Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Νομιμοποιούν ακόμη και ανύπαρκτα χιονοδρομικά κέντρα

Της Λούλης ΣταυρογιάννηΣημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :Όποιος δεν έχει επισκεφθεί χιονοδρομικό κέντρο το καλοκαίρι, δεν μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για τη φύση…. Και όλα αυτά πραματώνονται για να μπορούν να απολαμβάνουν  το χιόνι 30-40 ημέρες το χρόνο κάποιοι σπόρτσμεν, ενώ πολύ συχνά το ανεπαρκές χιονόστρωμα πρέπει να υποστηρίζεται από τεχνητό χιόνι που παράγουν ειδικές συσκευές. Αξιομνημόνευτα είναι εδώ :  ο αγώνας που έκανε ο  Γιώργος Ντούρος (1948-2008) εναντίον της δημιουργίας χιονοδρομικού στο Φαλακρό όρος, αλλά και οι βολές του πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2011/04/blog-post_7254.html

 εναντίον της διαμόρφωσης   νέων πεδίων σκι (πίστες) στο Μπάνσκο της γειτονικής Βουλγαρίας….

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ :Νέα τερτίπια εφευρίσκει η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει αυτή τη φορά ακόμα και ανύπαρκτα χιονοδρομικά κέντρα με διαπιστωτική απόφαση γενικού γραμματέα ΕΟΤ. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αναρτήθηκε προς διαβούλευση στις 19 Φεβρουαρίου, αίφνης η χώρα γεμίζει με "υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα", 24 τον αριθμό, από το Παγγαίο έως τα Ανώγεια στον Ψηλορείτη. Με το άρθρο 17 καταργούνται διατάξεις του προηγούμενου νόμου, του καλοκαιριού 4179/2013 (ΦΕΚ 175/Α), το οποίο περιέγραφε 20 χιονοδρομικά κέντρα, στην πλειονότητά τους σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, και όριζε τις προϋποθέσεις οριoθέτησής τους.

Τώρα θεσμοθετείται ειδικό καθεστώς τακτοποίησης αυθαιρεσιών και παρανομιών πέραν του ακυρωμένου ως αντισυνταγματικού από το ΣτΕ νόμου 4014/11 και 4178/13, χωρίς την καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου,


αφού "κτηριακές και άλλες εγκαταστάσεις που υφίστανται στα χιονοδρομικά κέντρα, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια δόμησης και δεν έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/11 και του Ν. 4178/13, αλλά υποστηρίζουν την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες". Το υφιστάμενο των εγκαταστάσεων διαπιστώνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα ΕΟΤ εφόσον μέσα σε τρεις μήνες οι διαχειριστές των Χιονοδρομικών Κέντρων θα υποβάλλουν στον ΕΟΤ τα εξής δικαιολογητικά:

* Τεχνική Έκθεση - Περιγραφή - Χαρακτηριστικά του Χιονοδρομικού Κέντρου.

* Τοπογραφικό Διάγραμμα του γηπέδου εντός του οποίου αναπτύσσεται το χιονοδρομικό κέντρο σε κλίμακα 1:5.000, όπου θα αποτυπώνονται οι υψομετρικές καμπύλες, όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τα κτίσματα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, οι θέσεις και οι διαδρομές των αναβατήρων, οι πορείες των χιονοδρόμων με τις εξυπηρετούσες εγκαταστάσεις και ο δρόμος πρόσβασης με τον χαρακτηρισμό και το πλάτος του.

* Τοπογραφικό διάγραμμα 1:1.000 με σχετικό υπόμνημα για τις χρήσεις υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων.

* Κατόψεις, όψεις, τομές και φωτογραφική τεκμηρίωση των επιμέρους κτισμάτων και εγκαταστάσεων.

* Επιπλέον βεβαίωση στατικής επάρκειας των υφιστάμενων κτηρίων από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό με υπεύθυνη δήλωση του ιδίου.

Άδειες λειτουργίας εκ των υστέρων

Στα δε παράνομα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός "υφιστάμενων εγκαταστάσεων των χιονοδρομικών κέντρων", αφού βεβαιώσει ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ την ύπαρξή τους, θα δίνεται πάλι η άδεια λειτουργίας αν κατατεθεί μόνον πιστοποιητικό πυρασφάλειας και βεβαίωση από μηχανικό "για την ασφαλή διάθεση των λυμάτων". Με άλλη διάταξη παρατείνεται μέχρι τις 30.6.2014 η υποχρέωση υποβολής δικαιολογητικών για την έκδοση του ειδικού σήματος λειτουργίας, η οποία έληξε στο τέλος του 2013. Με τον Ν. 4179 είχε δοθεί συγχωροχάρτι στα παράνομα "υφιστάμενα και εν λειτουργία χιονοδρομικά κέντρα" καθώς όριζε ότι "δεν επιβάλλονται οι από τις ισχύουσες διατάξεις διοικητικής φύσεως κυρώσεις"! Επίσης η προθεσμία για υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εντός πέντε μηνών από τότε που δόθηκε η άδεια λειτουργίας στις παράνομες εγκαταστάσεις τώρα αυγαταίνει, πάει στα δύο χρόνια.

Κατά το σχέδιο νόμου "αναγνωρίζονται ως υφιστάμενα" τα χιονοδρομικά κέντρα:

1. Χελμού, Καλάβρυτα, Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας. 2. Μαινάλου, Τρίπολη, Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας. 3. Τυμφρηστού, Βελούχι, Καρπενήσι, Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. 4.Πηλίου, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. 5. Περτουλίου, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. 6.Βέρνου (Βίτσι), Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. 7. Kαρακολίου Μετσόβου, Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 8. Προφήτη Ηλία Μετσόβου, Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 9. Ανήλιου Μετσόβου, Ήπειρος, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 10.Βασιλίτσας, Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Ιωαννίνων. 11. Βίγλας Πισοδερίου, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. 12. Ελατοχωρίου, Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. 13. Σελίου, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. 14. 3-5 Πηγάδια Νάουσας, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. 15.Καϊμακτσαλάν (Βόρας), Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 16. Λαϊλιά, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. 17. Φαλακρού, Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. 18. Γεροντόβραχου Παρνασσού, Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας. 19. Παγγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. 20. Αγράφων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. 21. Χρυσό Ελάφι, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. 22. Ανώγεια - Ψηλορείτη, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. 23. Παρνασσός, Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας. 24. Ζήρεια, Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Ο προηγούμενος κατάλογος σταματούσε στον αριθμό 20.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου