Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Ακύρωση 2 Οικοδομικών Αδειών στους Αμπελοκήπους με παράτυπα ύψη κατά Ν.Ο.Κ.

 


Η δουλειά της ΕΛΛΕΤ και της κοινωνίας των πολιτών για τα ύψη στου Μακρυγιάννη

αποφέρει καρπούς για όλη την Αθήνα.

 

17 Νοεμβρίου 2022

 

Μετά την μεγάλη διεθνή μας κινητοποίηση και τις εμβληματικές μας νίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε. 2102/2019, 2103/2019, 705/2020 και 706/2020) με τότε πρόεδρο του Σ.τ.Ε. την νυν Π.τ.Δ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, άνοιξε ο δρόμος για την οριστική προστασία του αστικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος ΟΛΗΣ της Αθήνας. Η έκδοση προεδρικού διατάγματος (Π.Δ.) από το ΥΠΕΝ στις 11/05/2020 (μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα μας, εισηγήσεις, επί τόπου επισκέψεις, Δελτία Τύπου, δημοσιεύματα) για τα ύψη γύρω από την Ακρόπολη ήταν ΜΟΝΟ το πρώτο βήμα! Πλέον είναι σαφές στους Αθηναίους πολίτες, οι οποίοι προσφεύγουν και κερδίζουν στα Διοικητικά Δικαστήρια την ακύρωση οικοδομικών αδειών σε διάφορες περιοχές της πόλης με παράτυπα ύψη κατά Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.Ο.Κ.) (πρόσφατη ακύρωση 2 Ο.Α. από το Διοικητικό Εφετείο, αρ.2026 και 2028/2022 στους Αμπελοκήπους) ότι η νίκη μας για τα ύψη στου Μακρυγιάννη είναι νίκη για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, στις οποίες υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης, κατά πολύ προϋπάρχοντες ΚΑΙ ΚΑΤΙΣΧΥΟΝΤΕΣ του αμφιλεγόμενου Ν.Ο.Κ.! Η διαχρονική απροθυμία του ΥΠΕΝ -παρά την σαφή και πλούσια Νομολογία του Σ.τ.Ε.- να προστατεύσει με σαφή και αναντίρρητο τρόπο την πόλη και τους πολίτες αποστέλλοντας εγκύκλιο στην Πολεοδομία Αθηνών για τα νόμιμα ύψη ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, οδηγεί αφ’ ενός μεν σε ραγδαία υποβάθμιση του ήδη επιβαρυμένου οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργεί αφ’ ετέρου ΣΟΒΑΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ! Από τη μία πλευρά εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια, από την άλλη εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος.

 

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το ΥΠΕΝ εξέδωσε νέα απόφαση «πριμοδότησης» του Ν.Ο.Κ.: Σύμφωνα με το  «περιβαλλοντοκτόνο» άρθρο 10 του Ν.Ο.Κ., δίνονται υπό προϋποθέσεις κίνητρα  σε κτίρια για υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης, με εξαίρεση κάποιων ειδικών κατηγοριών, οδηγώντας σε περαιτέρω ασύμμετρη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος. 

 

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο αγώνας μας σχετικά με καθορισμό ήπιων όρων δόμησης και χρήσεων γης και την προστασία της κατοικίας σε όλη την Αθήνα συνεχίζεται, με ιδιαίτερη έμφαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο υφίσταται τις σοβαρές επιπτώσεις του Υπερτουρισμού, ιδιαίτερα γύρω από την Ακρόπολη! Ο ΑΜΕΣΟΣ καθορισμός της φέρουσας ικανότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, η προστασία της κατοικίας, η επαναλειτουργία του Γραφείου Πλάκας, διευρυμένου ως «Γραφείο Ιστορικού Κέντρου» ανήκουν στις άμεσες προτεραιότητες μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου