Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

«Παλιό Πανεπιστήμιο Αθηνών: καταφανέστατη παράβαση των χρήσεων γης στην Πλάκα»

 

12 Μαΐου 2023

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών αγωνίζεται εδώ και πενήντα χρόνια, για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας περιοχών με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, και για τη διατήρηση της χρήσης της κατοικίας εντός αυτών. Στην περιοχή της Πλάκας -στην  οποία προστατεύεται η κατοικία με ειδικό διάταγμα χρήσεων γης- οι λειτουργίες εστίασης και αναψυχής  παραβιάζουν το διάταγμα και δημιουργούν συνθήκες όχλησης που ξεπερνούν κάθε όριο, και εξαντλούν την αντοχή των κατοίκων που προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική αυτή γειτονιά.

 

Μια απίστευτη περίπτωση παράβασης του Προεδρικού Διατάγματος 1329/1993 περί χρήσεων γης που διέπει την περιοχή, έχει πραγματοποιηθεί σε κτίριο το οποίο ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο  της Οθωνικής περιόδου στην οδό Θόλου 5, που λειτούργησε ως το πρώτο Πανεπιστήμιο στη χώρα, χαρακτηρισμένο σήμερα ως μνημείο.

Στο Πανεπιστήμιο ανήκει και το χαρακτηρισμένο ως νεώτερο μνημείο κτίσμα επί       της οδού Θόλου 16 και Αλιμπέρτη.

Ο αύλειος χώρος των δύο αυτών κτιρίων, έχει μετατραπεί, παρανόμως, σε υπαίθριο Μπαρ - Εστιατόριο με εγκατάσταση επαγγελματικού εξοπλισμού όπως μεγάλη μπάρα σερβιρίσματος, μη πτυσσόμενα τραπεζοκαθίσματα, κλπ. Είναι ορατό πως τα τραπεζοκαθίσματα έχουν επεκταθεί πλέον και στους δύο εξώστες του κτηρίου της οδού Θόλου 16.

 

Η άδεια που έχει λάβει το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που στεγάζεται στα ανωτέρω κτίρια, αφορά λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με χρήση κυλικείο - αναψυκτήριο εντός του Μουσείου, ως συνοδή χρήση της λειτουργίας του Μουσείου, εντός του κτηρίου και του αύλειου χώρου του (Θόλου 5) και μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του. Όσον αφορά στο κτήριο επί της οδού και Θόλου 16, η έγκριση χορηγήθηκε με τον όρο η χρήση του αύλειου χώρου να επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και δράσεων του Μουσείου και αυστηρά μόνο για τους επισκέπτες του. Πλέον, ο ίδιος αύλειος χώρος της Θόλου 16, εμφανίζεται στο ταξιδιωτικό site TRIP ADVISOR ως WINE BAR & CAFE με την επωνυμία “MIKROMERIA” το οποίο θα προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και brunch. Το ίδιο WINE BAR & CAFE εμφανίζεται επί της Θόλου 16 και στο Google Maps.

 

Διαφαίνεται λοιπόν, ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας Δημόσιος φορέας, μισθώνει τμήμα της ιδιοκτησίας του σε ένα παράνομο μπαρ. Η υπερτουριστικοποίηση της περιοχής φαίνεται πως έχει ενταθεί τόσο, ώστε να παραβιάζεται όχι μόνον από ιδιώτες αλλά και από δημόσιους πολιτιστικούς φορείς όπως είναι το ΕΚΠΑ.

 

Η ΕΛΛΕΤ ενημέρωσε τον Πρύτανη για το θέμα, δίχως μέχρι σήμερα να έχει λάβει απάντηση, και παράλληλα υπέβαλε στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων αίτημα άμεσης ανάκλησης των εγκρίσεων για την χρήση των αύλειων χώρων του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η πολιτεία καλείται να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ανομίας στην Πλάκα, που πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

κ. Η. Σακελλάρης - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sak@ellinikietairia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου