Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ο κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννιέται!

  

 

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα!

 

Παιδιά που έπαιζαν στον βοτανόκηπο και σε παιχνίδια από φυσικά υλικά, οικογένειες και παρέες, επισκέπτες κάθε ηλικίας γέμισαν τον Κήπο – Παιδική Χαρά Ακροπόλεως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια γιορτή ανοιχτή σε όλους: τα εγκαίνια για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και ανάπλασης του εμβληματικού χώρου κάτω από την Ακρόπολη!

 

Ήταν μια εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη της εγκατάλειψης με σκουπίδια, σπασμένα δάπεδα, παγκάκια, σίδερα να κρέμονται και υπολείμματα ναρκωτικών ενέσεων και σκηνές που ζούσαν άνθρωποι μέσα, εικόνα που είχε αντικρύσει η Λ. Καρρά, Ιδρύτρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σχεδόν 14 χρόνια πριν, και που έδωσε το έναυσμα για μια προσπάθεια ετών.

 

Η ΕΛΛΕΤ εργάστηκε για το σκοπό αυτό από το 2012 (!), ξεκινώντας ατελείωτες επαφές με αρμόδια γραφεία του Δήμου. 14 χρόνια μετά, ο χώρος αποδόθηκε στο κοινό σε μια όμορφη γιορτή με παραδοσιακή μουσική, παιχνίδια, παραμύθια και θέατρο σκιών που έφερε ένα χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη όλων!

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Δίνουμε και επισήμως σε λειτουργία μία από τις ωραιότερες και ασφαλέστερες παιδικές χαρές. “Ο Κήπος της Ακρόπολης” έχει το προνόμιο να βλέπει τον Ιερό Βράχο και νομίζουμε ότι οι μικροί μας φίλοι θα την χαρούν ιδιαίτερα. Αυτή η παιδική χαρά έχει μία ακόμη ιδιαιτερότητα. Με πρωτοβουλία της Κοινωνίας των Πολιτών, θα παρέχονται εθελοντικές υπηρεσίες φύλαξης και εποπτείας του χώρου, σε συνεργασία βεβαίως με τις υπηρεσίες του Δήμου».

 

Η Ιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ, Λυδία Καρρά τόνισε στον χαιρετισμό της: «Ο Κήπος - Παιδική Χαρά Ακροπόλεως είναι πρωτοποριακός για την πόλη μας σε πολλά επίπεδα: είναι ένας κήπος για όλη την οικογένεια, χωρίς αυτοκίνητα και parking δίπλα, χωρίς καφετέριες, με παιχνίδια από αποκλειστικά φυσικά υλικά,. Ένα κομμάτι γης διατέθηκε για τα παιδιά των γειτονικών σχολείων, δημόσιων και ιδιωτικών, που φύτεψαν χθες και θα φροντίζουν τον βοτανόκηπο. Και, τέλος, ο κήπος θα παρακολουθείται στην καθημερινότητά του από μητέρες, γειτόνισσες εθελόντριες. Η Κοινωνία των Πολιτών αξιοποιείται!»

 

Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας του Ιδρύματος Ωνάση, Χρόνης Λιλλής ανέφερε ότι από τον χώρο αυτόν «η πόλη συστήνεται ξανά και φανερώνεται στους κατοίκους της», ενώ υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός του χώρου  ανταποκρίνεται στα κριτήρια λειτουργικότητας, ασφάλειας και σεβασμού προς το περιβάλλον».

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η αποκατάσταση και ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου για δεκαετίες Κήπου Ακροπόλεως, ακριβώς κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, είναι αποτέλεσμα της επίμονης, πολύχρονης προσπάθειας που κατέβαλε η ΕΛΛET.

 

Ο Κήπος είχε λειτουργήσει με παγκάκια και λίγα παιχνίδια ως παιδική χαρά της περιοχής επί Δημαρχίας Α. Τρίτση. Με το πέρασμα του χρόνου ο κήπος εγκαταλείφθηκε, ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, σε εγκατάλειψη και γκραφίτι…

 

Η ΕΛΛΕΤ ξεκίνησε το 2012 συνεχείς επαφές με υπηρεσίες του Δήμου και τα αρμόδια Υπουργεία. Ο πρώτος Δήμαρχος που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΛΛΕΤ ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, στην διάρκεια της θητείας του οποίου το έργο προχώρησε σημαντικά και εξασφαλίσθηκε η χορηγία υλοποίησης από το Ίδρυμα Ωνάση.

Η αλλαγή Δημάρχου της Αθήνας βρήκε το έργο προχωρημένο αλλά όχι τελειωμένο. Ο νέος Δήμαρχος Χάρης Δούκας κατάλαβε τη σημασία του έργου και στήριξε αποτελεσματικά την προσπάθεια μέχρι την τελική ολοκλήρωση και την λήψη  βεβαίωσης καταλληλότητας λειτουργίας από το υπουργείο Εσωτερικών (20 Ιουνίου 2024).

 

Το 2018 η ΕΛΛΕΤ διοργάνωσε μια γιορτή ευαισθητοποίησης με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, της Αλίκης Καγιαλόγλου και άλλων καλλιτεχνών, καθώς και της Μάγιας Τσόκλη για τη  συγκέντρωση πόρων που απαιτούνταν για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών.

 

Στόχος της ΕΛΛΕΤ ήταν η ανάδειξη του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του χώρου: η Παιδική Χαρά εντάσσεται στον ιστορικό ελαιώνα του Κήπου Ακροπόλεως, χωρίς να διαταράσσεται η συνέχεια του χώρου: Ιερός Βράχος, εκκλησάκι Αη-Γιώργη, Κήπος. Οι βασικές αρχές σχεδιασμού ήταν:

-       η φροντίδα του ελαιώνα και η διατήρηση όλων των δέντρων,

-       η επιλογή παιχνιδιών από αποκλειστικά φυσικά υλικά για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, που απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση και συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα ο κήπος, με προσοχή στη θέα προς και από την Ακρόπολη.

-       η αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερου τσιμέντου, ώστε να επικρατεί το χώμα και

-       η εισαγωγή του στοιχείου του νερού που υπάρχει άφθονο κάτω από την Ακρόπολη.

 

Ευχαριστούμε θερμά:

-       Τους αρχιτέκτονες-μέλη της ΕΛΛΕΤ και κατοίκους Πλάκας (Θωμά Δοξιάδη, Κυριακή Καραχάλιου και Αλεξάνδρα Στράτου) που εκπόνησαν την φυτοτεχνική και αρχιτεκτονική μελέτη αντίστοιχα. Την εταιρεία INSTA llations - Σύμβουλοι Μηχανικοί - Κωνσταντίνο Γαλάνη για τη μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων και τον Δημήτρη Περβολαράκη για την στατική μελέτη.

-       Την εταιρεία Richter, κορυφαία σε παιχνίδια από φυσικά υλικά. Τον επικεφαλής σχεδιαστή τους Peter Heuken, που είπε σε μήνυμά του: «Σχεδιάζοντας στον Κήπο Ακροπόλεως ήταν η ωραιότερη μέρα της ζωής μου!». Τον αντιπρόσωπο της Richter στην Ελλάδα Γιάννη Κυριακόπουλο και τον συνεργάτη του Άρη Σταύρου.

-       Τους χορηγούς των μελετών: Κωνσταντίνο Γουλιμή, Φωκίωνα Ποταμιάνο, Κωνσταντίνο Σγουμπόπουλο (Perianth Hotel), Μάκη Φωκά (Electra Hotels), καθώς και πολλούς πολίτες που συνεισέφεραν στην εκστρατεία crowdfunding μέσω της πλατφόρμας Act4Greece.

-      Την εταιρεία Symbeeosis, ιδιαίτερα την Νίκη Κουτσιανά και τους συνεργάτες της, που διοργάνωσαν το εργαστήρι φύτευσης του βοτανόκηπου και τα παιδιά των σχολείων της Πλάκας που φύτεψαν τα βότανα και ανέλαβαν την φροντίδα του κήπου.

 

Ο Κήπος Ακροπόλεως ξαναγεννήθηκε και μας περιμένει!

 

·     Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: https://we.tl/t-WC3lzUfG3e  

·     Επισυνάπτεται ο χαιρετισμός της Λ. Καρρά, Ιδρύτριας ΕΛΛΕΤ

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με: Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr               

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου