Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ελληνοελβετική πρωτοβουλία για την επανενεργοποίηση του ιστορικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου: «Σιδηρόδρομος Τρικούπη»

 


Το τραίνο πρέπει να ξανασφυρίξει στην Πελοπόννησο!

 

Στις 14 και 15 Μαρτίου η  Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργάνωσαν διήμερη εκδήλωση με στόχο την διερεύνηση των προοπτικών της σταδιακής επανενεργοποίησης του ιστορικού Σιδηροδρόμου του Τρικούπη στην Πελοπόννησο. 

 

Στις 14/03 στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι παρουσιάστηκε η πρόταση για την σταδιακή επανενεργοποίηση του ιστορικού σιδηροδρόμου μετρικού εύρους για μικτή, επιβατική και τουριστική χρήση. Οι προσκεκλημένοι κορυφαίοι Ελβετοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν την μακρόχρονη εμπειρία τους σχετικά με την αξιοποίηση του σιδηροδρομικού τουρισμού ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανασυγκρότησης ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές συνδυάζοντας ιστορικές υποδομές με την χρήση συρμών νέας τεχνολογίας (μπαταρίες, υδρογόνο).

 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Stefan Estermann που ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η ιδέα της σταδιακής επανενεργοποίησης του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου έχει τεράστιες δυνατότητες. Πρόκειται για τη διατήρηση μιας μοναδικής πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, για τον βιώσιμο τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες και για τη σύνδεση των θεαματικών τοποθεσιών της Πελοποννήσου με το τρένο. Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα στα οποία έχω συμμετάσχει από την άφιξή μου στην Ελλάδα". Η κα Λυδία Καρρά Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ, ευχαρίστησε τον Πρέσβη και την Ελβετική Πρεσβεία που αγκάλιασαν την ιδέα της αναβίωσης του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με τόσο ενθουσιασμό: «Οι Ελβετοί είναι οι πιο έμπειροι να συνεργασθούν με το ελληνικό δημόσιο για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Για τους κατοίκους πολλών περιοχών της Πελοποννήσου αποτελεί ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.»  

 

Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Υποδομών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Δημήτριος Πτωχός, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κος Φωκίων Ζαΐμης, ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κος Παναγιώτης Τερεζάκης, οι οποίοι συνυπέγραψαν μαζί με την ΕΛΛΕΤ, Το Υπουργείο Τουρισμού, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) και μάρτυρα την Ελβετική Πρεσβεία, μία κοινή δήλωση στήριξης  της πρωτοβουλίας για την επανενεργοποίηση του ιστορικού σιδηροδρόμου μετρικού εύρους.

Την πρόταση της κοινής πρωτοβουλίας ΕΛΛΕΤ - Ελβετικής Πρεσβείας για την αναβίωση του σιδηροδρόμου του Τρικούπη παρουσίασαν οι: κος Bernd Scholl, Ομότιμος Καθηγητής ΕΤΗ Ζυρίχης και κα. Ειρήνη Φρεζάδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Μέλος ΔΣ ΕΛΛΕΤ και συντονίστρια του έργου.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Πρόεδρος της ΓΑΙΟΣΕ κος Κωνσταντίνος Κεσεντές, ακαδημαϊκοί του ΕΜΠ, εκπρόσωποι του ΣΦΣ και άλλοι προσκεκλημένοι φίλοι του σιδηροδρόμου.

 

Την εκδήλωση έκλεισαν ευχαριστώντας όλους ο Ελβετός Πρέσβης και ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κος Στάθης Ποταμίτης που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου μας βοηθά να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του «μνημείου» - πρόκειται για πραγματικό μνημείο του 19ου αιώνα, ωραίο, κατά σημεία εντυπωσιακό και πολύτιμο κομμάτι της βιομηχανικής μας κληρονομιάς, που αναδεικνύει το φυσικό πλούτο μεγάλου μέρους της Πελοποννήσου, παραμένει εξαιρετικά σημαντικό για τις κοινότητες που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη πίστωση ζωής και προσφοράς.  Η εγκατάλειψή του έχει δυσανάλογα μεγάλο κόστος σε σχέση με τις δαπάνες επαναφοράς του σε ενεργή υπηρεσία.» 

 

Στις 15/03 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Τρίπολης, Παρθενίου, Ελαιοχωρίου, Ναυπλίου και Μυκηνών, όπου κάτοικοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων υποδέχθηκαν με συγκίνηση και ενθουσιασμό  την ελληνοελβετική αντιπροσωπεία, δηλώνοντας την βαθειά τους επιθυμία και προσμονή για την αναβίωση του τραίνου στους τόπους τους, και την ελπίδα που δίνει αυτή η προοπτική στους τόπους τους.

 

Εθελοντές κάτοικοι μαζί με αρμόδιους του ΟΣΕ και ξένους εθελοντές που ήρθαν ειδικά για το σκοπό αυτό, καθάρισαν την γραμμή, ανακαίνισαν με απλά μέσα και πολύ ενθουσιασμό και αγάπη βαγόνια, δραιζίνες και τον Σ. Σταθμό του Παρθενίου και άνοιξαν τον δρόμο για την επόμενη μέρα του τραίνου στην Πελοπόννησο.

 

Η διεθνής ομάδα εργασίας που αποτελείται από Έλληνες, Ελβετούς και Γερμανούς εμπειρογνώμονες θα συναντηθεί εκ νέου στο τέλος του 2024 για να παρουσιάσει στους αρμόδιους φορείς και στους πολίτες το επιστημονικό πόρισμα που θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση για την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας.

 

Συνεχίζουμε μέχρι να σφυρίξει και πάλι το τραίνο στους πανέμορφους σταθμούς-κοσμήματα της Πελοποννήσου!

 

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον όμιλο Electra Hotel Group, για την ευγενική χορηγία φιλοξενίας των 5 Ελβετών εμπειρογνωμόνων. 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ: https://we.tl/t-75S49B9NLb


Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα 
Τηλ:
210 3225245, εσωτ. 2
Fax:
210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου