Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αικατερίνης Κριεζή - Λυδίας Μαργαρώνη : Η μήτρα της Ιοκάστης

 


 

Όταν ο εγκλεισμός, που ενέχει αρνητική ερμηνεία εξ αρχής, γίνεται καθημερινότητα με πρόσχημα την ασφάλεια και την  προφύλαξη από τους εξωτερικούς εχθρούς, δεν αργεί να γίνει και  τιμωρία που επιβάλλεται, για να μας προφυλάξει και από τους έσωθεν «εχθρούς», την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και ταυτότητας, την προσωπική αντίληψη της αξιοπρέπειας, το αίσθημα της δικαιοσύνης.  Τότε γίνεται ένας «αντιγόνειος» τάφος.Στις μέρες μας μια κατοικία. 

Η κατοικία ήταν και  είναι η «εστία». Είναι η μήτρα που όταν οι νόμοι και οι θεσμοί, την μετατρέπουν σε μιαρό σύμπλεγμα, τότε αυτή γεννά βεβαρημένα πρόσωπα, τραγικά εν αγνοία τους. Γεννά μια Αντιγόνη. Μια οποιαδήποτε Αντιγόνη, που πασχίζει να δράσει στο εχθρικό περιβάλλον μιας ποταπής πόλης και των πατριαρχικών συμπλεγματικών κοινωνιών - μήτρες της έμφυλης βίας. 

Κύριο σώμα του έργου είναι η «μήτρα» της Ιοκάστης μεταφορικά, φτιαγμένη από σχοινί – τριχιά, με ευθεία αναφορά στην αυτοχειρία της Ιοκάστης και υφασμάτινο χειροποίητο σχοινί σε εκείνη της Αντιγόνης.

Οι τσάντες, χαρακτηριστικό γυναικείο αξεσουάρ, χωρίς φέροντα ώμο ή χέρι, κρεμασμένες όλες μαζί σε στοίβα, δηλώνουν την οριστική  απουσία.

Το βίντεο "Μονόλογος" εντός της «Mήτρας της Ιοκάστης», είναι  ράκη - πορτραίτα γυναικών και αυτά σε στοίβες.

Η εικόνα της στοίβας αντλήθηκε από τις ιστορικές φωτογραφίες καταγραφής, του στοιβάγματος των προσωπικών αντικειμένων και των ρούχων των εκτελεσθέντων στους θαλάμους αερίων, στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ηχητική συλλογή – σύνθεση περιλαμβάνει γυναικείες φωνές που τραγουδούν, απαγγέλουν, νανουρίζουν σε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, σουηδικά, δανέζικα, γαλλικά, φαρσί- Ιράν).

Τα πορτρέτα και οι φωνές είναι από γυναίκες του οικείου περιβάλλοντός μας και τις ευχαριστούμε πολύ.

 


Πειραιάς-Aabenraa

 

Θήβα 2021

Λυδία Μαργαρώνη

Εικαστικός, απόφοιτος της ΑΣΚΤ στον τομέα ζωγραφικής,  με μεταπτυχιακή εργασία στη Γλυπτική (ΑΣΚΤ 1995-96-97) και με διετή σπουδή φορητής εικόνας και νωπογραφίας. Εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα, δίδαξε από το 1987 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Εικαστικά και Ιστορία της Τέχνης.

Συνεργάστηκε με την U.B.U. (UsedButUseful) την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης μετάλλων μέσω της τέχνης, με γλυπτά από σκραπ.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή. Κυκλοφορεί  η συλλογή διηγημάτων της “Τοτέμ” από τις εκδόσεις Ιωλκός. Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευθεί στον τύπο, σε συλλογικές εκδόσεις  και ως συνοδευτικά εικαστικών έργων σε εκθέσεις και καταλόγους.

Ζει και εργάζεται στον Πειραιά

 

Αικατερίνη Κριεζή

Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ)  και διδάκτωρ παράκτιας μηχανικής και φυσικής ωκεανογραφίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται   ερευνητικά  με ρευστομηχανική και θερμοδυναμική. Μουσικές σπουδεςαπο το ΚρατικόΩδειοΘεσσαλονικης. 

Εικαστικός με εστίαση στη φωτογραφία, ψηφιακή σύνθεση και videoart. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις.

Ζει και εργάζεται στην Δανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου