Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

62 ανεμογεννήτριες στις παρθένες βουνοκορφέςΤης Τούλας Καλογερά

Μέσα στην αντάρα, τέλος του Νοέμβρη και στα μουλωχτά, ξεκίνησε η τοποθέτηση των ανεμομετρητών, που είναι ο προάγγελος των ανεμογεννητριών. Αντίδραση καμία... Άραγε αυτό θέλουμε για το Γαρδίκι και τα γύρω χωριά ή απλά παραδοθήκαμε χωρίς καν να παλέψουμε;
Πιστεύουμε ότι, αν έχει κάτι το Γαρδίκι, που (λάθος μεγάλο) δεν το ανέδειξε τα προηγούμενα χρόνια της "αφθονίας", είναι το υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, το ηλιόλουστο ανοικτό χωριό, η θέα του προς το Βελούχι μέχρι τα Βαρδούσια, το πέρασμα για το δάσος και το καταφύγιο της Οξυάς, τα ομαλά βουνά και τα ορεινά μονοπάτια με κύριο το Ε4, που ανήκει στο δίκτυο ευρωπαϊκών μονοπατιών και περνά ακριβώς στις ομαλές αλπικές κορφές από τα Κοκκάλια, Καράβι, Αλογοβούνι, στην άκρη της Οξυάς (εκεί δηλαδή που θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες), στην Ψηλή Ράχη μέχρι και το καταφύγιο της Οξυάς και συνεχίζει απέναντι στη Φάκα προς Βαρδούσια.

Όψη της περιοχής  Κλεπά Ναυπακτίας (klepanafpaktias.blogspot)

Θα μου πείτε ότι τώρα πια είναι αργά, ότι οι εποχές της λιτότητας που ζούμε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη. Όμως πιστεύω ότι είναι λάθος. Το Γαρδίκι (αλλά και άλλα όμορφα χωριά) δεν είχε τέτοια ανάπτυξη, γιατί κανείς δεν φρόντισε να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές. Όλοι είδαμε ότι μόλις λειτούργησε το ξενοδοχείο, το φετινό καλοκαίρι, το χωριό ζωντάνεψε. Περισσότερος κόσμος και από τους ντόπιους ήρθαν, τα Σαββατοκύριακα μέχρι και τον Οκτώβρη το χωριό ήταν ζωντανό, δούλεψε η καφετέρια, οι δυο ταβέρνες, πουλήθηκαν τα λίγα προϊόντα του χωριού, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κολοκύθια, τα κάστανα, τα καρύδια, τα μέλια, η ρίγανη, το τσάι, τα γουρούνια, τα αρνιά κ.λπ.
Φανταστείτε τι προοπτική ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει το χωριό αν καταστρωνόταν ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε αξιοθέατα, σε ορεινές διαδρομές με πεζοπορεία αλλά και ποδήλατο ή και τζιπ, δραστηριοτήτων μανιταρογνωσίας, της γνώσης φυτών και λουλουδιών, της παραδοσιακής εκτροφής προβάτων κ.λπ., συνδυασμένα με παραγωγική αξιοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων αλλά και άλλων που μπορούν να παραχθούν (βατόμουρα και μαρμελάδες, τυριά και γάλα, αυγά κ.λπ.). Πόσες -και μόνιμες- «θέσεις εργασίας» θα δημιουργούνταν, πόσα παιδιά Γαρδικιωτών που σήμερα φυτοζωούν στη Λαμία ή αλλού θα μπορούσαν να επαναπατριστούν και να δώσουν ζωή και προοπτική στο χωριό. Και το ίδιο ισχύει για όλα τα γύρω χωριά.
Μια τέτοια ανάπτυξη, που ταυτίζεται με αυτό που αποκαλούμε «ήπια τουριστική ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και αποκέντρωση», θα απαιτήσει το χωριό να αποκτήσει πάλι τον δικό του φούρνο, μπακάλικο, χασάπικο, ψιλικατζίδικο, μικρό εμπορικό, θα έχει δουλειά για τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό κ.λπ.
Και η «πράσινη ενέργεια» θα μου πείτε (ανανεώσιμες πηγές); Είναι επιδιωκόμενος στόχος;
Ναι, αλλά άλλο πράγμα η ισόρροπη ανάπτυξή της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και άλλο η ληστρική εκμετάλλευσή της από μεγάλα συμφέροντα και σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Ένα τέτοιο λοιπόν Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο για το Γαρδίκι και τ' άλλα χωριά είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής, που στο όνομα δήθεν της «αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος (συνολικά θα χρησιμοποιηθούν περίπου 7.500 στρέμματα αλπικών εκτάσεων) με άγνωστες συνέπειες στα νερά, στη σταθερότητα των εδαφών, στα αποδημητικά πουλιά, στα άγρια ζώα και τελικά και στην οικονομική επιβίωση των γύρω χωριών. Και το περίεργο είναι ότι αυτή η καταστροφή επιχειρείται συνεχώς σε μέρη μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας. Από τον κατά τα άλλα θεσμοθετημένο «Εθνικό Δρυμό της Πίνδου» μέχρι το δικό μας «Αισθητικό Δάσος Οξυάς». Και σε αντίφαση με τον ισχυρισμό ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Ποιος ωφελείται λοιπόν από αυτή την υπερσυγκέντρωση και διαχείριση των ΑΠΕ;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζω σχεδιάζονται και αρχίζει η υλοποίηση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (που επιδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε και του Ελληνικού Δημοσίου με περίπου 24 εκατ. ευρώ) των εξής:
α) 21 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Καστρί - Κοκκάλια σε έκταση 2.397,79 στρεμμ. με υποσταθμό 16 στρεμμάτων και 12 πυλώνες μεταφοράς από την περιοχή Ράχες Τυμφρηστού.
β) 26 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Καράβι - Αλογοβούνι σε έκταση 2.196,064 στρεμμ. σε σειρά με τις προηγούμενες.
γ) 15 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Τύμπανο - Τρυπήρι της Οξυάς (Σαράνταινα) σε έκταση περίπου 2.550 στρεμμ. σε σειρά με τις προηγούμενες.
δ) 12 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Πικροβούνι Τυμφρηστού που θα καταλήγουν στον Υποσταθμό των Κοκκαλίων.
ε) Οι ανεμογεννήτριες είναι τύπου Ε-44/900 κατασκευής Energon (γερμανική), με διάμετρο πτερωτής 44 μέτρα και ύψος πυλώνα 55 μέτρα (ολικό 77 μέτρα). Για δε την κατασκευή της κυκλικής βάσης στήριξης κάθε μιας, απαιτείται (θα σκαφτεί) χώρος 1.521 τ.μ. σε βάθος 4-5 μέτρων.
στ) Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ και τη σύνδεση μεταξύ τους θα γίνουν έργα εσωτερικής οδοποιίας κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων σε όλες τις κορυφογραμμές.
Τα Κοκκάλια είναι ιστορικός τόπος, όπου έγινε το 279 π.Χ. μάχη εναντίον των Γαλατών (υπάρχει και Μνημείο) και πήρε το όνομά του από τα κόκαλα των νεκρών της μάχης αυτής που άσπριζαν το τοπίο για πολλούς αιώνες. Το τμήμα Τύμπανο - Τρυπήρι αποτελεί την κορυφογραμμή του όρους Οξυά ή Σαράνταινα, στις πλαγιές του οποίου φύεται το πανέμορφο δάσος οξυάς που είναι και το νοτιότερο των Βαλκανίων (αναφέρεται και ως το νοτιότερο της Ευρώπης, αλλά υπάρχει νοτιότερο στη Σικελία).
Επισημαίνω πάλι ότι η ομαλή αλπική διαδρομή από Κοκκάλια - Καράβι - Αλογοβούνι - Ψηλή Ράχη Οξυάς είναι τμήμα του ευρωπαϊκού μονοματιού Ε4, που συμπίπτει με τον αρχαίο δρόμο στον αυχένα των βουνών, όπου «οι Αιτωλοί και αι Αιτωλαί» (Παυσανίας) συνέτριψαν τους Γαλάτες.
Πρέπει λοιπόν όλοι να σκεφτούμε σοβαρά ότι με την ανοχή ή και συμφωνία μας μπορεί να προκαλέσουμε μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Δεν πρέπει να συρθούμε σε μια βεβιασμένη απόφαση που ακυρώνει άλλους τρόπους ήπιας ανάπτυξης και λαμβάνεται χωρίς γνώση και εκτίμηση όλων των στοιχείων και κάτω από τον εκβιασμό του ότι «έχουν αποφασισθεί άνωθεν», «δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα» και «το καλύτερο που μπορούμε είναι τουλάχιστον να πάρουμε κάποια αντισταθμιστικά».
Αντισταθμιστικά τι είδους, για ποιους, για πόσο χρόνο και το κυριότερο ποιος τα εγγυάται; Ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από το προβλεπόμενο από τον νόμο 3% υπέρ της Αυτοδιοίκησης και, με πρόσχημα ότι δεν έχουν καταλήξει πώς θα μοιράζεται, τα κρατά όλα ο Στουρνάρας για την τρύπα του χρέους και το «πλεόνασμα». Με τον πρόσφατο δε Νόμο 4203/13 το τέλος αυτό θα «παρακρατείται από τον ΛΑΓΗΕ» και μειώνεται το ποσοστό που αποδίδεται, «μέχρι(!) το 1%... στους οικιακούς καταναλωτές» με μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί νέα απόφαση (ΚΥΑ) και αποφάσεις της ΡΑΕ. Δηλαδή ζήσε μαύρε μου για να έχεις πιθανώς μείωση κάποιων ευρώ στην κατανάλωση του ρεύματος.
Αντισταθμίζουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, της προοπτικής και του μέλλοντος των χωριών και των παιδιών μας με κάποια αμφίβολα ψίχουλα που μας τάζουν;
Γιατί έχει πέσει αφωνία στους κατ' εξοχήν αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης; Έχει σχέση αυτή με τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και «τα άλλα αντισταθμιστικά» για έργα βιτρίνας ή διάφορα άλλα «έξοδα» ή ακόμη και θέσεις εργασίας ή υπεργολαβίες που τάζουν συνήθως οι εταιρείες;
Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και συζήτησης με όλους. Τους υπεύθυνους δημοτικούς άρχοντες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συλλόγους, τα πολιτικά κόμματα, τις επαγγελματικές ενώσεις, τους μικροπαραγωγούς αλλά και όλους τους κατοίκους των χωριών.
Να συγκροτήσουμε μια ανοικτή Επιτροπή Αγώνα από πολίτες και φορείς που θέλουν ανιδιοτελώς να θέσουν τις γνώσεις, την εμπειρία, τον χρόνο τους σ' αυτό το σκοπό, με στόχο να αποτρέψουμε νομικά - πολιτικά και κινηματικά τη συνέχιση των προκαταρκτικών αυτών εργασιών και να ματαιώσουμε τους φαραωνικού τύπου σχεδιασμούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Γιατί αλλιώς Απρίλη - Μάη όλα τα βουνά θα γίνουν εργοτάξια...
Δεν θα τα ξεπουλήσουμε όλα.


2 σχόλια:

  1. Η ορεινή ζώνης ίδρυσης των ανεμογεννητριών, στο Γαρδίκι Ομιλαίων, περιγράφεται σαν αλπική ενώ δεν είναι. Η πραγματική αλπική ζώνη εκτείνεται πάνω από τα 2300 περίπου μ. υψόμετρο, στο οποίο δεν υπάρχει πλέον δασοανάπτυξη, λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών. Η ζώνη των ανεμογεννητριών, σε λιγότερο από 2000 μ. είναι η ψευδοαλπική ζώνη, στην οποία η εντατική κτηνοτροφία έχει υποβαθμίσει η και εξαφανίσει το δάσος.

    Φάνης Βορεινάκης

    Υ.Γ. Δυστυχώς και αυτή την κρίση θα πληρώσει το περιβάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχθές περνώντας απο τα διόδια Μαλγαρων αντίκρισα 3 νταλικες φορτωμένες τεράστιες ανεμογενητριες.Προορισμος Β.Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή