Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Νορβηγία: Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο και η «βρώμικη» πλευρά του

 Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, έχει οδηγήσει σε μια μοναδική αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη.

Στις ακτές της Νορβηγίας όμως, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο, το οποίο έχει μια βασική διαφορά από τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα. Είναι το πρώτο στον κόσμο, που τροφοδοτεί εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα.

Όπως αναφέρει το CNBC, η εγκατάσταση ανήκει στην νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, εκμεταλλευόμενη τις τεράστιες πετρελαϊκές ικανότητές της χώρας.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους περιορισμούς της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια, η Νορβηγία ανέλαβε να καλύψει τις ενεργεικαές ανάγκες και να προμηθεύσει την Ευρώπη με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, για την παραγωγή των οποίων θα χρησιμοποιηθεί η αιολική ενέργεια.

Έτσι, 140 χιλμ (86,9 μίλια) ανοικτά των Νορβηγικών ακτών και σε βάθος 260 με 300 μέτρα δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο της Hywind Tampen το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για να βοηθήσει στις εργασίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, μειώνοντας το κόστος.

Ο Equinor ανέφερε ότι η πρώτη ισχύς του Hywind Tampen, που παρήχθη μόλις την περασμένηΚυριακή, στάλθηκε στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Gullfaks.

«Είμαι περήφανος που τώρα ξεκινήσαμε την παραγωγή στο Hywind Tampen, το πρώτο και μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο της Νορβηγίας και το μεγαλύτερο στον κόσμο», δήλωσε ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για έργα, γεωτρήσεις και προμήθειες.

Αντιδράσεις για την σύνδεσή του με τα ορυκτά καύσιμα 

Επτά από τις ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2022, με την εγκατάσταση των υπόλοιπων τεσσάρων να πραγματοποιηθεί το 2023. Όταν ολοκληρωθεί, η Equinor εκτιμά ότι θα έχει χωρητικότητα συστήματος 88 μεγαβάτ.

Εκτός από την Equinor, στο έργο συμμετέχουν κι άλλες εταιρείες όπως οι Vår Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea και OMV.

Η Hywind Tampen αναμένεται να καλύψει περίπου το 35% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου Gullfaks και Snorre. «Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως», αναφέρει η εταιρεία.

Ωστόσο, η χρήση ενός πλωτού αιολικού πάρκου για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αντιτίθεται στην απόφαση του ΟΗΕ να στραφεί ο πλανήτης σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές και να απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2030.

Και η κατασκευή αυτού του αιολικού πάρκου στη Νορβηγία δεν είναι ακριβώς η εναλλακτική οπτική που είχε στο μυαλό του ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Κουτέρες μιλώντας για τις ΑΠΕ.

Μια ισχυρά αναδυόμενη βιομηχανία

Η Νορβηγική Equinor υποστηρίζει οτι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πλωτών ανεμογεννήτριων στο Hywind Tampen , που εγκαταστάθηκαν σε μια πλωτή πλατφόρμα από σκυρόδεμα, με σύστημα κοινής πρόσδεσης, είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε ακόμη βαθύτερα νερά από αυτά που βρίσκονται εκείνα με σταθερό πυθμένα.

Το 2017, η Equinor ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Hywind Scotland, μια εγκατάσταση πέντε στροβίλων, 30 MW που είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Έκτοτε, μια σειρά από μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις στον κλάδο.

Τον Αύγουστο του 2021, η RWE Renewables και η Kansai Electric Power υπέγραψαν συμφωνία για την αξιολόγηση της σκοπιμότητας ενός «μεγάλης κλίμακας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων» σε ύδατα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας.

Τον Σεπτ.έμβριο εκείνης της χρονιάς, η νορβηγική εταιρεία Statkraft ανακοίνωσε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς σχετικά με ένα πλωτό αιολικό πάρκο ισχύος 50 MW - το οποίο έχει επίσης αποκαλέσει το «μεγαλύτερο στον κόσμο» - στα ανοικτά των ακτών του Αμπερντίν της Σκωτίας.

Και λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2021, ανακοινώθηκαν σχέδια για τρεις μεγάλες υπεράκτιες αιολικές εξελίξεις στην Αυστραλία - δύο από τις οποίες επιδιώκουν να ενσωματώσουν τεχνολογία πλωτής αιολικής ενέργειας.

Και οι ΗΠΑ στο ενεργειακό «παιχνίδι»

Στις αρχές του 2022, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παράγει έως το 2035, 15 γιγαβάτ ενέργειας από πλωτές υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκινά συντονισμένες ενέργειες για την ανάπτυξη νέων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών, μιας αναδυόμενης τεχνολογίας καθαρής ενέργειας που θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατήσουν στον χώρο»,δήλωσε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ..

Εκτός από τη φιλοδοξία των 15 GW, ένα «Floating Offshore Wind Shot» στοχεύει στη μείωση του κόστους των πλωτών τεχνολογιών κατά 70% έως το έτος 2035.

Η άνοδος της πλωτής υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για υπεράκτια αιολική ενέργεια στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, στον Κόλπο του Μέιν αλλά και αλλού, όπου ο άνεμος είναι μια ισχυρή δύναμη.

1 σχόλιο: