Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρης Δημητρόπουλος, Λόγος γυναικών;

 


 

 κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς ιστορίες
που διευθύνει ο Κωστής Καρπόζηλος.

 

 

ISBN: 978-618-5267-65-0 

Σελ.: 256
Σχήμα: 14x21 εκ.
Τιμή: 17,70€

 


 

Δέκα γυναίκες ανάμεσα στο 1822 και στο 1827 απευθύνονται σε μία διοικητική αρχή της αναδυόμενης επαναστατικής εξουσίας. Δέκα ιστορίες από τα χρόνια της ελληνικής Επανάστασης: ιστορίες πολέμου, ιστορίες αδικίας, ιστορίες έμφυλων και κοινωνικών σχέσεων. Ιστορίες που φωτίζουν την καθημερινότητα ενός κόσμου που αλλάζει και την ίδια στιγμή μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στους αόρατους πρωταγωνιστές του: τις ανώνυμες γυναίκες του ελληνικού 19ου αιώνα. Μέσα από τη φωνή τους, τα παράπονά τους, την ίδια τη λογική της διατύπωσης ενός γραπτού αιτήματος αναδύεται η συγκλονιστική μετάβαση στην επικράτεια του πολίτη. Του ανθρώπου που αναγνωρίζει την νέα εξουσία και την ίδια στιγμή νοιώθει το δικαίωμα να απευθυνθεί σε αυτήν. Ο Λόγος γυναικών; δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο για το 1821. Και το ερωτηματικό στον τίτλο του υπονομεύει τις προκατασκευασμένες μας βεβαιότητες για το παρελθόν και το παρόν. 

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα: https://antipodes.gr/book/logos-gynaikon/

 

 

 

«Το βιβλίο αποτελείται από συμβάντα της ζωής ανθρώπων, στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Ελλειπτικές, μικρές ιστορίες, που δεν τις γνωρίζουμε και ολόκληρες, έχουν όμως τη δύναμη να μας δώσουν μια μυρωδιά από το περιβάλλον που συνέβησαν. Οι πηγές, τα ιστορικά τεκμήρια αποτελούν την πρώτη ύλη. Έγγραφα της περιόδου αυτής που εδώ δίνουν το ερέθισμα για το άνοιγμα μιας συζήτησης· μιας συζήτησης ανοικτής από την οποία δεν μπορούν να αποκλειστούν οι παρανοήσεις. Έχει ειπωθεί ότι οι πηγές είναι μια δεξαμενή στην οποία πρέπει να ξέρεις για να ψαρέψεις. Πράγματι, νομίζω, ότι τα ιστορικά τεκμήρια μιας εποχής, τα περιλάλητα «αρχεία», μπορούν όχι μόνο να σιωπούν, μα και να εγκλωβίζουν ή να παραπλανούν. Αποτελούν μια από τις οδούς προς τη γνώση, κακοτράχαλη και λασπερή, που απαιτεί ο διαβάτης να έχει τα κατάλληλα παπούτσια για να την περπατήσει. Η προεργασία, η κριτική βάσανος, η εγρήγορση και η εμβάθυνση, ο σεβασμός στο κείμενο είναι προϋποθέσεις του εξοπλισμού του. Και εντέλει στη διαδρομή η διατύπωση ενός ερωτήματος, μιας ερευνητικής υπόθεσης είναι μια συνάντηση περιεργειών που δημιουργήθηκαν έξω από τις πηγές, με τις πληροφορίες που αναδύονται από αυτές.»

 

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ | 1 
διεύθυνση σειράς: Κωστής Καρπόζηλος

Με τον Λόγο γυναικών; εγκαινιάζεται μια νέα σειρά βιβλίων ιστορίας την οποία διευθύνει ο Κωστής Καρπόζηλος. Η εκδοτική σειρά ιστορίες έχει ως στόχο να καταδείξει ότι δεν υπάρχει, και ούτε υπήρξε ποτέ, μία ιστορία. Εκκινώντας από την πληθυντικότητα του παρελθόντος, φιλοξενεί βιβλία που αναμετρώνται με καινοτόμα και συναρπαστικά θέματα, ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα και συμβάλλουν, μέσα από την υφολογική τους σαφήνεια, στην ανανέωση του τρόπου που γράφουμε και σκεφτόμαστε γύρω από τις πολλαπλές ιστορίες του κόσμου μας.

 

 

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος είναι ιστορικός και εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνική και οικονομική ιστορία κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας και με την Επα­­­νάσταση του 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου