Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Διάσωση ζαρκαδιού που εγκλωβίστηκε στο φράγμα του Μόρνου


Το μεσημέρι της  15ης  Σεπτεμβρίου η 7η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) κλήθηκε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό ζαρκαδιού που είχε πέσει μέσα στο φράγμα του Μόρνου στο Λιδωρίκι Φωκίδας. Ο χώρος εγκλωβισμού ήταν μια περιοχή με νερό (λεκάνες απορροής της υπερχείλισης του φράγματος από την λίμνη) ύψους 40 μέτρων, βάθους νερού 25 μέτρων, μήκους 70 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων περίπου.
Το ζώο  κολυμπούσε για μέρες, όμως ήταν αδύνατον να βρει τρόπο διαφυγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του λόγω της κόπωσης.

Πέντε άνδρες της 7ης Ε.Μ.Α.Κ. πήγαν στο σημείο με δύο οχήματα και με τη συνδρομή τεσσάρων ανδρών των Π.Κ. Λιδωρικίου και της Π.Υ. Άμφισσας κατάφεραν να πιάσουν το ζαρκάδι, να το δέσουν με σχοινιά και να το βγάλουν από το νερό το απόγευμα της ίδιας ημέρας.  Μετά το ζώο αφέθηκε ελεύθερο από τους θηροφύλακες στο φυσικό του χώρο.
Η επιχείρηση απεγκλωβισμού  ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη, διότι η λέμβος της 7ης Ε.Μ.Α.Κ. δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω του μεγάλου ύψους του φράγματος και των μεγάλων κλίσεων των τοιχίων του.

Οι διασώστες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ούτε τον ατομικό τους εξοπλισμό,  γιατί  οι φωσφορούχες - ανακλαστικές ταινίες των κρανών και των στολών τρόμαζαν το ζώο λόγω και της έντονης ανάκλασης από τον ήλιο που καθρεφτιζόταν στο νερό.

Έτσι αναγκάστηκαν να το πλησιάσουν  φορώντας σωσίβια και αφού κατέβηκαν μέχρι εκεί δεμένοι με σχοινιά.


Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο υποδιοικητής της 7ης Ε.Μ.Α.Κ.  αντιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου