Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών




Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη  στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Η BirdLife International και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  προσκαλούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιoρτής των Πουλιών «Eurobirdwatch 2014» να γνωρίσουμε στις 4 και 5 Οκτωβρίου τον συναρπαστικό κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών.


Άνθρωποι από 37 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα παρατηρήσουν φέτος τους φτερωτούς ταξιδιώτες και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευσή τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης θα υλοποιηθούν σε όλη τη χώρα με τον συντονισμό της Ορνιθολογικής, σε περισσότερες από 30 περιοχές και σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δήμους, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και ιδιωτικούς φορείς.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για τη  μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους (όπως οι περιοχές στάθμευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής), αποτελούν  κύριες απειλές .

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική Eταιρεία. Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

 περισσότερες πληροφορίες : www.eurobirdwatch.eu


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου