Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

10ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών στη Θεσσαλονίκη

 


Τον 10ο Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών («Birdrace») στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 19 Μαΐου 2013. Ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες  -  μέσα σ’ ένα κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και άμιλλας -  να γνωρίσουν καλύτερα την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής που έχει οριστεί στο πλαίσιο του αγώνα (ακόμη και των πράσινων χώρων μέσα και γύρω από την πόλη) . Εξ άλλου ο αγώνας  θα ενεργοποιήσει νέους παρατηρητές , οι οποίοι κοντά στους έμπειρους ομαδάρχες θα εμπλουτίσουν τη γνώση τους, ενώ επί πλέον  θα προωθήσει την παρατήρηση ως μέσο  προστασίας και ψυχαγωγίας, ευαισθητοποιώντας το ευρύτερο κοινό και προωθώντας τον εθελοντισμό. 
  Φέτος, ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Σέιχ Σου και σε κομμάτι του όρους Χορτιάτη, ενώ θα έχει ως σημείο τερματισμού το Ρέμα Πυλαίας. Τις προηγούμενες χρονιές, αγώνες έχουν λάβει χώρα μεταξύ άλλων στην Κορώνεια, στην Κερκίνη, στο Καϊμακτσαλάν και τη Βεγορίτιδα. Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διασχίσουν λόφους, βουνά, άλση, πάρκα και αδόμητους χώρους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα πουλιά της περιοχής, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρατηρήσουν και μερικά από τα μεταναστευτικά πουλιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη πουλιών, ενώ θα επιβραβευτεί και η ομάδα που θα δει το σπανιότερο είδος με αναμνηστικά κύπελλα.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι φυσικές περιοχές στις μεγαλουπόλεις  έχουν πλέον περιοριστεί, σε κάποιες «γωνιές» η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να «επιβιώνει», αλλά και να αναπτύσσεται όπως παλιά.

  Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες απεικονίζονται διαγωνιζόμενοι του αγώνα «Birdrace» στην Κερκίνη το 2009.Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με το γραφείο της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη (τηλ/fax: 2310 244245, email: thess@ornithologiki.gr, Ελένη Βορδογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου