Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Παλιό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οι πολίτες της Πλάκας επαναφέρουν την νομιμότητα»

 


 

25 Μαΐου 2023

 

Θετικές εξελίξεις είχε η άμεση κινητοποίηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την Επιτροπή της των Κατοίκων Πλάκας σε σχέση με την απίστευτη περίπτωση παράβασης του Προεδρικού Διατάγματος 1329/1993 περί χρήσεων γης που διέπει την περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτίριο του πρώτου Πανεπιστημίου της Αθήνας που ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 

Λίγες μέρες μετά την καταγγελία της ΕΛΛΕΤ για την επιχείρηση εστίασης που ξεκίνησε να λειτουργεί παράνομα στους αύλειους χώρους του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών -και εμφανιζόταν στο Google Maps και στο ταξιδιωτικό site Trip Advisor ως WINE BAR & CAFE-, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής εξέδωσε έγγραφο για την άμεση διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. Ζήτησε επίσης την άμεση απομάκρυνση των κατασκευών και των τραπεζοκαθισμάτων από τον αύλειο χώρο και τον όροφο του κτηρίου επί της οδού Θόλου 16. Διευκρινίστηκε με σαφήνεια πως η χρήση Αναψυκτηρίου – Κυλικείου (Κ.Υ.Ε.) έχει εγκριθεί για το κτήριο επί της οδού Θόλου 5 (και όχι 16) ως χρήση αποκλειστικά συνοδή της λειτουργίας του Μουσείου, μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Για το θέμα είχε προηγηθεί έλεγχος της Δημοτικής Αστυνομίας στο κατάστημα, τα αποτελέσματα του οποίου διαβιβάστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

 

Η εν λόγω έγκριση δεν επιτρέπει την χρήση των αύλειων χώρων έστω και με πολλαπλούς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των χρήσεων γης (ΠΔ 1329/Δ/1993). Η εντολή αυτή για την άμεση διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτρέπει τους μελλοντικούς ιδιώτες μισθωτές από το να επιχειρούν, εκ νέου, την παράνομη μετατροπή του χώρου σε μπαρ και εστιατόρια. Η κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα ώστε να μη γίνεται εφικτό δημόσια κτήρια να μετατρέπονται παρανόμως σε επιχειρήσεις εστίασης, παραβλέποντας την μονοθεσία για τις Χρήσεις Γης. Μια πιθανή διόγκωση του προβλήματος θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή στη διατήρηση της φυσιογνωμίας προστατευόμενων περιοχών όπως η Πλάκα.

 

Η δράση της πολιτείας στη συγκεκριμένη περίπτωση για την αντιμετώπιση της ανομίας στην Πλάκα είναι ελπιδοφόρα και προσδοκούμε να δοθεί το ίδιο ενδιαφέρον και σε άλλες περιπτώσεις παράβασης των Χρήσεων Γης που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Ως θετική αξιολογείται και η αντίδραση της ηγεσίας του ΕΚΠΑ που αναζητεί σχετικές διοικητικές ευθύνες.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών αγωνίζεται εδώ και πενήντα χρόνια, για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας περιοχών με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, και για τη διατήρηση της χρήσης της κατοικίας εντός αυτών. Με πολύχρονο αγώνα για τη διάσωση της Πλάκας ήδη από τη δεκαετία του 70, η ΕΛΛΕΤ ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους πολίτες και την πολιτεία ώστε η ιστορική, εμβληματική  αυτή γειτονιά του ιστορικού κέντρου να παραμείνει ζωντανή και βιώσιμη για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

κ. Η. Σακελλάρης - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: saki@ellinikietairia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου