Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Το καλοκαιράκι

 

του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 22.8.22

Δεν θα το λέγαμε με το υποκοριστικό του, αν δεν ήταν τόσο σπουδαία εποχή, ιδιαίτερα στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη:  Γιατί είναι ο καιρός  της ραστώνης, της χαλάρωσης, κι ακόμη των σχεδίων που εκπονούνται ή απλώς  ανασχεδιάζονται. Το καλοκαίρι είναι ο  καιρός της αισθητικής, της αναζήτησης σωμάτων και τοπίων,  με ένα φεγγάρι πολλές φορές μαγικό, με κάτι ουρανούς που σε καθηλώνουν : Είτε είσαι ερωτευμένος είτε  όχι . Ο Κωστής Παλαμάς λέει στο "Καλοκαίρι" του, "οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια”, βάζοντας μια  θρησκευτική παράσταση με τους ερωτευμένους να παίζουν τους  παπάδες.

 

Βέβαια η εικόνα του καλού  Καλοκαιριού συγκρούεται με την  εικόνα του κακού, όπως αυτή παίρνει ανάπτυξη με τη κακοκαιρία και τα  χιόνια και ειδικά  με τα  «Χιόνια στο καμπαναριό», καθώς  και τα άλλα συμπαρομαρτούντα της ελληνικής παράδοσης  . Κάπου υπάρχουν αντίπαλες εικόνες, αλλά σαν του καλοκαιριού καμιά- αυτή παραμένει  κυρίαρχη πάνω στο ίδιο μας το σώμα: το καλοκαίρι της  θάλασσας με τα υπέροχα νησιά μας,  το καλοκαίρι των βουνών με τα ανταμώματα και την εγκαρδιότητά τους, που  στολίζουν  το χρόνο. Κάτι ήξερε  ο Μπόρις Τζόνσον, που  επισκέφθηκε παραλιακές περιοχές στη Κάρυστο και εθεάθη ψωνίζων στη Νέα Μάκρη. Αλλά από όλες τις διασημότητες   που επισκέφθηκαν  το  Αιγαίο  πέλαγος ( άς κάνουμε ακόμη χρήση του όρου, το μέλλον αόρατο...)δεν πρόκειται να ξεχάσω τον  πατέρα  Μπους , τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ,  που επισκέφθηκε τα ελληνικά νησιά.

Στο ερώτημα λοιπόν ενός ρεπόρτερ για το  αν θα κοινοποιήσει την από τον ίδιο  ομολογημένη αξία τους σε όλους τους φίλους του είπε :  Ποτέ, γιατί αυτό θα σήμαινε προσέλκυση νέων τουριστών ,θα σήμαινε αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού!

Αυτό είναι το καλοκαιράκι, με κάτι ντισκοτέκ να ξεχειλίζουν από φωτιά, με τον θείο Ιούλιο και τους άλλους θείους μήνες του καλοκαιριού να πυρώνουν από  ερωτισμό - κατά πως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Έστω και αν έχουμε  έναν πόλεμο εν εξελίξει  που  δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί, με την ενεργειακή κρίση και την  ακρίβεια, και ένα άλλο πόλεμο κυοφορούμενο και προετοιμάζόμενο από τη σύμμαχο Τουρκία, περνάμε καλά :  Έχουμε μπροστά  μας το Σεπτέμβριο και στη συνέχεια τον Οκτώβριο - μικρομέγαλα καλοκαίρια που  συνεχίζουν να ακονίζουν τις αισθήσεις και τα αισθήματά μας...

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου