Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Εκδημία αγωνιστή της Κυπριακής ελευθερίας

 


       Το Δ.Σ. της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Καψωμένου, μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του  αγωνιστή της Κυπριακής ελευθερίας, συγγραφέα και πολιτικού  Πέτρου Στυλιανού, συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρία και εξέδωσε το ακόλουθο Ψήφισμα:

   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου εκφράζει τη βαθειά θλίψη του για την απώλεια του Πέτρου Στυλιανού, παλαιού φίλου και συμπαραστάτη της Εταιρείας μας, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, που υπήρξε, σε όλη τη διάρκεια της μακράς ζωής του, υπόδειγμα σεμνής και ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην Κυπριακή πατρίδα και στα ιδεώδη του Ελληνισμού. Παρών σε όλους τους αγώνες και σε όλα τα μέτωπα, ως φλογερός αγωνιστής της ΕΟΚΑ στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-59, ως κρατούμενος των  βρετανικών φυλακών στην Κερύνεια (απ’ όπου δραπέτευσε), στο Λονδίνο και στο Κέντ, ως βουλευτής της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυβερνητικό στέλεχος (Υφυπουργός Εσωτερικών, Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί πολιτιστικών θεμάτων), ως Δήμαρχος Έγκωμης,

ως ιδρυτής και δραστήριος πρόεδρος σωματείων (λ.χ., Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων), ως συγγραφέας με πλούσιο και πολύπλευρο έργο, ποιητικό ( ποιητική συλλογή «Αν», επικό ποίημα για την πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου), ερευνητικό («Τα Οκτωβριανά και η εξέγερση του 1931 στην Κύπρο», διδακτορική διατριβή), αφηγηματικό («Τα Πέτρινα χρόνια: τόμ. Ι. Από τη Φραγκοκρατία στην Αγγλοκρατία, τόμ. ΙΙ. Από το τέλος της Αγγλοκρατίας ως την τουρκική εισβολή του 1974), ιστορικό («Η σύληση της πολιτισμικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο»), αυτοβιογραφικό («Πεθαίνοντας για την Ελλάδα», «Η εποποιία των Κεντρικών Φυλακών»). Από το πλούσιο κοινωνικό του έργο θα σημειώσομε τη συμβολή του στη σύσταση Κρατικού Αρχείου, στη θεσμοθέτηση Εσπερινών Γυμνασίων στην Κύπρο για τους εργαζόμενους νέους, στην ίδρυση ελληνικών σχολείων στη Μεγάλη Βρετανία, στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη διάσωση της οικίας του ποιητή Λιπέρτη  και του Αρχοντικού της Αξιοθέας, που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται με νεανικό ενθουσιασμό για τα κοινά, για το καλό του τόπου, για τη μικρή και μεγάλη πατρίδα, για τα ιδανικά του Ελληνισμού.

 

                        Όταν θα θέλουν οι Έλληνες να καυχηθούν

                    Τέτοιους βγάζει το έθνος μας θα λένε!

 

       Πέτρο Στυλιανού, δε θ’ αφήσομε να ξεχαστεί το παράδειγμά σου!

 

                 Το χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου