Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Διεθνές Συνέδριο : «Αφιέρωμα στον Ποιμενικό Βίο. Πολιτιστική Κληρονομιά και Οικονομική Ανάπτυξη»




11 και 12 Σεπτεμβρίου
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CANEPAL - (www.canepal.eu)
Ελληνοαμερικανική Ένωση  (Μασσαλίας 22)

Σημείωση ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Είναι από εκείνα τα Συνέδρια όπου ματαίως θα αναζητήσει κανείς τον Γιάννη Μηλιώκα ή τον Χάρυ Κλυν με τον αξεπέραστο «Χαράλαμπο Τραμπάκουλα»…Και τούτο γιατί οι υβριδικές μορφές κτηνοτροφικών χαρακτήρων εκλείπουν σταδιακά, με αποτέλεσμα να   εκλείπουν και οι λόγοι της διακωμώδησής τους. Η πανταχόθεν βαλλόμενη ελληνική κτηνοτροφία είναι ένα μεγάλο «ου πακτοίς» για να μπορεί κάποιος «να παίζει» μαζί της. Προφανώς, ελπίζουμε για το συνέδριο ό,τι το καλύτερο, έστω και με μια μεγάλη δόση μελαγχολίας : Όταν αναλογιζόμαστε τα δυο συνέδρια «βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας» (μάλιστα, τόσο ειδικά ήταν !) που διεξάγονταν αντιστοίχως στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, την προηγούμενη δεκαετία, με 300 συνέδρους, με ζωηρή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, με ανοικτούς παραγωγικούς ορίζοντες και ελπίδες για το μέλλον.  Προς το παρόν αρκούμαστε στην παραμυθία ενός εικαστικού όπως ο Θόδωρος Παπαγιάννης, που μας μιλάει με την «Τρόϊκά» του για το χάλι των ημερών…  
   Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αφιέρωμα στον Ποιμενικό Βίο. Πολιτιστική Κληρονομιά και Οικονομική Ανάπτυξη» οργανώνει το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 9:00-18:45 και την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 9:30-16:00, στις εγκαταστάσεις της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, 10680 Αθήνα), ενώ το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε εγκαταστάσεις υπαίθρου σχετικές με το θέμα του συνεδρίου.
Το Συνέδριο μετέχουν επιστήμονες και ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ουγγαρία, Ισπανία, Βουλγαρία, Τσεχία Πολωνία, Γαλλία, Εσθονία, Νότια Κορέα), προερχόμενοι από πολλές ειδικότητες, όπως λαογραφία, οικονομία της υπαίθρου, εθνογραφία, μουσειολογία, αρχαιολογία, τέχνη και αρχιτεκτονική.  Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετέχουν οι:
Δρ Φούλη Παπαγεωργίου, Γεν. Δ/ντρια Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, Διοργανώτρια του συνεδρίου,
Δρ Miklós Cseri, Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού, Ουγγαρία, τ. Γενικός Διευθυντής του Ουγγρικού Υπαιθρίου Εθνολογικού Μουσείου, εκπρόσωπος επικεφαλής οργανισμού του ευρωπαϊκού έργου CANEPAL,
Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,

Καθ. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ενδιαφερόμενους και φορείς που κινούνται στο χώρο της αγροτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομίας, ώστε να ερευνήσουν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την αιγοπροβατοτροφία και την ποιμενική ζωή ως παράγοντες που διαμορφώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της υπαίθρου, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν τόσο το παρελθόν, όσο και το μέλλον.
Το Συνέδριο αποτελεί μία διοργάνωση που προσφέρεται ως σημείο συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ επιστημόνων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της λαογραφίας, της εθνογραφίας. Στα πλαίσια του συνεδρίου δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης, αρχιτέκτονες, μουσικούς και επιμελητές εκθέσεων, καθώς και σε εκπροσώπους οργανισμών, να διερευνήσουν την πολιτιστική διάσταση της ποιμενικής ζωής και τις εκφάνσεις της στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά της υπαίθρου, ανταλλάσοντας απόψεις και διευρύνοντας το επαγγελματικό δίκτυο γνωριμιών τους.  Εισηγητές και κοινό καλούνται να αναπτύξουν έναν διεπιστημονικό διάλογο βασισμένο σε θέματα πολιτισμού και οικονομίας του ποιμενικού βίου, με γνώμονα την αειφόρο διαχείριση της οικονομίας της υπαίθρου και την προώθηση της πολιτισμικής της παρακαταθήκης.
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «CANEPAL - Η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου» (www.canepal.eu), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συνοπτικά, το Πρόγραμμα Εισηγήσεων και Εργαστηρίων:
Την Πέμπτη 11 Σεπτ. θα παρουσιαστούν δύο (2) θεματικές Ενότητες: α) Ιστορικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της ποιμενικής ζωής και β) Ποιμενική κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πραγματοποιηθούν τέσσερα (4) Εργαστήρια: α) Προφορική παράδοση της ποιμενικής ζωής, β) Ποιμενική Αρχιτεκτονική-Ποιμενική ζωή στην Τέχνη, γ) Η καθημερινή ζωή των ποιμένων, Διατροφή και Χειροτεχνήματα και δ) Τοπίο και Διαδρομές Εποχιακής Μετακίνησης.
Την Παρασκευή 12 Σεπτ. θα παρουσιαστούν δύο (2) θεματικές Ενότητες: α) Ποιμενική κληρονομιά παρελθόν και παρόν1. Προσεγγίζοντας το κοινό: μουσειακές εκθέσεις και εκπαίδευση, α2. Από την πρόσφατη ιστορία στην αρχαιότητα] και β) Αγροτική ανάπτυξη και αειφορία, ενώ θα ακολουθήσουν Αναφορές από τους εισηγητές των Εργαστηρίων καθώς και τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο και να πάρουν μέρος στα Εργαστήρια που οργανώνονται, παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email: prisma@prismanet.gr, ή στο τηλέφωνο 210-7525.660.  Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο του προγράμματος CANEPAL, η Έκθεση «Το πρόβατο» -Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, όπου, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, παρουσιάστηκαν πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. 
Σημειώνεται ότι οι φορείς που υλοποιούν το Πρόγραμμα CANEPAL είναι: Το Ουγγρικό Μουσείο Υπαίθρου, το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, το Μουσείο Κρεζόφ-Πολωνία, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Βουλγαρίας, το Εσθονικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Φυσικού Περιβάλλοντος, η Γαλλική Ομοσπονδία Αγροτικών Μουσείων και Αγροτικής Κληρονομιάς, το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πληροφορίες: Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA, τηλ: 210-7525.660


Δέσποινα Ερρίκου, τηλ: 6944 613 607, email: errikou@eexi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου