Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ιστορία τέχνης και πολιτισμού Δήμου Διονύσου, από την Βασιλίκα Σαριλάκη

 

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε την αρχή των νέων σεμιναρίων Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Διονύσου για το τρέχον έτος 2022-2023, που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 7.30μμ. Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Δευτέρα στις 7.30μμ, είναι διαδικτυακά και διδάσκει η ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος Βασιλίκα Σαριλάκη.

Τα φετινά σεμινάρια θα έχουν καταρχάς ως θέματα τους καλλιτέχνες και τα ρεύματα της Αφαίρεσης, του Bauhaus, του Μοντερνισμού, δηλαδή από εκεί που σταμάτησαν την Άνοιξη. 

Θα ασχοληθούν επίσης με τις ξεναγήσεις στις σημαντικότερες διεθνείς κι Ελληνικές εκθέσεις, όπως γίνεται κάθε χρόνο και στις παρουσιάσεις σημαντικών καλλιτεχνών που μιλάνε για το έργο τους. Θα  διοργανωθούν επίσης διαδικτυακές εκδηλώσεις με ανθρώπους της τέχνης και του Πολιτισμού, ειδήμονες, διευθυντές Μουσείων και σημαντικών Ιδρυμάτων Τέχνης, επιμελητές εκθέσεων, ζωγράφους, φωτογράφους, ιστορικούς, ιστορικούς τέχνης κλπ. όπως συνηθίζουμε.

Η φετινή χρονιά θα είναι ωστόσο κυρίως αφιερωμένη στην Πολιτιστική μας Κληρονομιά, πράγμα που σημαίνει πως θα επιχειρηθεί ένα δύσκολο έργο, αυτό της ξενάγησης στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και την ανάλυση των αριστουργημάτων τους.

Θα ξεκινήσουμε με την παρουσίαση του Musee dOrsay, του δημοφιλέστερου μουσείου σε όσους επισκέπτονται το Παρίσι. Ενός πανέμορφου αρχιτεκτονικά μουσείου, πρότυπου στην σύνθετη λειτουργία του που στεγάζει τους σημαντικότερους θησαυρούς της μοντέρνας Γαλλικής Τέχνης.

Θα δούμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ιστορία του, που ξεκινάει από το διαζύγιο μιας βασίλισσας τον 17ο αιώνα, που το ήθελε για ανάκτορό της, την μετατροπή του από σιδηροδρομικό σταθμό σε μουσείο, φωτογραφίες από την πρώτη διεθνή έκθεση του 1900 που έγινε εκεί, τα εγκαίνιά του από τον Francois Mitterand, τον μεγάλο αναμορφωτή της γαλλικής κουλτούρας.

Πρόσφατα, υπό την διεύθυνση του Christophe Leribault  (που ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2021) το μουσείο εκτός από τουριστικό must ξεκίνησε μια μεγάλη αναμόρφωση. Κι άρχισε να κάνει θαύματα! Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις τελευταίες εξαιρετικές εκθέσεις του, τα νέα και παλιά αριστουργήματά του που θα αναλύσουμε, το μεγάλο εύρος των εκδηλώσεων που φιλοξενεί, (μουσικές, θεατρικές, κινηματογράφο κλπ). Είναι μια καλή ευκαιρία λοιπόν, όχι μόνον να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε αυτό το μουσείο, αλλά και να δούμε τι σημαίνει πρότυπο μουσείο σήμερα.

Ευχόμαστε Καλή Αρχή και σας περιμένουμε να μας τιμήσετε και φέτος με την συμμετοχή, τις απόψεις αλλά και την συνεργασία σας, απο τον Διόνυσο, απ΄ όλην την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Το link της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 7.30μμ είναι εδώ:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86314650388?pwd=T2ZvUGorK2hYL284TUVpNXhGc3pRdz09


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου