Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πάσχει η Δημόσια Υγεία-Όχι τα οικονομικά των Φαρμακοβιομηχανιών

 

Αθήνα,8/7/2024

Ακόμη και τετραπλασιασμό της τιμής ορισμένων φαρμάκων περιλαμβάνει ο νέος τιμοκατάλογος των σκευασμάτων που συνέταξε ο ΕΟΦ και πρόκειται να  κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα οι αυξήσεις αφορούν σε εκατοντάδες φάρμακα ευρείας χρήσης.

 Γίνεται σαφές ότι η τσέπη των ασφαλισμένων και, κυρίως, των συνταξιούχων που σε μεγάλο ποσοστό βασίζονται στα φάρμακα καθημερινά για να σταθούν στα πόδια τους, δεν μπορεί να ανεχθεί και να αντέξει τέτοιου ύψους και αυτής της έκτασης ανατιμήσεις.

Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) έχει έγκαιρα επισημάνει την οικονομική αφαίμαξη που υφίστανται οι «απόμαχοι» τόσο από την υψηλή ιδιωτική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη (25%), όσο και μέσα από το τρικ της διπλής τιμής των σκευασμάτων. Μιας τιμής που αφορά τη δραστική ουσία, επί της οποίας συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ με 75% και της λιανικής τιμής στο φαρμακείο, η οποία αφορά το σκεύασμα που χορηγείται.

 

Και είναι προφανές ότι ένας ασφαλισμένος θα συνεχίσει να λαμβάνει το φάρμακό του (αντίγραφο ή offpatens)  ακόμη και εάν κυκλοφορήσει άλλο-φθηνότερο αντίγραφο (που μόνο αυτό αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ), ακριβώς γιατί με τη συγκεκριμένη θεραπεία αντιμετωπίζει το πρόβλημά του.

Την ίδια στιγμή τις πενιχρές συντάξεις μας κατατρώει η ακρίβεια του Σούπερ Μάρκετ και των Λογαριασμών Κοινής «Ωφέλειας». Ενώ περισσότεροι από 750.000 συνάδερφοί μας δεν πήραν ούτε φέτος καμία αύξηση με τον "Προκρούστη"  της «προσωπικής διαφοράς"και κάποιες άλλες χιλιάδες συναδέλφων μας λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Καλούμε το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει την ακραία αυτή κίνηση, καθώς αποβαίνει σε βάρος της καλής υγείας του πληθυσμού και την κυβέρνηση να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Με την υφιστάμενη υποχρηματοδότηση (-25% την τελευταία δεκαετία,) είναι προφανές ότι στη χώρα μας πάσχει η Δημόσια Υγεία και όχι τα οικονομικά των Φαρμακοβιομηχανιών.

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου