Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Δράσεις αποτελεσματικής διαχείρισης των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών της Αττικής.

 


Η ορθολογική διαχείριση και η προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής (ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α.) βρίσκεται στην καρδιά του νέου περιβαλλοντικού προγράμματος «Δράσεις Ορθολογικής Διαχείρισης, Αποκατάστασης και Στοχευμένης Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια και Παράκτια Οικοσυστήματα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής». Το  έργο, που θα διαρκέσει δεκαοχτώ μήνες  (Mάιος 2021 - Νοέμβριος 2022),υλοποιείται από τον ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α. με ανάδοχο υπηρεσιών το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνώνκαι περιλαμβάνει οχτώ στοχευμένες δράσεις για την παρακολούθηση, διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που διαχειρίζεται ο Φορέας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν: α) την συλλογή πρωτογενών δεδομένων για τη θερμοκρασία της θάλασσας εντός των ορίων του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α., με τη χρήση καταγραφέων θερμοκρασίας νερού, β) την κατασκευή και τοποθέτηση δύο ειδικών πινακίδων στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα, που φέρουν ειδική οπή για κινητό τηλέφωνο, για τη φωτογράφιση της ακτογραμμής από τους επισκέπτες του πάρκου, στο πλαίσιο της Επιστήμης Πολιτών. Στόχος η παρακολούθηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο παράκτιο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα, γ) τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για την εύκολη αποστολή από το κοινό των φωτογραφιών της ακτής, δ) την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την παρακολούθηση και εκτίμηση των εποχικών αλλαγών της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, καθώς και της εκβρασμένης ποσειδωνίας, ε) τον σχεδιασμό και υλοποίηση ημερήσιου εκπαιδευτικού εργαστηρίου σε στοχευμένες ομάδες (αλιείς, αλιευτικοί συνεταιρισμοί, λιμενικές αρχές κ.α.)πάνω σε τεχνικές ασφαλούς απελευθέρωσης θαλάσσιων ειδών από αλιευτικά εργαλεία, καθώς και αντιμετώπισης περιστατικών εκβρασμού, στ) δύο καθαρισμούς βυθού στην προστατευόμενη περιοχή «Σούνιο – Νησίδα Πατρόκλου και Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη», με στόχο την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και την τοποθέτηση ειδικού σταθμού συλλογής διχτυών και πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων στο λιμάνι του Λαυρίου, ζ) τη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων για εκβρασμούς και τραυματισμούς ενός τουλάχιστον είδους θαλάσσιας μεγαπανίδαςκαι η) την επικοινωνία των ως άνω δράσεων στους πολίτες, μέσα από έκθεση φωτογραφίας, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με τη σημασία της προστασίας της ελληνικής φύσης και βιοποικιλότητας.

Η περιβαλλοντική αξία του προγράμματοςείναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά θα συλλεχθούν δεδομένα που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα και διαχειριστικές προτάσεις για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα του ΦΟ.Δ.Ε.ΠΑ.Σ.Μ.Υ.Ν.Α. Επίσης, μέσα από τις δράσεις γίνεται πράξη η «Επιστήμη των Πολιτών» με την ενεργή συμβολή των πολιτών στη συλλογή δεδομένων.

Οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα καλούνται να συμμετέχουν στη δράση και να γίνουν Επιστήμονες – Πολίτες, τραβώντας φωτογραφίες της ακτής στις ειδικές πινακίδες, τις οποίες προς το παρόν μπορούν να τις αποστείλουν στο: protectschiniascoast@gmail.comή να τις ανεβάσουν σε Facebook, Instagram και Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #protectschiniascoast. Σύντομα θα είναι λειτουργική και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, για άμεση αποστολή των φωτογραφιών. Επίσης και οι αλιείς καλούνται να χρησιμοποιούν τον ειδικό σταθμό συλλογής διχτυών και άλλων πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων, που έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Αύγουστο στο λιμάνι του Λαυρίου.

Οι παραπάνω δράσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τη διαχείριση των οικοσυστημάτων και τη βαρύνουσα σημασία της για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

 


 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου