Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» : Απάτη-Καταστροφή-Κατοχή

 Στα Χανιά, το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου (Νεάρχου 23, ώρα  8:30 μ.μ.), θα γίνει η εκδήλωση υπό τον παραπάνω τίτλο – που θα έκανε να τρίζουν τα κόκαλα κάποιων "παλιών" του οικολογικού κινήματος με τους κατεξοχήν πρασινοβαμμένους συλλογισμούς των....
Λένε οι διοργανωτές της εκδήλωσης στο σκεπτικό τους :
Η «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι παρά η δημιουργία μιας απόλυτα κερδοσκοπικής Αγοράς  που ωφελεί μια ντουζίνα βιομηχανικών και ενεργειακών μονοπωλίων της Ε.Ε.

Οι ΑΠΕ, δεν μπορούν να αποτελέσουν βέλτιστη οικονομική, ενεργειακή και περιβαλλοντική λύση:

1. Γιατί οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν ενέργεια, αλλά τις πληρώνουμε
. Ο υπαινιγμός ότι υποκαθιστούν λιγνιτικές μονάδες είναι μέγα ψέμα. Ο λιθάνθρακας (ή τα πυρηνικά) υποκαθιστούν λιγνιτικές μονάδες. Ή το πανάκριβο, εισαγόμενο φυσικό αέριο. Εάν καίμε πολύ αέριο για ισχύ βάσης, τότε, και μόνο τότε οι ΑΠΕ, κάτω από ορισμένες συνθήκες, υποκαθιστούν λίγο αέριο με σημαντικά ακριβότερο αιολικό ή φωτοβολταϊκό ρεύμα. Είναι παράλογο να υποκαταστήσουμε φτηνή ισχύ βάσης, με ακριβή, και ακόμα πιο τρελό να τσοντάρουμε την ακριβή ισχύ από αέριο με ακριβότερη ισχύ από ΑΠΕ
2. Γιατί ο ΑΔΜΗΕ, το δημόσιο Σύστημα Μεταφοράς και ο ΔΕΔΔΗΕ, το Δημόσιο Δίκτυο Διανομής είναι υποχρεωμένα να παίρνουν το ρεύμα από ΑΠΕ. Αν δεν ήταν υποχρεωμένοι από τις οδηγίες της ΕΕ, δεν θα έμπαιναν στον "μπελά" και στο έξτρα κόστος που  βεβαίως το πληρώνουν οι καταναλωτές, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ανεργίας και σύνθλιψης των εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Γιατί η τιμή του αιολικού και του φωτοβολταϊκού ρεύματος είναι επιδοτούμενη έτσι ώστε να έχουν εξασφαλισμένο κέρδος . Όσα τους λείπουν, τόσα τους πληρώνουμε. Ποσοστά σε Δήμους, μιζούλες κλπ, όλα μέσα. Στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
4. Γιατί τους πληρώνουμε, άσχετα με το ότι καίνε παράλληλα και κανονικά οι συμβατικές μονάδες. Τους πληρώνουμε, όχι για όσο ρεύμα αντιστοιχεί σε όποια λίγη και τυχαία εξοικονόμηση καυσίμου, αλλά για ρεύμα που υποχρεωτικά παίρνει το δίκτυο. Η εξοικονόμηση καυσίμου είναι πολύ μικρότερη από τις λογιστικές μεγαβατώρες που πληρώνονται οι ΑΠΕτζήδες. Εάν υπήρχε ρήτρα εξοικονόμησης καυσίμου, δεν θα υπήρχε ούτε ένα αιολικό. (Performance Contracting - εφαρμόζεται στην Αμερική. Ο παραγωγός ΑΠΕ δέχεται να αμειφθεί από την μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που θα επιφέρει η επένδυση του. Προτείνετέ τους το...).
5. Γιατί πληρώνουμε ξανά, ως φορολογούμενοι τώρα, διανοίξεις δρόμων και διασυνδέσεις. Αυτά τα λεφτά είναι μόνο για αυτούς, δεν θα χρειάζονταν τέτοια έργα δις € για τις πραγματικές ανάγκες ηλεκτροδότησης.
6. Γιατί καταπατούν, αρπάζουν, και καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, δάση, παραλίες, περιοχές NATURA, βιότοπους και οικότοπους για τα "έργα" τους.
7. Γιατί θα αφήσουν τα κουφάρια τους, εκεί που θα μπουν, εσαεί, μνημεία στην “δήθεν” προστασία του περιβάλλοντος.
Το συνολικό κόστος επιδότησης των ΑΠΕ για το 2013 θα φτάσει τα 1,9 δις €, έναντι 350 εκ. € το 2012,  ενώ το τέλος ΑΠΕ προβλέπεται να τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο 2013, από 9,32 στα 27 ΕΥΡΩ ανά 1000 KWH !

    Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, υπάρχει μόνο μία ρεαλιστική λύση:  Δημόσιος ηλεκτρενεργειακός κλάδος, και σχεδιασμός του με εργατικό και λαϊκό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες και την ευημερία του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική και  ηλιακή στο (μικρό) βαθμό που δύνανται (και σε οικιακή  κυρίως κλίμακα),  μπορούν να λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά. Να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου