ, η συμφιλίωση και η συντροφικότητα με τον εαυτό, η κατανόησή του και η αποδοχή του από την αρχή, σε συγκερασμό με την αγωνία της επιβίωσης, εντοπίζονται στα έργα της έκθεσης ως οι φυσικές και ψυχικές συνθήκες που διατρέχουν την ύπαρξη των περισσότερων εξ ημών τους τελευταίους μήνες, το βίωμα μιας διαφορετικής και πρωτόφαντης οντότητας εσωτερικού χρόνου και πιθανόν ανακατατάξεων.

Και η εκθεσιακή μας απόπειρα που παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου τον Νοέμβριο του 2021, ακολουθώντας διαδρομή αντίστοιχη με τα προηγούμενα δύο μέρη της ενδοσκοπικής αυτής τριλογίας όπου ανήκει, παρουσιάζεται τώρα στο Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, επιθυμώντας να μιλήσει ακριβώς για αυτό.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν σε αυτό το αυτογνωσιακό και εξομολογητικό κατά κύριο λόγο παιχνίδι, πρότειναν έργα πολύ προσωπικά, έργα που διεισδύουν στο άβατο του εαυτού, έργα που τολμούν να κοιτάξουν στον καθρέφτη του άλλου, έργα που εισχωρούν στα εντόσθια του νου και του συναισθήματος. Έργα που τολμούν να αγαπούν και να δοκιμάζονται εκτός χώρου και χρόνου, με σπαρακτική ομορφιά και ποιητική ένταση, όπως ακριβώς και οι δημιουργοί τους".


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου