Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρίστες στο διάστημα

 

του Γιάννη Σχίζα

ΑΥΓΗ 25.9.21

«Οι  πρώτοι τουρίστες»   επέστρεψαν  μετά από τρεις ημέρες στο διάστημα,   παραμένοντας  εκεί χωρίς τη συμμετοχή κανενός επαγγελματία αστροναύτη.  Επρόκειτο για μια θριαμβευτική επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν δεν  θέλησε να σχολιάσει  το ιστορικό αυτό επίτευγμα και  προτίμησε τον ύπνο, όπως τον κατηγόρησε ο Έλον Μασκ -   ο επικεφαλής  της Space X  και  πρωτοπόρος στον αγώνα για την «απόλαυση»  του διαστήματος.

Η απόλαυση βέβαια είναι πολύ τσουχτερή, στοιχίζει  μια μικρή περιουσία. Στη δεκαετία του 90 η εταιρεία Bob Citron  υπολόγιζε ότι το κόστος θα ήταν 40-45000 δολάρια, αλλά μέχρι να «στρώσει η δουλειά» μπορεί να  στοίχιζε 500.000 δολάρια. Ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την «ερασιτεχνική» προσέγγιση του διαστήματος   έγινε το 2001, όταν δυο επιχειρηματίες διέθεσαν από 20 εκατομμύρια δολάρια για να παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα Αστροναυτικής στη Ρωσία με στόχο  να ακολουθήσουν  μια 8ημερη εκδρομή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η συνέχεια όπως εκφράστηκε από τον Έρικ Άντερσον(2003), που εκτίμησε  ότι σε λίγα χρόνια θα γίνονται πτήσεις γύρω από τη γη με 100.000 δολάρια,  ποσό ανάλογο με το κόστος μιας   αποστολής  στο Έβερεστ !

Διάφοροι ευφάνταστοι ή φαντασμένοι επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να περιγράψουν εκδρομές στη Σελήνη . Έτσι, σύμφωνα με το Σπήγκελ του Σεπτεμβρίου 1996, ο Αμερικανός ταξιδιωτικός πράκτορας Τζακ Γκάρβορι είχε αρχίσει να κλείνει θέσεις από τις αρχές των 50ς, ενώ το πρώτο βήμα των διακοπών στο φεγγάρι έκανε ένα γιαπωνέζικο διαστημικό πρόγραμμα. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό το σχεδιασμό έπαιξε και η οικοδομική (!) εταιρεία «Σιμίτσου», που εκτιμούσε ένα κόστος  22 εκατομμυρίων δραχμών για την παραμονή σε διαστημικό ξενοδοχείο επί της Σελήνης με όλα τα κομφόρ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής βαρύτητας σε εστιατόριο.

Η εταιρεία βέβαια απέφευγε να  προσδιορίσει τη διάρκεια του εγχειρήματος…

 

Και τώρα ; Τώρα η εξτρέμ μπουρζουαζία μπουχτισμένη από διάφορα ταξίδια με αμφίβολη ικανοποίηση, με ανόδους  στα Ιμαλάϊα, με βυθίσεις στη  νήσο Μπικίνι για εκτίμηση της πυρηνικής καταστροφής, με επισκέψεις στο Τσερνομπίλ και σε υπόγεια σπήλαια , βλέπει με πολύ ενδιαφέρον ένα ταξίδι στο διάστημα .Είναι η διαλεκτική του ανταγωνισμού  που εξέφρασε ο Νίκος  Πρόκοβας, σε ένα άρθρο του με τίτλο «Τουρίστες go home» : «Ο κουμπάρος πήγε στις Σεϋχέλλες και εμείς θα πάμε στην Αιδηψό;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου