Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας Δ. Αναγνωστάκη για το αιολικό πάρκο της Σκύρου


Στη Νότια Σκύρο βρέθηκα πριν από πολλά χρόνια, αρχές της δεκαετίας του 90. Εκεί περιπλανήθηκα στα ερημικά, «κατσικόβρωτα» τοπία του νότιου μέρους του νησιού, μέχρι που σε κάποιο σημείο – διέθετε ίσκιο, από ό,τι θυμάμαι – αντίκρυσα τον τάφο του Άγγλου ποιητή Rupert Brooke (1887-1915) .  O  Brooke,  ομορφόπαιδο εκείνης της εποχής,  από εκείνα που ο Καβάφης χαιρέτισε ως διαθέτοντα μορφή «εις άκρον ευειδή» , πέθανε από έναν απροσδιορίστου προέλευσης πυρετό  στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του σε    πολεμικό πλοίο. Το πλοίο  ήταν σε πορεία προς τα στενά του Βοσπόρου με στόχο να πάρει μέρος στη μάχη της Καλλίπολης , όμως ο  ποιητής «πρόλαβε» να πεθάνει πριν από τη μάχη  -  στην οποία υπέστησαν πανωλεθρία οι Αγγλογάλλοι. Και  ως γόνος καλής οικογένειας  θάφτηκε στην κοντινή  Σκύρο,   αντί να πεταχθεί σαβανωμένος στη θάλασσα…
Καταθέτω αυτή την ιστορία  γιατί το 92 ή το 93 που βρέθηκα στον τάφο,  75 χρόνια και περισσότερα  από το θάνατο του Brooke,  σημείωσα εκτός από την σχετικά καλή κατάστασή του  μνημείου  και την  παρουσία ενός μπουκέτου   λουλουδιών , που είχαν αποτεθεί αρκετά  πρόσφατα,  συνοδευόμενα  από  ένα σημείωμα  : ALWAYS REMEMBERED AND  LOVED (Σε ελεύθερη απόδοση :  «πάντοτε θα τον θυμόμαστε και θα τον αγαπάμε»).
Βρήκα αυτό το σημείωμα συγκινητικό, δηλωτικό του «χαρακτήρα» κάποιου λαού ή κάποιων ανθρώπων, αλλά  και κάτι παραπάνω :  γοητευτικό για τον ίδιο το χώρο.   Ο συνειρμός -  «ανεμοδαρμένη» νότια Σκύρος -   ημιερημικό τοπίο θαμνώνων και ποωδών με ανοιχτούς ορίζοντες  για  πλήρη απελευθέρωση του βλέμματος -    αναστοχασμός της μοίρας μιας λογοτεχνικής γενιάς  που «ξέμεινε» στη βικτωριανή αθωότητα και στην καλλονή της αγγλικής υπαίθρου μέχρι τελικού «ξεβράσματος» σε κάποια Σκύρο -  κλωθογύριζε   στο νού μου . Βεβαίως με  μια σιωπηλή προϋπόθεση :  Το ότι όλα πατούσαν στη διακριτική  παρουσία  του ανθρώπου….
Τώρα η  Νότια  Σύρος εκτίθεται σε μια  παρουσία που απομαγεύει το χώρο και ακυρώνει τη φυσικότητά του…. Είναι η παρουσία των ανεμογεννητριών, στις οποίες αναφέρεται η ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς  Δημήτρη Αναγνωστάκη

Κύριε Υπουργέ,
Με το υπ. Αριθμό πρωτ. 21916/687-3/4/2013 έγγραφό του, το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου ΠΕ.Κ.Α., γνωμοδότησε θετικά στην μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 333MW στη θέση Νότια Σκύρος Δήμου Σκύρου, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και Ηλεκτρική Διασύνδεση του στο Ηπειρωτικό Σύστημα».
Το γιγάντιο και ασύμμετρο για το μέγεθος του νησιού Αιολικό Πάρκο, καταλαμβάνει έκταση 36.110 στρεμμάτων, αποτελούμενο από 9 συνολικά Αιολικά Πάρκα, εκ των οποίων τα επτά θα κατασκευαστούν εντός περιοχής NATURA 2000 και εντός Ζώνης Ειδικής Προστασίας.
Οι δρόμοι, που σύμφωνα με την μελέτη θα διανοιχθούν, έχουν μήκος 60.956,75μ. και πλάτος καταστρώματος 5μ. και όπως είναι φυσικό, εκτός από τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καταστρέφει την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της Σκύρου, αλλοιώνοντας το ανάγλυφό της.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις κατευθύνσεις, τους κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης που τίθενται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/3-12-2008), τα νησιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ειδική κατηγορία χώρου, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και επομένως τα κριτήρια χωροθέτησης των ανεμογεννητριών πρέπει να είναι αυστηρότερα.
Σημειωτέον επίσης ότι, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι η κοινοπραξία «Αιολική Νότιας Σκύρου», της οποίας το 95% των μετοχών κατέχει η Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ως φερόμενη ιδιοκτήτρια της ως άνω περιοχής.
Η ιδιοκτησία αυτή αμφισβητείται από τους κατοίκους της Σκύρου και από το Ελληνικό Δημόσιο και ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, προ διετίας, είχε διατάξει έρευνα.
Σύσσωμοι, η Δημοτική Αρχή και όλοι οι φορείς είναι αντίθετοι με την εγκατάσταση αυτή, όπως ομόφωνα αρνητική είναι και η από 14-11-2011 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.
Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο έχει αποτύχει να παραθέσει πλήρη αιτιολόγηση της απόσβεσης του κόστους διασύνδεσης με την Ηπειρωτική Ελλάδα και παράλληλα αποφεύγει να συγκεκριμενοποιήσει τις κοινωνικές παροχές και ωφελήματα που θα παράσχει στην τοπική κοινωνία ως αντιστάθμισμα της επένδυσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
• Δεδομένου του ότι, η σχετική επένδυση αντιβαίνει του περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/3-12-2008), με ποια κριτήρια το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου κατέληξε σε θετική γνωμοδότηση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;
• Πως θα διασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Σκύρου, που αυτό θα έχει ανυπολόγιστο κόστος για την τουριστική της ανάπτυξη;
• Σκοπεύετε να διασφαλίσετε την παροχή ωφελημάτων προς την τοπική κοινωνία συναρτώντας τα με την αδειοδότηση ή όχι της συγκεκριμένης επένδυσης;
O Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Αναγνωστάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου