Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ, ΤΟ «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ» !Της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης  Μάνης

Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος” (Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον Εστι)

Συμπατριώτες, φίλοι και φίλες της Μάνης.
Τα αδούλωτα βουνά της Μάνης που γέννησαν και άνδρωσαν το «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» απειλούνται. Η Μάνη απειλείται από σύγχρονους κατακτητές που θέλουν να την λεηλατήσουν και να την ερημώσουν εγκαθιστώντας ένα «δάσος» ανεμογεννήτριες σε όλο το μήκος της κορυφογραμμής της μανιάτικης χερσονήσου που θα αλλοιώσουν πλήρως τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της.

Εχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή των σχεδίων λεηλασίας και βιασμού των βουνών, της καρδιάς και της ψυχής της ανυπότακτης Μάνης με την έκδοση αδειοδοτήσεων από το ΥΠΕΚΑ και τη ΡAE για εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου και γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων. Επί της ουσίας μιλάμε για 95 εργοστάσια ακριβώς επάνω από το κεφάλι μας, με εκ του νόμου δυνατότητα να φτάσουν τα 217. Από τα 95 αυτά εργοστάσια τα 44 βρίσκονται ένα βήμα από την οριστική εγκατάστασή τους.
Οι πρώτες υπουργικές αποφάσεις για εγκατάσταση δύο «αιολικών πάρκων» εκδόθηκαν τον Μάρτιο του 2012. Αμεση ήταν η αντίδραση των Μανιατών, συλλόγων και φορέων της Μάνης, με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που αναμένεται να εκδικαστεί τον Μάιο του 2014. Η αίτηση ακυρώσεως συντάχθηκε και προωθείται από ομάδα Μανιατών δικηγόρων, εν ονόματι 21 εξωραϊστικών και 3 τοπικών περιβαλλοντικών συλλόγων της Μάνης, 4 περιβαλλοντικών οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ενωση Απανταχού Μανιατών, η Παλλακωνική Ομοσπονδία, η Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, καθώς και 1.150 ιδιωτών, πολλοί με ιδιοκτησίες στα βουνά της Μάνης. Επίσης το Τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Μάνη, ενώ ανάλογη τοποθέτηση έχει κάνει και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Η καταστροφική αυτή παρέμβαση είναι ήδη ορατή. Ενα μικρό δείγμα είναι η κατακρεούργηση των βουνοπλαγιών με την παράνομη διάνοιξη ψευδεπίγραφων «δασικών» και «αγροτικών» δρόμων, που όλως... τυχαίως οδηγούν στα υπό αδειοδότηση «αιολικά πάρκα».
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι δημόσιοι λειτουργοί, ν' ανοίξουν κερκόπορτες και να στρώσουν το έδαφος για τους σύγχρονους κατακτητές, δαπανώντας δημόσιο χρήμα και πόρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη διάνοιξη, στην ουσία ιδιωτικών, δρόμων μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που οδηγούν στις ξερές βουνοκορυφές της Μάνης. Ο δόλος είναι προφανής και πρέπει να ελεγχθούν γι' αυτό. Και θα ελεγχθούν.
Τυχόν υλοποίηση των σχεδίων τους θα σημάνει για τη Μάνη:
- Αλλοίωση του ενιαίου φυσικού περιβάλλοντος. Βιασμό της αρχιτεκτονικής του μανιάτικου τοπίου. Η Μάνη είναι ένα ανοιχτό μουσείο, με 96 παραδοσιακούς οικισμούς από τους 118 της Πελοποννήσου.
- Καταστροφή του οικοσυστήματος με την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας λόγω περιορισμού των βοσκοτόπων. Πυρκαγιές από βλάβες των ανεμογεννητριών και ατυχήματα από θραύσεις πτερυγίων λόγω ισχυρών ανέμων.
- Απώλεια του χαρακτηρισμού ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (NATURA) της ΕΕ και καταστροφή της πλούσιας ορνιθοπανίδας και χλωρίδας. Η Μάνη αποτελεί το κύριο πέρασμα και σταθμό των μεταναστευτικών πουλιών στο μεγάλο ταξίδι τους από την Ευρώπη προς τον Νότο και αντίστροφα.
- Κίνδυνοι για την υγεία, από κραδασμούς και υπόκωφους θορύβους (σύνδρομο των ανεμογεννητριών), μεταφερόμενων με τον άνεμο. Εκπομπή επικινδύνων ρύπων στην ατμόσφαιρα και παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων περιμετρικά των αγωγών και των ανεμογεννητριών και ενδεχόμενη ρύπανση του εδάφους.
- Υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Συνολική απαξίωση του τόπου και των περιουσιακών στοιχείων των Μανιατών (σπίτια, επιχειρήσεις, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ).
- Αρπαγή της περιουσίας των Μανιατών στους χώρους εγκατάστασης ανεμογεννητριών διά της μεθόδου της κηρύξεως των περιοχών ως «δασικών» εκτάσεων, όπως το Μακρυλάκωμα και ο Προφήτης Ηλίας.
Η ολοκλήρωση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό της Μάνης, στην εκδίωξη των ανθρώπων της και στην μετατροπή της σε μια ερημοποιημένη βιομηχανική περιοχή. Θα ακυρωθεί έτσι η όποια τουριστική ανάπτυξη και η Μάνη, που όλοι αγαπήσαμε, θα φαντάζει σαν μια «χαμένη πατρίδα» που θα την θυμόμαστε μόνο μέσα από φωτογραφίες.
Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη. Άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Ομως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, η οποία δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.
Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτό που πάει να γίνει θα είναι τα αρπακτικά της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», που βέβαια ούτε πράσινη είναι αλλά ούτε και ανάπτυξη και το μόνο που κάνει είναι να απομιζά πόρους επιβαρύνοντας του λογαρισμούς των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν θα τους αφήσουμε!
Τα βουνά της Μάνης, η κάθε πέτρα, το κάθε κοτρώνι, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών και Μανιατισσών. Δεν τα παραδίνουμε!!!
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι καταστροφή. Δεν θ' αφήσουμε οι ανεμογεννήτριες να γίνουν ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της Μάνης. Δεν θα την παραδώσουμε στους σύγχρονους κατακτητές.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα με την ανοχή μας ή την συνενοχή μας. 
Απαντάμε «ΟΧΙ» !!! Εχουμε όλοι ευθύνη !!! Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε !!! Εχουμε το χρέος να την παραδώσουμε ελεύθερη στις επόμενες γενιές !!! Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το έγκλημα !!!
ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου