Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΟΥΜΗ ( KYMH ) ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΑΚΑΤΕΣ

 

Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-πρώην Αρχείο Πολέμου

Ανδρέα & Αναμπέλλας Φρέρη

Σας προσκαλεί

το Σάββατο 21/9/2024 και ώρα 19.30

στην εκδήλωση

ΚΟΥΜΗ ( KYMH )  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΑΚΑΤΕΣ

Ομιλητές: Βασίλης Μάστορης, Βελισάριος Ελευθερίου, Χαράλαμπος Θεοδώρου, Κωστής Αντωνίου,

Συντονιστής:  Αριστείδης Λάμπρου

 

 

Η παρουσίαση θα είναι Live από το Αρχείο, Μυθύμνης 36, Πλατεία Αμερικής, 112-52, κινητό 69-98088220 και ταυτόχρονα από το ZOOM. Δεδομένου του περιορισμένου χώρου του Αρχείου (μέγιστο 40 άτομα) πρέπει να σας ρωτήσουμε ότι εάν σκοπεύετε να παρευρεθείτε αυτοπροσώπως  να μας το πείτε  πολύ πριν από τις 21. Στείλτε μας email στο afreris@wararchivegr.org ή καλέστε μας στο παραπάνω κινητό. Κάντε το, γιατί είχαμε (ευχάριστα!) προβλήματα στο παρελθόν με πολύ μεγάλη προσέλευση !  Eχετε την επιλογή να παρακολουθήσετε το Zoom

                                                                                     

                                                                               

Join Zoom Meeting 
                        https://us02web.zoom.us/j/85374738742?pwd=ezP8TmYJD2uE4giSr7kOGlZbUnFThn.1

                                                                               Meeting ID: 853 7473 8742 
                                                                                Passcode: 309322 

 

 

                                                                                   Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Πριν από όχι πολλά χρόνια, χάρη στην πρωτοβουλία του φίλου Αριστείδη Λάμπρου, έγινα δεκτός ως μέλος σε μια φεϊσμπουκική ομάδα με την επωνυμία «Κούμη, ιστορίες ανάκατες». Θεώρησα πως ήταν ακόμη μία «τοπικού» ενδιαφέροντος προσπάθεια, με ευχολόγια και εγκώμια γύρω από το μέρος καταγωγής των συμμετεχόντων. Ευτυχώς διαψεύστηκα. Συνάντησα σημαντικούς ανθρώπους που ασχολούνται με την Κύμη, την πατρίδα τους, λες και πραγματοποιούν μια άτυπη πανεπιστημιακή έρευνα και επιδιώκοντας να τη φωτίσουν όσο πιο πολύπλευρα είναι δυνατό. Αυτή την ομάδα θα συναντήσετε κι εσείς απόψε από κοντά και μαζί τους θα βρεθείτε στη γοητευτικά αινιγματική Κύμη, ψαύοντας διάφορες πτυχές της ιστορίας της. Και για όσους ίσως ξαφνιάζεστε με αυτό τον χαρακτηρισμό να θυμίσουμε απλώς εδώ πως – μεταξύ άλλων-  η Κύμη είναι η πατρίδα του γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το τεστ Παπ,, του ήρωα των Βαλκανικών Ιωάννη Βελισσαρίου, της ιδρύτριας των εκδόσεων Κέδρος Νανάς Καλιανέση, του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, και άλλων, και άλλων. Είναι όμως και η πόλη η οποία στην αρχαιότητα ίδρυσε την πρώτη ελληνική αποικία στη Δύση. Ελπίζουμε απόψε να σας πείσουμε πως η Κύμη δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα των Κυμαίων ( ή Κουμιωτών) αλλά κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

                                                                   Σχετικά με τους ομιλητές

Ο Αριστείδης Λάμπρου, που θα παρουσιάσει τους ομιλητές, αρκείται να δηλώνει εργάτης. Είναι σημαντική αυτή η ιδιότητά,  αλλά δεν είναι η μόνη που τον χαρακτηρίζει. Ο ίδιος είναι και ποιητής αλλά και αρθρογράφος σε μια από τις πιο σοβαρές εφημερίδες της Ευβοίας.

Ο Βασίλης Μάστορης απόφοιτος του Φιλοσοφικού τμήματος και του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, υπήρξε Διευθυντής του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου της Κύμης και σήμερα είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Νομού Ευβοίας. Έχει μεταφράσει το έργο του George Steiner «Αντιγόνες»-ο Μύθος της Αντιγόνης στη Λογοτεχνία, τις Τέχνες και τη Σκέψη της Εσπερίας. Θέμα της ομιλίας του είναι η ιστορία της Κύμης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

 Η σκυτάλη περνάει στον γλύπτη Χαράλαμπο Θεοδώρου, απόφοιτο της ΑΣΚΤ, δάσκαλο Τέχνης στη δημόσια εκπαίδευση και σήμερα σκηνογράφο σε τηλεοπτική σειρά. Θέμα της παρέμβασής του η καλλιτεχνική ζωή της περιοχής.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας Βελισσάριος Ελευθερίου θα αναφερθεί στα κρασιά της περιοχής και στην κατάρρευση της παραγωγής τους. Ο Βελισσάριος Ελευθερίου είναι Λογιστής - Φοροτέχνης Α Ταξεως,  συνιδρυτής με τη Μαρνέρη Σοφία της εταιρείας Proforon λογιστών- συμβούλων- μηχανογράφησης επιχειρήσεων. Χρημάτισε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου (περιόδου 2017-2019).

Ο Κωστής Αντωνίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής (ΕΚΠΑ) και κάτοχος MSc στην Φυσική Εφαρμοσμένων Ακτινοβολιών (University of Birmingham, UK). Είναι συνεργάτης των εταιρειών GE Healthcare AE (Ελλάδα και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη), ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ ΑΕΒΕ (Ελλάδα και Κύπρο) και ιδρυτής της εταιρείας radiomedical επε (εισαγωγή - εμπορία ραδιενεργών υλικών και συστημάτων χορήγησης ραδιοφαρμάκων). Θέμα της ομιλίας θα είναι μια σύντομη αναφορά στους λιγνίτες και τα ορυχεία της της Κύμης

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου