Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Dragon’s Trail: μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη

 
 

31.8.2022 


120 χλμ. – 3 βουνά – 1 κοινός αγώνας για ανέγγιχτες βουνοκορφές
3 & 4 Σεπτεμβρίου 2022
 

Το «Μονοπάτι των Δράκων» (Dragon’s Trail) είναι μια δοκιμασία ταχύτητας στον Γράμμο, τον Σμόλικα και την Τύμφη, τα ψηλότερα βουνά της Βόρειας Πίνδου. Σε αυτά τα βουνά βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες αλπικές λίμνες της χώρας, γνωστές ως Δρακόλιμνες, όπου σύμφωνα με τον μύθο κάποτε ζούσαν εκεί δράκοι.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας, ξεκινώντας από το χωριό Γράμμουστα στον Γράμμο, θα διανύσει μια εκπληκτική διαδρομή 120 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων, για να τερματίσει στο χωριό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια, σε μια σωματική και πνευματική προσπάθεια διάρκειας 28-30 ωρών. Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Χρήστος Δάρτσης και ο Ερρίκος Ράλλης, που θα συνοδεύουν τον Θοδωρή Ζιάκκα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. 

Η δράση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στον Ασπροπάρη –τον γύπα-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης–, στα αρπακτικά πουλιά και σε ανέγγιχτες βουνοκορφές χωρίς βιομηχανικές εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών. Είναι όμως και μια προσπάθεια για την υποστήριξη της αδιάλειπτης δράσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας για τη διαφύλαξη αυτών των πολύτιμων καταφυγίων βιοποικιλότητας, καθώς πλέον αποτελεί κοινό τόπο πως το όποιο όφελος από την ενέργεια που παράγουν οι αιολικές εγκαταστάσεις σε φυσικές και προστατευόμενες περιοχές εξανεμίζεται από την πολύ σοβαρότερη ζημιά που προκαλείται στη φύση.


«Τα τελευταία επτά χρόνια ζω στα βουνά και τα δάση της Βόρειας Πίνδου. Μετά από πολλές διασχίσεις ταχύτητας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, πήρα φέτος την απόφαση να διασχίσω και τα τρία μεγαλύτερα βουνά από τα οποία περιτριγυρίζομαι χωρίς ενδιάμεση στάση, βρίσκοντας ένα επιπλέον κίνητρο για να φέρω εις πέρας κάτι τόσο δύσκολο και επίπονο. Η δοκιμασία αυτή θα είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία για τη διάσωση του γύπα Ασπροπάρη, των αρπακτικών πουλιών και ενάντια στην καταστροφή των βουνών από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών», δήλωσε ο Αθλητής Αντοχής Θοδωρής Ζιάκκας.

Όποιος/α επιθυμεί να στηρίξει αυτή την κοινή προσπάθεια, μπορεί να ενισχύσει το έργο της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με όποια δωρεά είναι εφικτή για τον καθένα στον ιστότοπό της (https://www.ornithologiki.gr/el/yposthrixe-mas/kane-mia-dorea) καθ’ όλη τη διάρκεια του «Dragon’s Trail» ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή επιθυμεί.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια του Θοδωρή Ζιάκκα, στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ (Facebook: @BirdlifeGreece, Instagram & Twitter: @ornithologiki).
 Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Κατέβασμα σχετικού οπτικού υλικού από ΕΔΩ

1. Το «Μονοπάτι των Δράκων» (Dragon’s Trail):

Με αφετηρία το χωριό Γράμμουστα (Γράμμος) στις βορεινές πλαγιές του Γράμμου, θα ακολουθήσουμε νότια κατεύθυνση περνώντας από τη Δρακόλιμνη Γκιστόβα, την κορυφή Τσούκα Πέτσικ (2.520μ.), στη συνέχεια θα στραφούμε ανατολικά και με ενδιάμεσο σταθμό την Αετομηλίτσα, συνεχίζουμε για τις Αρένες και τη λίμνη Μουτσάλια. Από εκεί, ξανά με νότια κατεύθυνση, συνεχίζουμε για το χωριό Δροσοπηγή (1ος Σταθμός- περίπου στο 45ο χλμ).
Από εκεί, και με δυτική κατεύθυνση, θα κινηθούμε για την Αγ. Παρασκευή (2ος Σταθμός) στις πλαγιές του Σμόλικα για να ανέβουμε στον Γέρο (2.637μ.) (*το υψηλότερο σημείο της διαδρομής - 70χλμ), τη Δρακόλιμνη και θα συνεχίσουμε για το Παλαιοσέλι περνώντας από το καταφύγιο του Σμόλικα (3ος Σταθμός).
Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε για τον Αώο, έχοντας μπροστά μας το τοίχος της Τύμφης το οποίο καλούμαστε να διασχίσουμε βράδυ. Αφού τελειώσει το ασφάλτινο κομμάτι της διαδρομής ως το Βρυσοχώρι (4ος Σταθμός), κατευθυνόμαστε δυτικά προς τη στάνη Κάτσανου, το πέρασμα Καρτερού, στη συνέχεια την κορυφή Γκαμήλα (2.497μ.) και αφού για πρώτη φορά κατευθυνθούμε βόρεια, θα κατηφορίσουμε για την Ξερόλουτσα κι έπειτα τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, περίπου στο 110ο χλμ της διαδρομής. Κάπου εκεί ο τερματισμός θα πλησιάζει και θα ανεβούμε στο καταφύγιο της Αστράκας για να κατηφορίσουμε στο Πάπιγκο και να τερματίσουμε!

2. Ο γύπας Ασπροπάρης

Γνωστός στην Ήπειρο ως «Κουκάλογο», ο Ασπροπάρης είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης και ο μοναδικός που μεταναστεύει. Κάθε χρόνο, διανύει περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα από την Αφρική για να φωλιάσει στα βράχια της ελληνικής υπαίθρου.
Εμφανίζεται σε πολλούς μύθους, θρύλους και παραδόσεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας, αλλά και σε λαϊκές παραδόσεις πολλών άλλων χωρών. Συχνά συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης, καθώς οι άνθρωποι της υπαίθρου συνέδεαν την άφιξή του με μαντικές πράξεις κι ευχές για ευοίωνο πέρασμα στη νέα εποχή.
Σήμερα, ο Ασπροπάρης ακροβατεί στο χείλος της εξαφάνισης. Μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν στην Ελλάδα, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με δηλητηριασμένα δολώματα, ηλεκτροφόρα καλώδια, πτερύγια ανεμογεννητριών και άλλες απειλές…

Μάθε περισσότερα στο: www.lifeneophron.eu
 


Περισσότερες πληροφορίες:
Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας | Τηλ. 6977 528200 & 210 8228704 εσωτ.120 | rtrigou[@]ornithologiki.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου