Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Περπάτησαν 26000 στρέμματα και βρήκαν...έτοιμα τα γκολφ!ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ : Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω το σχόλιο που κάνει το CRETA LIVE για την «ανακάλυψη γηπέδων γκολφ» στον χώρο (Τοπλού  ανατολικής Κρήτης) , όπου προτείνεται μια μεγάλη τουριστική επένδυση : Επένδυση που  απορρίφθηκε προ ετών για να επανακάμψει δριμύτερη, υπό συνθήκες μνημονίου…

Τα γήπεδα γκολφ στις ξηροθερμικές συνθήκες του ευρωπαϊκού νότου,  είναι ασύμβατα με το τοπίο, καταναλώνουν νερό και ενέργεια, δημιουργούν θύλακες  «ενσταβλισμένου τουρισμού» και συνήθως καταλήγουν στο να μην  αφήνουν «μία» στις τοπικές κοινωνίες…Τώρα βέβαια  κάποιοι  φαντασιώνουν ότι «κάτι» θα τρέξει, ανεξαρτήτως αν αυτό οδηγεί στην εκπαρθένευση και στην άρση της φυσικότητας του χώρου. Και αναλαμβάνουν να μας καθησυχάσουν –  « παιδιά, η ζημιά έχει ήδη γίνει από τους κτηνοτρόφους, αφήστε τους επενδυτές στο ειρηνικό τους έργο»…

Ίνα πληρωθή το ρηθέν υπό Μηλιώκα λέγοντος : «Να δεις που κάποτε- θα μας πούνε και μ@λ@κες...»
ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ CRETA LIVE

Τι έδειξε η αυτοψία στην τεράστια μοναστηριακή περιουσία του Τοπλού και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την περιβόητη επένδυση
Τι σημαίνει τελικά μια έκταση…26000 στρεμμάτων και πως μπορεί να γίνει μια επένδυση που να μην διαταράσσει το περιβάλλον; Θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή ή δεν θα προσφέρει επί της ουσίας πολλά; Τις ερωτήσεις αυτές θα προσπαθήσει να απαντήσει η πολυμελής επιτροπή που έκανε αυτοψία στην ανατολική Κρήτη και συγκεκριμένα στο Τοπλού ενόψει της επένδυσης που ετοιμάζει στην περιοχή η Minoan Group και λίγες μέρες πριν περάσει από το περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.Βαρδουλάκης και Ηλιακής, ο κ.Φιλιππής, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ,εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κι εκπρόσωποι της εταιρείας περπάτησαν το...χάος των 26000 στρεμμάτων και είδαν από κοντά πόσο μεγάλη είναι η μοναστηριακή περιουσία και πόσο...μικρή μπορεί να είναι τελικά η επένδυση αυτή που τελικά θα γίνει από τους Άγγλους- ειδικά σε σχέση με το αρχική φαραωνικό σχέδιο. Έκτος από το μέγεθος της περιουσίας του Τοπλού εντυπωσίασε τόσο το ανάγλυφο της περιοχής όσο και ότι ήταν γέματα...γκολφ!
“Ναι, ήταν εντυπωσιακό αυτό που είδαμε. Η εταιρεία έχει σκοπό να κάνει ένα γκολφ τελικά, αλλά εμείς ήδη προσέξαμε ότι υπάρχουν πολλά! Αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν αποψιλώσει την περιοχή και βλέπεις τεράστιες εκτάσεις με…γρασίδι , νομίζεις πραγματικά ότι είναι πολλά γκολφ!” λέει χαριτολογώντας ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που περιγράφει και το πόσο μεγάλη είναι η έκταση.
“ Στα σοβαρά τώρα είδαμε μια χαοτική περιοχή. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Κάτι αντίστοιχο στην Κρήτη” τόνισε  και υπογράμμισε ότι ο ίδιος είναι θετικός ως προς την εισήγηση που θα κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
“Κοιτάξτε δεν μπορώ παρά να είμαι καταρχήν θετικός αν και αθεράπευτα φυσιολάτρης. Νομίζω σε μια τόσο μεγάλη περιοχή μια επένδυση 2000 κλινών και με στροφή, όπως λέει η εταιρεία, στον υψηλής στάθμης τουρισμό δεν μπορεί παρά να είναι αποδεκτή. Και μην ξεχνάτε ότι ακριβώς διπλα έχουμε επενδύσεις ΑΠΕ που δεν είναι ότι καλύτερο για το περιβάλλον” αναφέρει ο κ.Καλογερής.
Μάλιστα στη αντιπροσωπεία που έκανε την αυτοψία συζητιόταν ότι αυτή η επένδυση έχει ύψος προϋπολογισμού 260 εκατομμύρια και δίνει με σιγουριά 1200-1500 θέσεις εργασίας, ενώ τα ηλιοθερμικά σε Χώνο και Φουρνιά που είναι αντίστοιχες επενδύσεις όσον αφορά το κόστος δίνουν μετά βίας…30 θέσεις.
Στο Περιφερειακό συμβούλιο που πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ  
Τώρα που το νέο σχέδιο είναι πιο περιορισμένο και ρεαλιστικό, όπως υποστήριξαν οι επενδυτές πρόσφατα που το παρουσίασαν μάλλον θα περάσει θετικά τουλάχιστον από την πλειοψηφία του συμβουλίου μια και υπάρχουν πολλές ενστάσεις από την ήσσονα αντιπολίτευση που θεωρεί περίεργο το γιατί έχει…μπει στο Προεδρικό Διάταγμα όλη η έκταση και όχι μόνο η περιοχή που θα οικοδομηθεί.
Η εταιρεία στο νέο σχέδιο έχει δηλώσει ότι θα οικοδομήσει 108 στρέμματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας με βάση το ΣΧΟΑΑΠ της περιοχής θα μπορούσαν να οικοδομηθούν 375 στρέμματα και με βάση το ειδικό χωροταξικό 464 στρέμματα.
«Εμείς επιλέγουμε να οικοδομήσουμε 108 στρέμματα μόνο» υποστήριξαν και ανέφεραν ότι ένα αρχικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται περίπου στα 260 εκατομμυρια ευρώ.
“O Όμιλος Minoan Group Plc, θα δημιουργήσει 5 μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δυναμικότητας 1936 κλινών και ένα γήπεδο γκόλφ 18 οπών, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.200 μόνιμες θέσεις εργασίας.» είχε δηλώσει ο πρόεδρος της εταιρείας κ.Έγκλετον.
Το σχέδιο περιλαμβάνει 1 μόνο γκολφ και σύστημα αφαλάτωσης τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση.
Μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης θα γίνει προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια θα υποβληθεί ΜΠΕ των έργων για να δοθεί οικοδομική άδεια για τα όσα προβλέπονται.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου