Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Συνάντηση ΕΛΛΕΤ και ΔΙΚΤΥΟΥ για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ με Δημάρχους Κυκλάδων

 

 

24 Σεπτεμβρίου 2024

 

Cyclades-AthinoramaΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) σε συνεργασία με το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες, οργάνωσαν διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με τις δημοτικές αρχές νησιών των Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Στόχος της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι Δήμαρχοι για τα περιεχόμενο του ψηφίσματος που οι δύο οργανώσεις πολιτών έχουν συντάξει και διακινούν μεταξύ των πολιτών για τη συλλογή υπογραφών. Το ψήφισμα στοχεύει στο να πιεστεί η Κυβέρνηση να αλλάξει τη πολιτική τουριστικής μεγέθυνσης και της εξάπλωσης της δόμησης, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αλλοίωση του τοπίου, στη παραβίαση κάθε είδους κλίμακας και στην εξάντληση των πόρων των νησιών γιατί η ταυτότητα των Κυκλάδων κινδυνεύει άμεσα από μη αναστρέψιμη απώλεια.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν δήμαρχοι από τη Σύρο, τη Σαντορίνη, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο, την Κίμωλο, την Κέα, την Τήνο, τη Σίφνο και τη Σέριφο. Επίσης συμμετείχαν η Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ μαζί με τα στελέχη της ΕΛΛΕΤ Ελένη Μαΐστρου, Μπέττυ Χατζηνικολάου και Μόνικα Θέμου, και τα μέλη του Συντονιστικού του Δικτύου, Κατερίνα Κανακάρη, Τόνια Παντελαίου, Ελισσάβετ  Παπαζώη, Γιάννης Σπιλάνης και Αναστασία Ψάλτη. Τη συζήτηση συντόνισε εκ μέρους του Δικτύου η Αναστασία Ψάλτη, δημοτικός Σύμβουλος Τήνου.

 

Η Λυδία Καρρά στον χαιρετισμό της,

ανέφερε την πρόθεση των οργανωτών να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες των νησιών, για την ανάδειξη των ανησυχιών τους σχετικά με το είδος ανάπτυξης των νησιών τους, και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη νερού, το κυκλοφοριακό, την ηχορύπανση, την αδυναμία πρόσβασης σε παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, την δυσκολία εξεύρεσης στέγης, τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας κλπ., που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Ο Γιαννης Σπιλάνης ανέλυσε τo ψήφισμα (https://sustainablecyclades.eu/), το οποίο έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα ένα μεγάλο αριθμό υπογραφών (περισσότερες από 1300) και αναφέρεται σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, και ζήτησε από τους δημάρχους να φέρουν το ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε, να διαμορφωθεί ένα κείμενο με βάση τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε νησιού, και να προωθηθούν από κοινού στην κυβέρνηση, με το αίτημα να εφαρμόσει τους απαιτούμενους νόμους και πολιτικές για την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος. 

Οι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους ανέλυσαν τα προβλήματα των νησιών τους, ορισμένα εκ των οποίων είναι κοινά, ενώ άλλα όχι, και στη συνέχεια εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ η Μπέττυ Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου (ΣΘεΠ), η Ελένη Μαΐστρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) και η Μόνικα Θέμου, Αντιπρόεδρος του ΣΘεΠ, αναφέρθηκαν στα σημεία που ακούστηκαν, πρόσθεσαν τις απόψεις τους από τη σκοπιά της επιστημονικής τους ειδικότητας και κατέθεσαν προτάσεις για μελλοντικές ενέργειες. Η από κοινού ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ελπίζουμε να έχει ανταπόκριση από την πολιτεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240    

Email: sepi@ellinikietairia.gr    

www.ellet.gr               

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου