Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

H ενοικίαση των 60 στρ. στην παραλία της ΑΒΙΚΩ επηρεάζει αρνητικά την διεκδίκηση των 5 ακινήτων από τον Δήμο Κω.

 


Του Νίκου Μυλωνα

Α.Για μια ακόμη φορά επανέρχεται το ζήτημα της δημόσιας έκτασης στην παραθαλάσσια περιοχή της ΑΒΙΚΩ.Μετά τηνολέθρια εξέλιξητης απώλειας της νέας ΑΒΙΚΩ, (κυβέρνηση Σύριζα, δημαρχίας Κυρίτση), η νυν αντιπαράθεση με οξύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ 3 Δημάρχων, απογοητεύει. Ηπρώτη απώλεια για την περιοχή ηταν το ναυάγιο του πολεοδομικού σχεδιασμού 1990-2023. Από εκεί και πέρα τον λόγο έχουν η‘’ανάπτυξη’’ και  η ‘’εμπορευματοποίηση’’. Πρόσφατηη αμφισβήτηση του δρόμου προς Α. Γεώργιο.. Η ενοικίαση δεν είναι παραχώρηση και το ενοίκιο επιβάλλει την εμπορική εκμετάλλευση. Ο στόχος του ανοικτού Δημοτικού περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή έχει θαμπώσει.

Β.Ο νυν Δήμαρχος,μεθριαμβευτικό ύφος και πολλά λόγια του μας είπε: ‘’ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενου το κατόρθωσαεγώ με την σώφρονα πολιτική και τον αγώνα’’! Λάθος ήταν η απαξιωτικά του επίθεση στον κ. Κυρίτση! Δεν είναι ανάγκη να επανέρχεται στο θεμα των ιστορικών ευθηνώντου προκατόχου του! Οκ. Κυρίτσηςβαρύνετέ με πολύ  κακούςχειρισμούςστο θέμα της ΑΒΙΚΩ. Πράξεις που πλήρωσε πολιτικά. Ο κ. Νικηταράς όμως δεν μπορείνα θριαμβολογεί. Άλλο ήταν το τοπικό αίτημα και οιαποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου. Είναι εμπορική ενοικίαση με όρους!.Αυτόπροκάλεσε την αγανακτισμένηαντίδραση του κ. Καΐσερλημε τα περί ‘’εκπόρνευσης της τοπικής κοινωνίας’’παίρνοντας αποστάσεις από τον ‘’ δικό του Δήμαρχο’’! Ο κ. Κυρίτσης προσπαθώντας να απαλλαγεί ευθηνών και κατηγοριών της δημαρχίας του, ξεσπάθωσε κατά των‘’2’’ μεαλαζονείαχάνοντας την ευκαιρία για αυτοκριτική και επίδειξη σύνεσης. Περιμέναμε να ακούσουμε κριτικήστην συμφωνία ενοικίασης και τι διαφορετικούς χειρισμούς θα κάνει αν βγει Δήμαρχοςστο θεμα τωνάλλων 5 διεκδικούμενων κτηρίων.Ητοποθέτηση του έδωσε την ευκαιρίαστον κ. Καΐσερλη να κάνει διορθωτική δήλωση ρίχνοντας πρώτα την ευθύνη στον ‘’κακό Κυρίτση’’και μετά στο ‘’κράτος-κυβερνήσεις’’ που καταδυναστεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση, κατά την  γνωστή επωδό της Καΐσερλικής  εποχής! Λες και ο Δήμος δεν αποτελεί εκ γενετής κρατική δομή!

Γ.Η ενοικίαση των 60 (αντί των 70) για 25 χρόνια με ενοίκιο 100.000 ευρώ τον χρόνο  έχει μειονεκτήματα! 1. ΔΕΝ είναι παραχώρηση 2. Είναι μικρής χρονικής διάρκειας (σε σχέσεις με παρόμοιες πράξεις) 3. Έχει υψηλό κόστος. Γνωρίζουμε τον καταναγκασμό της εκχώρησης για 99 χρόνια όλης της δημοσίας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ-ΕΤΑΔ που δεν αποτελεί εταιρεία του ΕλληνικούΚράτους. Όμως τοενοίκιο στην δημόσια γη της Χώρας μας είναι προϊόν νεοοθωμανισμού της εποχής μας! Ο νόμος-φόρος στους μη μουσουλμάνους της οθωμανικής επικράτειας, φόρος υποτέλειαςτζιζιέ – cizye επανέρχεται συνοδευόμενος με αφελείς δηλώσεις του Δημάρχου μας,δυστυχώς!. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τι πρέπει να κάνουμε για τα διεκδικούμενα 5 ακίνητα από τον Δήμο μας; Τι συνέπειες υπάρχουν από την διεκδικητικήυποχώρηση της δημοτικής μας αρχής; Θα νοικιάσουμε τα 5 κτήρια έναντι ας πούμε 300.000 ευρώ;

Δ Η μεταμνημονιακή ιστορία των διεκδικήσεων της δημόσιας περιουσίαςαπό Δήμους μας δείχνει 2 δρόμους.Ο κ. Τσίπρας την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργικήπαρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε την παραχώρηση ακινήτων σε Δήμουςόπως Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης κλπ. Το δραματικό στοιχείο της υπόθεσής είναι ότι με την υπογραφή του υποθηκευτήκαν στο ΤΑΙΠΕΔ αυτά τα ακίνητα!Αυτός είναι οπολιτικός παρεμβατικόςδρόμος. Είναι όμως εκτός της νεοφιλελεύθερης λογικής του κ. Μητσατάκη. Τώρα ακολουθείται ο δρόμος της ενοικίασης. Πρόσφατα: α) 23-2-2022  σύμβαση παραχώρησης από ΕΤΑΔ έναντι ανταλλάγματος του ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς» στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας β) 27/05/2021 παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Δήμο Βόλου με υποχρέωση ολοκλήρωσης γ)21/02/2023παραχώρηση στον Δήμο Βέροιας Παλαιού Δικαστικού Μέγαρουδ)03/05/2023 Στον Δήμο Αθηναίων παραχωρείται το ιστορικό «Αναπαυτήριο» του Πικιώνη στον Λόφο του Φιλιπάππου ε)15/05/2023 Η ΕΤΑΔ παραχώρησε το ακίνητο Δ.Ο.Υ. Θάσου για τη στέγαση του Ειρηνοδικείου και αναγκών Δήμου ζ) 27/05/2023 παραχώρηση με αντάλλαγμα «Ιαματικές Πηγές Νιγρίτας»προς  Δήμο Βισαλτίαςκλπ.

Ε.Η Κυβέρνηση στα πλαίσια της δημοσιονομικής χαλαρότητας της περιόδου βρήκε την φόρμουλα ικανοποίησης των τοπικώναπαιτήσεωνμέσω της ενοικίασης που βαφτίζεται παραχώρηση για πολιτικούς λόγους. Προεκλογικά έγιναν πολλές συμβάσεις ενοικίασης. Πολλές χρόνιες διεκδικήσεις ικανοποιήθηκαν αυτή την περίοδο. Αυτή η πρακτική εφαρμόστηκε και στο νησί μας με περιοριστικούς όρους. Ο  κ. Δήμαρχος αυτό το παρουσίασε σαν δική του νίκη! Αφελώς κουβαλάει νερό στην Κυβέρνηση! Αυτό έκανε και με τα τοπικά θέματα Υγεία, Νοσοκομείο, Δικαστήρια, μεταναστευτικό κλπ. Αυτό βλέπουμε..

Η ‘’εξέλιξη’’ της διατήρησης του χώρου των 60 στρ. υπό δημοτική διαχείριση είναι κάτι έστω και ακριβόεπηρεάζειόμως αρνητικά την διεκδίκησης των 5 ακινήτων. Αυτό έπρεπε να συζητιέταιμακριά απόθριαμβολογίες ή γκρίνες

Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου