Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Στέφανου Σταμέλλου : Τα φερέφωνα

 

Μου έλεγε ένας φίλος πριν λίγο την εμπειρία του από μια συζήτηση με κάποιο «φερέφωνο» των εταιρειών των βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά. «Δεν θα γίνουν όλες οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Ούτε το 10%» του είπε. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έχω ακούσει κι εγώ, και το λένε πολλοί.

Είναι ένα επιχείρημα που το διοχετεύουν στις τοπικές κοινωνίες, όπως και πολλά άλλα, είτε έμμεσες απειλές, είτε υποσχέσεις για «καθρεφτάκια», επιδιώκοντας να μας βάλουν στον ύπνο και να μην υπάρξουν αντιδράσεις μέχρι να πάρουν τις αδειοδοτήσεις τους.

Τι κάνουν λοιπόν κατά τα λεγόμενά τους; «Ρίχνουν και μια αίτηση» στη ΡΑΕ, όπως έλεγε γνωστός εκπρόσωπος εταιρείας, χαράσσουν με συντεταγμένες οικόπεδα στις κορυφές των βουνών στην Οίτη, στη Οξυά, στα Άγραφα, στην περιοχή του Ασπροποτάμου και σε όλη την Ελλάδα, πληρώνουν μελετητές για να κάνουν τις μελέτες, όσο κι αν είναι copy paste οι μελέτες με «μαϊμού» στοιχεία από άλλες περιοχές, ανεβάζουν ανεμολογικούς ιστούς με ελικόπτερα, προχωράνε σε εξαγορές συνειδήσεων επαγγελματιών της περιοχής με υποσχέσεις ότι θα έχουν κάποια μεροκάματα, βάζουν φύλακες για να προστατέψουν τα οικόπεδά τους απαγορεύοντας στους ορειβάτες να πλησιάσουν στα οικόπεδα, γιατί η παρουσία των επισκεπτών είναι απειλή και θα αλλάξει τα ανεμολογικά στοιχεία. Έχουμε ιδιώτες φύλακες στα βουνά πια!!

Και όλα αυτά τα κάνουν για να περνάει η ώρα! Δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν και πού να ξοδέψουν τα λεφτά τους. Και μετά μας λένε ότι «το 10% από τις αιτήσεις για τους Αιολικούς Σταθμούς, και αν, θα υλοποιηθούν». Πού τα λένε αυτά; Ντε και καλά να μας βάλουν στον ύπνο!

Τα κάνουν αυτά βάζοντας τις τοπικές κοινωνίες, τις οργανώσεις, τα κινήματα πολιτών, την αυτοδιοίκηση, σε έναν άνισο αγώνα, γιατί αυτοί έχουν το πολιτικοοικονομικό σύστημα με το μέρος τους, έναν αγώνα νομικό, αλλά και οικονομικής αιμορραγίας και προσωπικών αντιπαραθέσεων με όσα αυτά συνεπάγονται.

Δεν θα περάσουν! Δεν θα τους περάσει, όσα ψέματα κι αν πούνε. Κλείστε τα αυτιά σας! Γυρίστε τους την πλάτη. Μόνο με τη σθεναρή μας αντίσταση θα τους χαλάσουμε τα σχέδια, θα προστατέψουμε τα βουνά μας από την βιομηχανική επέλαση των ανεμογεννητριών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου