Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΧΑΡΤΗΣ # 33 • Σεπτέμβριος 2021


www.hartismag.gr

Το τεύχος αυτό περιλαμβάνει ποίηση και πεζογραφία με νέους και παλαιότερους συνεργάτες: Θεοφάνης Αθανασόπουλος, Αντωνία Απέργη, Θεώνη Δέδε, Κλεονίκη Δρούγκα, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Μαρία Α. Ιωάννου, Αλέξης Καλοκαιρινός, Γιάννης Καρκανεβάτος, Αλέξιος Μάινας, Αναστασία Νάτσινα, Νίκος Ξένιος, Στέλλα Παπαδοπούλου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Λουάν Τζούλις

Στα Στίγματα: Αντιγόνη Βλαβιανού, Ερβέ Λε Τελιέ (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), Γιάννης Πάσχος, Άγγελος Πεφάνης, Νίκος Πρατσίνης, Γιώργος Χουλιάρας

Στις στήλες των τακτικών Χαρτογράφων, Χάρης Βλαβιανός, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Στάθης Γουργουρής, Τάκης Γραμμένος, Αγαθή Δημητρούκα, Μανόλης Κορρές, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Άρης Μαλανδράκης, Γιώργος Μουλουδάκης, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιάννης Πάσχος, Σάκης Σερέφας, Νικήτας Σινιόσογλου, Μαρία Στασινοπούλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μίλτος Φραγκόπουλος και Γιώργος Χουλιάρας.

Μεταφράσεις: Η Μαριάννα Χάλαρη μεταφράζει ένα διήγημα του Ρόμπερτ Βάλτζερ, ο Γιώργος Γιοβανίδης έξι ποιήματα του Ινδού Αρβίντ Κρίσνα Μεχροτρά, ο Φ. Δ. Δρακονταειδής τον Γεωργιανό Κονσταντίν Μαριανισβίλι, ο Bασίλης Παπαγεωργίου ποιήματα του Σουηδού Μπενγκτ Μπεργκ και ο Δημήτρης Κοσμόπουλος αποσπάσματα από το «Τσάιλντ Χάρολντ» του Μπάιρον.

Ένα Δοκίμιο της Ασπασίας Γκιόκα για την ποίηση της Τασούλας Καραγεωργίου κι ένα της Ηλέκτρας Λαζάρ για την αφύπνηση του Λαζάρου

Βιβλιοκρισίες από τον Ευάγγελο Αυδίκο, την Ευσταθία Δήμου, τον Αργύρη Δούρβα, τη Χρυσάνθη Ιακώβου, τον Πάνο Καπώνη και τον Βάκη Λοϊζίδη.

Πυξίδες:

Ο Γιώργος Βέης χαρτογραφεί από το Ημερολόγιο της Υποσαχάριας Αφρικής· η Ιωάννα Λιούτσια μνημονεύει χωρισμούς και Σινόπουλο • Ο Γιάννης Πάσχος ψαρεύει στα ανοιχτά • Ο Ανδρέας Τσάκας συγκεντρώνει, μεταφράζει και σχολιάζει ενδιαφέρουσες επιστολές γνωστών καλλιτεχνών που αναφέρονται σε θέματα άσχετα με την Τέχνη τους (εδώ: Μια επιστολή του Μπετόβεν σ’ έναν φίλο του) • Στη σειρά «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας» της Αγαθής Δημητρούκα παρουσιάζονται τρεις σπουδαίες ποιήτριες (από την Χιλή, την Αργεντινή και το Περού) • Στη «Μικρή Κλίμακα» η Δ.Ι. Χριστοδούλου κουνάει την ουρά σε τέσσερις συγγραφείς (Γεωργία Κολοβελώνη, Κυριάκος Μαργαρίτης, Ιωάννα Ντούμπρου, Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ).

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης, στα «Ηχηρά παρόμοια», προεξαγγέλλει το αφιέρωμα στο «1821» και παρουσιάζει τις παραλλαγές του Εθνικού Ύμνου του Μάντζαρου.

Στις Διερευνήσεις, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου συνομιλεί με τον Αμερικανό συγγραφέα Ρίτσαρντ Φορντ.

Στο Θέατρο: Οι ιστορίες στις οποίες βασίστηκε ο Σαίξπηρ συνεχίζονται με το κείμενο  
του Μπάρναμπι Ρίτσι που αποτέλεσε την πηγή της «Δωδέκατης νύχτας» (μετάφραση Εμμανουέλα Κοντογιώργου, πρόλογος Ανδρέας Στάικος)

• Στον Κινηματογράφο ο Γιάννης Σμοΐλης ξαναβλέπει το «High & Low» του Κουροσάουα και ο Λάμπρος Σκουζάκης αποθαυμάζει την ωραία Μαρλέν Ζομπέρ μέσω Ρενέ Κλεμάν.

• Στο Κόμιξ, ο Άρης Μαλανδράκης ταξινομεί με ρεαλιστικά στοιχεία τα περιουσιακά στοιχεία των … χάρτινων κροίσων.

• Στα Εικαστικά, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης επεκτείνει τα περί Ταχυδρομικής Τέχνης.

• Στο «Χαρτάκι»: Ο Τάσος Αλεξιάδης θυμάται έναν τηλε«Άγιο», η Γιολάντα Γραμματικάκη ορίζει την Ευτυχία, η Νάνση Εξάρχου τη θάλασσα και η Μαρία Διαμαντοπούλου γράφει για τις χήνες της παιδικότητας.

Στα Τεχνάσματα, η Ιουλία Γεωργάκη σε αλλόκοτα ταξίδια, ο Κ. Μπέλτσιος αυτοδημιουργείται με γλωσσοκεντρικά ποιήματα, ο Νίκος Πρατσίνης καταθέτει δύο κοντινά ποιήματα και ο Δ.Η. Στράνης επανέρχεται με νέες Ιστορίες του Πλοκάμου.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθεί το

Αφιέρωμα στο 1821

(επιμ.: Νικήτας Σινιόσογλου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου