Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Θεραπευτικό πρωτόκολλο για ανορεξία

 


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλο το φάσμα των ειδικών (παιδίατροι, διατροφολόγοι, παθολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, νοσηλευτές κ.ά) που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο MANTRA. Πρόκειται για το Θεραπευτικό Πρωτόκολλο, το οποίο το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) συνέστησε ως τη θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες με νευρική ανορεξία.

Την εκπαίδευση διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, ενώ καλεσμένη εισηγήτρια είναι η «μητέρα των διατροφικών διαταραχών», Professor Janet Treasure OBE PhD FRCP FRCPsych, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο King’s College του, Διευθύντρια της Μονάδας Διατροφικών στο Νοσοκομείο Maudsley και συν-δημιουργός του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου.
Θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, 16-18 Ιουνίου, ως μια προσπάθεια στήριξης της Περιφέρειας. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, τα αιτήματα για βοήθεια και θεραπεία από τις οικογένειες αυξήθηκαν κατά 220%, με το 45% εκ των οποίων να προέρχονται από την Κρήτη.

Ποια η φιλοσοφία του πρωτοκόλλου
To θεραπευτικό πρωτόκολλο MANTRA (The Maudsley Model of Anorexia Nervosa Treatment for Adults) εφαρμόζεται κυρίως έξω νοσηλευτικά και είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των ατόμων με νευρική ανορεξία.

Στόχος του να, βοηθηθεί ο ασθενής να ξεπεράσει την ασθένεια χρησιμοποιώντας με παραγωγικό τρόπο εκείνα τα στοιχεία του ταπεραμέντου του που θα τον οδηγήσουν σε ένα υγιές βάρος, σε νέες διατροφικές συνήθειες, και στη μέγιστη διαχείριση των ψυχολογικών και διαπροσωπικών του ζητημάτων. Ο ειδικός πλαισιώνει την οικογένεια, ως κύριο σύμμαχο, με σκοπό την άμεση άρση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στις σχέσεις συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ του ασθενούς, του υποστηρικτικού του πλαισίου και της θεραπευτικής ομάδας.
Χρήσιμες πληροφορίες

Εκπαίδευση ειδικών
Στο Θεραπευτικό Πρωτόκολλο για Ασθενείς με Ανορεξία και τους Φροντιστές τους
The Maudsley Model of Anorexia Nervosa Treatment for Adults (MANTRA)
Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών

Εισηγήτριες
Professor Janet Treasure OBE PhD FRCP FRCPsych: Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, ειδικεύεται στην έρευνα καθώς και τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Διατροφικών Διαταραχών στο Νοσοκομείο Maudsley και συν-δημιουργός της ενδεδειγμένης θεραπείας (evidence based treatment) "MANTRA” για ενήλικες. Το 2013 το Παλάτι της απένειμε τον τίτλο “Order of the British Empire (OBE) για τις υπηρεσίες της σε ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Έχει πάρει, ανάμεσα σε άλλα, βραβείο για το σύνολο του έργου της από την Ακαδημία Διατροφικών Διαταραχών (AED), καθώς και τα βραβεία “Psychology in United Kingdom Leader Award” (Research, 2023) και “Best Female Scientist Award” (Research, 2022). Το ερευνητικό της έργο είναι πλούσιο με περισσότερες από 900 δημοσιεύσεις.

Δρ. Μαρία Τσιάκα, BA, PhD: Ψυχολόγος, οικογενειακή θεραπεύτρια με διδακτορικό από το King’s College του Λονδίνου. Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, η μοναδική στη χώρα που εφαρμόζει το γνωσιακό μοντέλο διαπροσωπικής διατήρησης της νόσου στις ελληνικές οικογένειες σε συνεργασία με την καθηγήτρια Janet Treasure. Οι ερευνητικοί της τομείς επικεντρώνονται στις εμπειρίες των φροντιστών και των ασθενών με διατροφική διαταραχή. Είναι ενεργή υποστηρίκτρια και ακτιβίστρια σε θέματα των διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα, μέλος του European Family Therapy Association (EFTA) καθώς και της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών (AED).
Πότε: 16 έως και 18 Ιουνίου 2023
Πού: Ξενοδοχείο Capsis Astoria, Ηράκλειο Κρήτης
Διάρκεια: 18 ώρες (9:00-15:00)
Κόστος: Early bird (μέχρι 5/6) 600 € και 700 € (από τις 6/6 και μετά).
Δηλώσεις συμμετοχής: info@hcfed.gr και τηλεφωνικά στο: 210 800 3493

*Η εκπαίδευση θα γίνει στα Αγγλικά (θεωρία) και ένα μέρος της στ’ Ελληνικά (ασκήσεις και εργαλεία πρωτοκόλλου), και απευθύνεται σε όλο το φάσμα των ειδικών που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές.

*Περιλαμβάνει θεωρία και βιωματικά εργαστήρια για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

*Ακριβώς επειδή πρόκειται για δομημένο θεραπευτικό πρωτόκολλο, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί μόνο δια ζώσης και ο αριθμός θέσεων θα είναι περιορισμένος

Δομή και θεματολογία
 Εισαγωγή στους βασικούς πυλώνες του MANTRA (επιστημονική τεκμηρίωση).
ü
 Πώς αναπτύσσουμε τους θεραπευτικούς στόχους.
ü
 Συναισθηματικός και κοινωνικός εγκέφαλος (ποια είναι τα συναισθήματα και σε τι εξυπηρετούν, πώς οι ασθενείς αντιλαμβάνονται και διαβάζουν τα συναισθήματα των άλλων και πώς τους βοηθάμε να ενισχύσουν τη «μεγάλη εικόνα», αναπτύσσοντας ευελιξία και νέες δεξιότητες)
ü

 Δουλεύοντας με την οικογένεια
ü
 Σε ποιες παγίδες πέφτουν οι ειδικοί , με ποιον τρόπο συντονίζονται και διευκολύνουν τη νόσο.
ü

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου