Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Απαιτούν να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες!

 

Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, δυσαρέσκεια, αλλά και την εναντίωση μας, στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον λόφο του Νημποριού Στύρων, Ν. Ευβοίας. Η υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου θα αποτελέσει ένα τεράστιο έγκλημα της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, με το ΥΠ.ΠΟ.Α. στον ρόλο του δήμιου.

Από τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μένει είναι υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής, από τη διάνοιξη πολλών δεκάδων χιλιομέτρων οδοποιίας και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια διαδικασία «ανάπτυξης» που φέρνει όντως τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Φτάνει πια!

 Ήδη λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή 413 ανεμογεννήτριες, 163 έχουν άδεια εγκατάστασης, 124 άδεια παραγωγής ενώ 147 είναι υπό αξιολόγηση. Συνολικά 847 ανεμογεννήτριες στον Δήμο Καρύστου.

Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής στο Νημποριό και την ευρύτερη περιοχή των Στύρων Ευβοίας υποβαθμίζεται και καταστρέφεταιΗ καταστροφή αρχαιολογικών χώρων, που θα προκαλέσει η εγκατάσταση του αιολικού σταθμού στο Νημποριό είναι τεράστια, καθώς οι πολυάριθμες ομάδες και τα μεμονωμένα μέτωπα Ρωμαϊκών και νεότερων λατομείων, που βρίσκονται διάσπαρτα στον λόφο, πρόκειται να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες έως και ολοκληρωτική καταστροφή λατομικών μετώπων και των οδών λιθαγωγίας, από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού.

Δε θα επιτρέψουμε
το Νημποριό και τα Στύρα να έχουν την ίδια τύχη.

Απαιτούμε:

• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.


• Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική για το περιβάλλον και τις αρχαιότητες.


• Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου, την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας και την ανάδειξη του. Να σταματήσει η απαξίωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου