Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το 75% ‘’του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή (ΤΑΚΚ) δεν λύνει το πρόβλημα της παρακμής των Δήμων μας

 

του Νίκου Μυλωνά

1.       Την υστέρηση και την κακή οικονομική κατάσταση των Δήμων στα νησιά μας  είναι πασιφανής. Δρόμοι και πεζοδρόμια, λιμάνια και ακτές, σχέδια πόλης και οικισμών, επικοινωνίες και μεταφορές,  διαχείριση σκουπιδιών και νερού κλπ. Με αφορμή την διεκδίκηση του 75%  ‘’του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή (ΤΑΚΚ)’’ καλό είναι να δούμε την κατάσταση με ειλικρίνεια

2.       ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Πριν  το 2010 ο ΔήμοςΚω (6 κοινότητες ή 3 Δήμοι) εισέπρατταν τέλος παρεπιδημούντων 4,5 εκ ευρώ/’έτος και από το ΔΗΦΟΔΩ (τοπικός δημοτικός φόρος στα εισαγόμενα στην Δωδεκάνησο καταναλωτικάπροϊόντα) περίπου 2,5 εκ.Σύνολο 7,5 εκ./έτος!χωρίς να κάνουν και κάποια ιδιαίτερη εισπρακτικήπροσπάθεια τήρησης τωνκανόνων διαφάνειας και ισοπολιτείας (για πελατειακούς λόγους). Ουδέποτεέκανανδιασταυρώσεις και ελέγχους!Εδώ ακριβώς θεμελιώθηκαν λογικές αμφισβήτησης και κατάργησηςτου ΔΗΦΟΔΩ (2010) και μείωσης του τέλους τουρισμού!Το τέλοςτουρισμού βάσει του  Ν.1080/1980(κυβέρνηση Ν.Δημοκρατίας)από 1.1.1982 ήταν 4,5% του κόστους διανυκτέρευσης.Με τον Ν.2130/1993(κυβέρνηση Ν.Δ.) μειώνεται από 1.1.1993 σε 2,0%. Τελικά με τον Ν. 3756/09(κυβέρνηση Ν.Δ.) μειώνεται από 01/01/2009 σε 0,5% με την υπόσχεση άμεσης αναπλήρωσης του από ‘’άλλους πόρους’’όπως υποσχέθηκες ο ‘’μικρός’’ Κ. Καραμανλής, που ουδέποτε θεσπίστηκαν.

3.       Το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετείτο τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία που κυμαίνονταν από 0,5 έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση και κατηγορία καταλύματος με βάση το οποίο προϋπολογίστηκαν έσοδα   74 εκ. ευρώ ως τμήμα της εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χρεοκοπημένης χωράς μας. Η ένωση ξενοδόχων ΞΕΕ αντιδρώντας τότε, μας είπε ότι: εργασίας οι απώλειες στην Οικονομία από τον φόρο διαμονής  θα είναι 340 εκατ. ευρώ και θα χαθούν 6.174 θέσεις εργασίες! και η  Νέα Δημοκρατία μας υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το φόρο διανυκτέρευσης ενώ οι τοπικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωναν: ‘’το τέλος διανυκτέρευσης δεν θα εφαρμοστεί! (Κόνσολας) ενώ επερώτηση στην Βουλή (Κρεμμαστινός} ‘’ποια νομοθετικά μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση προτού σημειωθεί πλήγμα στον τουρισμό;’’! Όλοι αγνόησαν το θέμα  της ενίσχυσης των Δήμων  από την ‘’τουριστική βιομηχανία’’!.

4.      

Τώρα,ο Ν. 5073/2023 αντικατέστησε το τέλος διαμονής με φόρο διαμονής από 1.1.2024 που φτάνει έως και 10 ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο ενώ τους υπόλοιπους μήνες δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ. Αντιδράσεις δεν υπήρξαναφού η Ν.Δ. κυριαρχεί πολιτικά, αν και η αύξηση ήταν τεράστιαπλησιάζοντας τον διπλασιασμό! Αλήθεια το ΞΕΕτώρα δεν βλέπει κοινωνικό κόστος και κινδύνους; Αντί αμφισβήτησης λοιπόν του νέου φόρου που κατ’ευφημισμόαποκαλείται: ‘’ Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ)’’  έχει ανακύψει ΜΟΝΟ το θέμα της διεκδίκησης του 75% στο οποίο συμφωνεί σύμπασα η τοπική πολιτική ηγεσία!Γ. Χατζημάρκος (22.3.2024):‘’ προτεραιότητα στο τέλος διανυκτέρευσης των επισκεπτών  σε Ρόδο και  νησιά’’! Χ, Ναβροζιδης (23.3.2024):‘’Ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να επιστραφεί στον τόπο που παράγεται το τέλοςανθεκτικότητας’’! Δήμαρχος Κω (26.3.2024):  ‘’ το σύνολο του τέλους Ανθεκτικότητας πρέπει να περιέλθει στην τοπική Αυτοδιοίκηση’’! Έπαρχος Κω (28.3.2024), ‘’τα χρήματα του ΄’τέλους πρέπει να μείνουν στον τόπο μας για επενδύσεις’’! Τοπική Οργάνωση ΝΔ ‘’ το 75% στους Δήμους έχει όνομα: ΝΔ και Γ.Χατζημάρκος’’! Τι ωραία ατμόσφαιρα! Μήπως κάτι δεν πάει καλά;

5.       Κατ’ αρχήν προφανώς το 75% δεν ΜΠΟΡΕΙ να πάει τους ΟΤΑ γίνει λόγω της δανειακής συμβάσης του τρίτου μνημονίου (ΣΥΡΙΖΑ-Δανειστές) που δεσμεύει το 50% του πόρου δηλ. τα 74 εκ. Αυτό που μπορεί να κατευθυνθείστους Δήμους είναι το ποσό της αύξησης του φόρου δηλ. ένα ποσό γύρω στα 74 εκ! . Ποσό πολύ μικρό αν…! Αν μοιραστεί ισόποσα στους 300 δήμους της χώρας αντιστοιχούν 200.000 ευρώ στον καθένα!  Αν μπουν κριτήρια διανομής η κυβέρνηση θα λάβει υπ’ όψιν ότι όλοι οι Δήμοι της Χώρας πνίγονται στην οικονομική δυσπραγία και ιδίως οι μη τουριστικοί που πρέπει να βοηθηθούν!  Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δεχτεί τον διαμερισμό ανάλογα με κριτήριο την συνεισφορά κάθε δήμου στο τέλος όπως μας λένε οι κκ που προαναφέραμε; Δηλαδή η Κάλυμνος τι θα πάρει που συνεισφέρει  ελάχιστα στοαλλαγή (ΤΑΚΚ); Από την άλλη πλευρά  το τέλος αυτό αναφέρεται στην κλιματική κρίση. Είναι δυνατό να κατευθυνθεί σε έργα υποδομής των Δήμων (δρόμοι, σχ. Πόλης κλπ); Κάτι. …μυρίζει!

6.       Έχουμε ανάγκη από μια άλλη πολιτική πρότασηπροκειμένου να ξεφύγουμε από την παρακμή πέρα από αυτά που μας λένε οι τοπικοί παράγοντες. Απαιτείται πολιτική αυτονομία των Δήμων με οικονομική και αναπτυξιακή διαχειριστική εξουσία.  Είχαμεμιλήσει για ‘’ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών’’ με στόχο την βελτίωση των δημοτικών εσόδων από την τοπική παραγωγή. Αυτό μπορεί να γίνει και με την θέσπιση τοπικής φορολογίας. Μπορεί να γίνει και με πολιτική πρωτοβουλία!Μέσω έργωνπνοήςζητώνταςσυγχρηματοδότησηαπό τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού μας! Για παράδειγμα ένας πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος από το ΝΟΡΙΝΤΑ στον ΛΑΚΙΤΗΡΑ μήκους 10 χιλιομέτρων δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους έχει κόστος 1,5 εκ ευρώ,αλλά θα έχει ανυπολόγιστη  κοινωνική και  αναπτυξιακή ανταπόδοση.

7.       Η  θλιβερή εικόνα  ανημποριάς και της υποταγής στους κατεστημένους παράγοντες πρέπει να ανατραπεί!

Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου