Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΘΕΜΑ:ηαπουσία περιβαλλοντικής δημοτικής πολιτικής ανοίγει τον δρόμο για καταστροφές του φυσικού τοπίου του Νησιού μας. Με αφορμή μία ακόμη κακή επέμβασηστο Μαστιχαρι Κω.



 

PPlease consider the environment before printing this e-mailΚως31-8-2022

ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ!

        Είναι δρόμος για την ανάπτυξη του νησιού


Α.Για μια ακόμη φορά, βλέπουμε το καταστροφικό αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης βαριών μηχανήματων, (μπουλντόζες και μικρά ερπυστριοφόρα)με αφορμή αυτή την φορά την διαμόρφωση οικοπέδου για την θεμελίωσηνέου κτηρίου στο παραθαλάσσιομέτωπο του σχεδίου πόλεως Μαστιχαρίου. Ξεπερνώντας τα όρια του οικοπέδουαλλά και του σχεδίουπόλεως, δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες ισοπεδωτικές εκσκαφές και επιχωματώσεις παραθαλάσσιας βλάστησης και ζωής αλλοιώνοντας το τοπίο σε τέτοιαέκταση που δημιουργηθήκαναντιδράσεις από ντόπιους και επισκέπτες-τουρίστες. Είναι ακατανόητο μέγεθος και χαρακτήρα των επεμβάσεων το βλέπουμε στις φωτογραφίες. Τηλεφωνήματα αγανάκτησης διαμαρτυρίας, με συστάσεις να κάνουμε καταγγελίες και παρεμβάσεις. Θα περιοριστούμε στην δημοσιοποίηση του προβλήματος.Το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο κολασμός του ιδιώτη, αλλά η διαπιστωμένη αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια ιδιοκτησία και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο η απουσία δημοτικής πολιτικής και κατ’ επέκταση τοπικήςσυνείδησηςπροστασίας του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου της περιοχής. Τον πρώτο λόγο έχουν οι κάτοικοι του  και της Κοινότητας Αντιμάχειας αλλά οπρόεδρος και το κοινοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να έχουν κάνουνπαρέμβαση την προηγουμένηφορά, πριν ένα χρόνο περίπου που έγινεπαρόμοιακαταστροφικήενέργεια σε απόσταση αναπνοής από την σημερινή. Αντί αυτού και τότε και τώρα η τοπική αρχή είναι απούσα, για να μην πούμε ότι …σιωπά σκοπίμως. Εδώ η σιωπή δεν είναι χρυσός, δημιουργεί προβλήματα.

Β.Το σύννομο η όχι αυτών των επεμβάσεων θα το κρίνουν υπηρεσίες.

Όμως αν ο ιδιώτηςείχεσυνείδηση της ιδιαιτερότητας του τοπίουμπροστά από την ιδιοκτησία του και της μοναδικότητας της φυσικήςδιαμόρφωσης της περιοχής, δεν θα προέβαινε σε τέτοιαενέργεια! Αντίθετα, θα πρωτοστατούσε στην διατήρηση και διαφύλαξη του ιστορικού τοπίου και της ιδιαίτερης φυσικής σημασίας της περιοχής του. Έχουμε διαπιστώσει από χρόνια το πρόβλημα. Η οικοδομική εκμετάλλευσηοικοπέδων με απομάκρυνση βλάστησης και φυκιών, η «αποψιλωτική» ισοπέδωση της άμμου, η απομάκρυνση των αμμολίθων (αμμόλοφοι) και την εγκατάσταση των βάσεων των ομπρελών και των άλλων προσωρινών κατασκευών είναι ιδιαίτερο θέμα και απαιτεί μελέτη και ειδικών. Δεν έμεινε τυχαία εκτός σχεδίου πόλεως όλη η μεγάλη αμμώδης λωρίδα βορειοδυτική παραθαλάσσια περιοχή του Μαστιχαρίου ( περιοχή Τρουλόφταινα). 

Μεταφέρουμεσυνοπτικά κείμενο πανεπιστημιακών(ΡΑΝΙΑ ΤΖΩΡΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΔΗΣ) για την σημασία του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος:

Γ. Στις παραλίες σχηματίζονται οι «χαμηλά κινούμενες αμμοθίνες» που μπορούν να φτάσουν στο ύψος μέχρι και 3 μέτρα και τις συναντάμε πολύ κοντά στη θάλασσα. Οι αμμοθίνες παίζουν τεράστιο ρυθμιστικό ρόλο τόσο στην προστασία από τη διάβρωση της παραλίας, συγκρατώντας την άμμο (από τη δράση του ανέμου και των κυμάτων), όσο και στην οικολογική ισορροπία του παράκτιου οικοσυστήματος. Οι αμμοθίνες δημιουργούν ενδιαιτήματα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και χαρακτηρίζονται από μία μεγάλη ποικιλία φυτών, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο αμμώδες έδαφος και στη θαλασσινή αρμύρα, ενώ παράλληλα φιλοξενείται και ανάλογη πανίδα. Επομένως, η εξαφάνιση των αμμοθινών σημαίνει την εξαφάνιση και των φυτών ή των ζώων που φιλοξενούν.Η χρήση βαριών μηχανημάτων για την απομάκρυνση των φυκιών και της άλλης βλάστησης από την παραλία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αμμοθινών, τη συμπίεση της άμμου και συνεπώς τον θάνατο ζώων που συμβιούν κάτω από την άμμο.

Δ. Ποια χαρακτηριστικά φυτά φυτρώνουν στις αμμοθίνες;Το πιο γνωστό φυτό είναι το κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum) ή Παγκράτιο το παράλιο, που το αποκαλούν και «κρινάκι της Παναγίας», γιατί τα άνθη του μυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο. Επίσης στις αμμοθίνες αναπτύσσεται η καμπανέλα (Calystegia sοldanella), με τα άνθη της που μοιάζουν με ροζ μικρά χωνιά, η Αμμόφιλα και η Αγκαθιά. Να προστεθούν και τα γνωστά αλμυρίκια (ή αλμυρείχια σε τοπικές διαλέκτους), δενδρώδης στα άκρα της αμμουδιάς και προστατεύει ανθρώπους και έδαφος από τον ήλιο και τη νοτιά

Ε. Ποια χαρακτηριστικά ζώα συμβιώνουν στις αμμοθίνες;Στις αμμοθίνες βρίσκουν καταφύγιο και τροφή και αρκετά ζώα, γεννούν τα αυγά τους διάφορα πουλιά, κυκλοφορούν σαύρες κι άλλα ερπετά. Οι περισσότεροι ζωικοί οργανισμοί των αμμοθινών σκάβουν την άμμο και ζουν σε υπόγειες φωλιές για να αποφύγουν την ξηρασία ή ζουν στην περιοχή της αμμουδιάς που είναι πιο κοντά στη θάλασσα (ζώνη διαβροχής), ώστε να βρέχονται από τα κύματα. Πολλά πουλιά (κορυδαλλοί, χαραδριοί, γλάροι κ.α.) επισκέπτονται τις θίνες για την αναζήτηση της τροφής τους και την ωοτοκία.

Ε.  Τι πρέπει να προσέχουμε στις παραλίες κολύμβησης;
Οι αμμοθίνες έχουν συρρικνωθεί σημαντικά λόγω της αλλαγής του κλίματος και  δυστυχώς κινδυνεύουν από την ανθρώπινη επέμβαση. Η πυκνή οικοδόμηση των παραλιών και οι διάφορες χρήσεις, όπως τα υπαίθρια, αυτοσχέδια μπαράκια και καντίνες, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, και κάθε είδους θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες τις απειλούν.Τελικά ο εχθρός στις παραλίες μας δεν είναι τα αλμυρίκια και οι αμμοθίνες και δεν θα πρέπει να απομακρύνονται. Αυτά μακροπρόθεσμα μας προστατεύουν από την διάβρωση και αποτελούν δείκτη περιβαλλοντικής ποιότητας, και «διαφημίζουν» την παραλία μας ότι έχει «άριστη ποιότητα». Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να τα προστατεύουμε και να τα συντηρούμε. Ο εχθρός είναι η πλαστική ρύπανση και η μόλυνση της θάλασσας από αστικά απόβλητα.

Ζ. Η τοπική τουριστική πολιτική που έχουμε ανάγκη και που δεν υπαρχει πρέπει να έχει σαφήφιλοπεριβαλλοντική χαρακτήρα. Τέτοιεςενέργειες, υποβαθμίζουν το τοπίο καιμειώνουν την θελκτικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Η δημοτική αρχή, (η εκάστοτε ..) έχει την μεγαλύτερη ευθύνη.

Ν Μυλωνάς

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»

2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.

3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που  δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη  Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».όπως είπε, «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, επιτέλους, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση η γερμανική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου