Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Καταργούν ρέματα και προστασία περιβάλλοντος….





Της Λούλης Σταυρογιάννη, ΑΥΓΗ 28.3.14

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ :  Η Αθήνα κατά καιρούς χτυπάει το κεφάλι της, γιατί μέσα στον αστικό ιστό δεν «ευδοκιμούν» πλέον εκείνες οι ακανόνιστες και χωμάτινες επιφάνειες, με κάποια βλάστηση και ασυνήθιστη υγρασία, που αν μη τι άλλο εισάγουν τη φυσική ιδιαιτερότητα μέσα στην πόλη και πλήττουν την αστική μονοτονία. Είναι τα ρέματα, που ο υποφαινόμενος τουλάχιστον ονόμαζε «αστικούς υγρότοπους», που  απειλούνται επί πλέον  από ένα  νέο σχέδιο νόμου.   Ένα τέτοιο «ρέμα» υπήρχε στη θέση της σημερινής οδού Καλιρρόης, που καλύφθηκε στη περίοδο των «μεγάλων έργων» του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Πρεσβύτερου. Ήταν ο Ιλισσός, και τον  θύμιζε μια φορά κι έναν καιρό  ο Αντώνης Τρίτσης, σε όσους τουλάχιστον ενδιαφέρονταν για μια συνολική αποτίμηση της ιστορίας και της πορείας των πολιτικών…  

 ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Tην κακοποίηση των ρεμάτων, πολύτιμων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, έως πλήρους εξαφανίσεώς τους θεσμοθετεί σχέδιο νόμου του υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει αμέτρητο αριθμό σκοτεινών φωτογραφικών διατάξεων, άσχετων μεταξύ τους, με τις οποίες κατεδαφίζει βίαια κάθε ίχνος νομιμότητας.

Το νομοσχέδιο-σκούπα υπό τον τίτλο "Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - Ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας" που κατατέθηκε χθες στη Βουλή καταργεί το σημερινό καθεστώς που προβλέπει την οριοθέτηση των ρεμάτων με Προεδρικό Διάταγμα εισάγοντας καθεστώς ασυδοσίας.
Επιτρέπει την τμηματική οριοθέτησή τους με απόφαση του διορισμένου γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του υπουργού ΠΕΚΑ και Υποδομών ακόμη και την προσωρινή οριοθέτηση για να εκδοθεί οικοδομική άδεια με αίτημα φορέα η ιδιώτη. Στα έργα διευθέτησης περιλαμβάνεται και η εκτροπή τους, όπως και η μετατροπή τους σε κλειστό η ανοιχτό τεχνικό έργο στην ίδια ή διαφορετική θέση. Καταργεί την οριοθέτηση για την κατασκευή φραγμάτων, υδροληψιών, υδροηλεκτρικών σταθμών με το τρυκ "εφόσον αυτά βρίσκονται πάνω στο σώμα του φράγματος", όπως και για την κατασκευή υπόγειων αγωγών, αγωγών υδροληψίας και διάθεσης αποβλήτων.

Για ρέματα που έχουν ήδη οριοθετηθεί, μπορεί να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία με τις καταστροφικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Το ίδιο ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις. Η οριοθέτηση των ρεμάτων ως αυτόνομη διαδικασία και προαπαιτούμενο στις εγκρίσεις ή τροποποιήσεις σχεδίου πόλεως και οικισμών ή έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Οικοδομικών Συνεταιρισμών και Ιδιωτικών Πολεοδομήσεων επίσης καταργείται. Εφεξής θα εντάσσεται στις διοικητικές πράξεις εγκρίσεων των παραπάνω μελετών.


Εκχωρούνται σε ιδιώτες αρμοδιότητες σχεδιασμού και κατασκευής "έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας των ρεμάτων". Εντός επιχειρηματικών πάρκων ή οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προβλέπεται η "διευθέτηση" ρεμάτων, ακόμη και η πολεοδόμηση της επιφάνειας της αρχικής κοίτης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου