Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Τα Αντικύθηρα κέντρο εκπαίδευσης για την παρακολούθηση της μετανάστευσης των πουλιών

 


 
Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η εκπαίδευση εννιά (9) στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στα Αντικύθηρα, πάνω σε μεθόδους επιστημονικής παρακολούθησης και καταγραφής της μετανάστευσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Από την Ευρώπη στην Αφρική: καταγραφή μεταναστευτικών αρπακτικών πουλιών μέσω συστηματικής παρακολούθησης και επιστήμης των πολιτών».
 
Για διάστημα μίας εβδομάδας, τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύτηκαν από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στην παρακολούθηση της μετανάστευσης αρπακτικών και άλλων ανεμοπορούντων ειδών πουλιών. Η εκπαίδευση περιλάμβανε παρουσιάσεις σχετικά με το παγκόσμιο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και τις μεθόδους καταγραφής του, αλλά και πρακτική άσκηση με καταμετρήσεις αρπακτικών πουλιών στο πεδίο.
Επιπλέον, το προσωπικό του ΟΦΥΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να συμμετάσχει σε δακτυλιώσεις στρουθιόμορφων πουλιών αλλά και ενήλικων Μαυροπετριτών, καθώς και σε δράσεις παρακολούθησης και μελέτης του Μαυροπετρίτη. Στόχος της εκπαίδευσης αυτής ήταν η απόκτηση τεχνογνωσίας με σκοπό τη συνέχιση της συλλογής δεδομένων για τα αρπακτικά πουλιά από το προσωπικό του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε εθνικό επίπεδο.
 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, τα στελέχη του Οργανισμού φιλοξενήθηκαν στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, έναν από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς σταθμούς στη Μεσόγειο και το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης των πουλιών στην Ελλάδα.
Από τον Ιούνιο του 2022, ο ΟΦΥΠΕΚΑ χρηματοδοτεί την υλοποίηση έργων που αποσκοπούν στην ανανέωση του εξοπλισμού και των υλικοτεχνικών υποδομών του Σταθμού, ο οποίος περιλαμβάνει το κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων, ιδιοκτησίας του Δήμου Κυθήρων, τον ξενώνα εθελοντών και προσωπικού, καθώς και τις λοιπές υποδομές στο νησί, ιδιοκτησίας της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.
 
Το Πρόγραμμα «Από την Ευρώπη στην Αφρική» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023», του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» ενώ ανήκει στο θεματικό πεδίο «Α.4. Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025.

 


Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Μπορείτε να κατεβάσετε σχετικό οπτικό υλικό από ΕΔΩ.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα "Από την Ευρώπη στην Αφρική: καταγραφή μεταναστευτικών αρπακτικών": https://ornithologiki.gr/raptor_count

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό
Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με
αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της
βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση
της κλιματικής αλλαγής.
 
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα, θεωρώντας τα ως βασικά στοιχεία της ελληνικής Φύσης. Από το 1982 εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ένα βιώσιμο περιβάλλον τόσο για τα πουλιά, όσο και για τον άνθρωπο. Το έργο της περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και μελέτης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας | τηλ. 210 8228704 εσωτ.117 | κιν. 6943 563666  | galexopoulou[at]ornithologiki.gr

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ φιλοξενήθηκαν στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, έναν από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς σταθμούς στη Μεσόγειο και το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης των πουλιών στην Ελλάδα.
Για διάστημα μίας εβδομάδας, τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύτηκαν στα Αντικύθηρα από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία στην παρακολούθηση της μετανάστευσης αρπακτικών και άλλων ανεμοπορούντων ειδών πουλιών.  
Facebook
Website
Instagram
Twitter
YouTube



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου