Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ήττα της χρυσής αρπαχτής

Το 2003 είχα επισκεφθεί στην κατεχόμενη  Βόρεια Κύπρο, μια  περιοχή  όπου  η Cyprus Mining Corporation έκανε εξόρυξη χαλκού. Η Εταιρεία είχε σταματήσει απότομα  τη παραγωγή  λόγω της τουρκικής εισβολής, αφήνοντας πίσω της – μετά 29 χρόνια – γραφεία, εγκαταστάσεις, οχήματα, μηχανήματα. Κι ακόμη αφήνοντας πίσω της μια σειρά από λιμνοδεξαμενές  της τάξεως των 300 στρεμμάτων η κάθε μια, όπου αποτίθονταν τα υγρά απόβλητα μετά την πρόσληψη της ωφέλιμης ύλης (χαλκός)με τη χρήση …κυανίου. Η εικόνα των λιμνοδεξαμενών – ξαναλέω, μετά από 29 χρόνια διακοπής της δραστηριότητας – ήταν φρικτή, Τα υγρά απόβλητα είχαν απορροφηθεί από τη γη, αφήνοντας ποικίλους χρωματισμούς στο έδαφος και εξαλείφοντας κάθε  βλάστηση. Ακόμη και η κοντινή θάλασσα, κάπου 200 μέτρα μακρύτερα, είχε μια έντονη κόκκινη απόχρωση !

Το κυάνιο – που χρησιμοποιούν  οι χρυσοθήρες  όλων των χωρών – ενδεχομένως είναι η αμέσως μεγαλύτερη ρύπανση μετά την πυρηνική !  Και αυτή την αλήθεια γνωρίζουν και ενεργοποιούν χώρες όπως ο Καναδάς, που είναι απέραντες μεν , που 27 τετραγωνικά χιλιόμετρα χρυσοφόρας «έρημης γης» φαντάζουν τελείως ασήμαντα μπροστά στη κολοσσιαία έκτασή τους, πλην όμως διαθέτουν χαρακτήρα και υπεραμύνονται των κοινόχρηστων περιβαλλοντικών αγαθών …. 
Εξ ου και η αντίστασή τους στα σχέδια της εταιρείας Taseko για το μεταλλείο χαλκού-χρυσού New Prosperity. Η  Υπουργός Περιβάλλοντος της Κεντρικής Καναδικής Κυβέρνησης  ανακοίνωσε ότι το έργο είναι πιθανό να προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Επακολούθησαν  οι πανηγυρισμοί των αυτόχθονων λαών  της Καναδικής Βρετανικής Κολομβίας , όμως η εταιρεία δηλώνει ότι θα καταθέσει και νέα – Τρίτη κατά σειρά - αίτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου