Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ» : Πήγαμε ακάλεστοι!

 


Το Σάββατο 22/4/2023 και ώρα 20.00, στην Κάρυστο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο χώρο του Γιοκαλείου Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Σίμο Κεδίκογλου με θέμα :

" Κτηνοτροφία - Μελισσοκομία: Οι δρόμοι προς την ανάπτυξη" .

Προς μεγάλη έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι, αν και το θέμα αφορούσε άμεσα τους μελισσοκόμους, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας» στον οποίο συμμετέχουν πάνω από διακόσια μέλη του συνόλου των μελισσοκόμων του Δήμου Καρύστου, δεν είχε προσκληθεί ( εκτός από μια προσωπική πρόσκληση προς τον πρόεδρο) και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχαμε απευθυνθεί στον κύριο Υφυπουργό ζητώντας τη συμβολή του για τη διοργάνωση σχετικής με τη μελισσοκομία ημερίδας στον τόπο μας.

Ωστόσο μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, έστω και ακάλεστοι, με σκοπό να ακουστεί η φωνή μας σε σχέση με τα έντονα ζητήματα που μας απασχολούν.

Κατά την παρέμβαση που πραγματοποιήσαμε αναφερθήκαμε στα εξής: Σύσσωμα, τα μέλη του συλλόγου μας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας " δεν είναι προσκαλεσμένος στη σημερινή εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστική απόδειξη του δήθεν ενδιαφέροντος που δείχνετε για τους μελισσοκόμους της νότιας Καρυστίας η παρουσία μόλις πέντε μελισσοκόμων σε αυτήν την αίθουσα. Ωστόσο θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν των παρευρισκομένων τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας: Σήμερα, το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι-διακινητές εξαφανίζουν το εισόδημά μας. Συγχρόνως, η αποζημίωση των οκτώ ευρώ ανά κυψέλη, που έχετε εξαγγείλει, δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή μας, ενώ κι από αυτά ακόμα τα ψίχουλα, που έχετε υποσχεθεί ότι θα δώσετε, εξαιρούνται οι μικροί μελισσοκόμοι, αφού έχει μπει πλαφόν αποζημίωσης η κατοχή από εκατόν δέκα κυψέλες και πάνω.

Τα αιτήματά μας:

Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια.

Αφορολόγητο πετρέλαιο, και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.

Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, που το κράτος αρνείται πεισματικά.

Καθορισμό κατώτατου ορίου συνολικών γυρεόκοκκων στο ελληνικό μέλι ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις, που το ίδιο το κράτος ευνοεί με την υπάρχουσα νομοθεσία .

Ελληνικό Σήμα αποκλειστικά στους μελισσοκόμους και όχι στους εμπόρους-διακινητές όπως σχεδιάζεται.

Διόρθωση του Μελισσοκομικού Μητρώου βάση των προτάσεων των μελισσοκόμων.

Αφαίρεση των άρθρων που προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 χρόνια, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.

Να μας επιτραπεί η είσοδος σε δάση και να αφαιρεθούν από την πυροσβεστική διάταξη τα, πρακτικά ανεφάρμοστα άρθρα, που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. Οι μελισσοκόμοι ζούμε από τα δάση και είμαστε συνειδητά η ασπίδα προστασία τους.

Πώληση χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια και δικαίωμα στους μελισσοκόμους να διαθέτουν την παραγωγή τους ως πρωτογενή.

Κατάρτιση Εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού ως πρωτογενές προϊόν.

Άδεια για κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια στη Νότια Εύβοια «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ». Η ανεξέλεγκτη και συστηματική εκσκαφική δραστηριότητα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, υποσταθμών ενέργειας, μπαταριών και διάφορων συνόδων έργων επιφέρει την εκρίζωση πολλών στρεμμάτων μελισσοκομικών φυτών, μειώνει τη μελισσοχωρητικότητα στην περιοχή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και καταδικάζει τη μελισσοκομία για τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, έως ότου η φύση μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες.

Τα σύννεφα σκόνης, που δημιουργούνται από τις εκτεταμένες εκσκαφές στα δεκάδες εργοτάξια καθώς και οι αναρίθμητες ημερησίως διελεύσεις οχημάτων, κάθε τύπου, από τις οδούς πρόσβασης σε αυτά, προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στις μέλισσες, καταστρέφουν την ανθοφορία της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθιστούν αδύνατη τη συλλογή νέκταρος και οδηγούν στην υποβάθμιση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, στις οποίες οι μελισσοκόμοι του τόπου μας εργάζονται από πολλά έτη έως σήμερα.

Ικανός αριθμός μελισσοκομείων έχει υποστεί καταστροφές από εκσκαφές, διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα κλπ. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των παραγωγών, ώστε να λάβουν κάποια μέτρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν είτε την πλήρη απώλεια των μελισσοκομείων τους, είτε να επιβαρύνονται το εξαιρετικά δυσβάσταχτο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Συχνά οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που προκαλείται από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες στους υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σφοδροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδιασμό με τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση δημιουργούν ένα κατεξοχήν πυριγενές και εύφλεκτο περιβάλλον.

Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Καρύστου, ζητούμε λήψη μέτρων για την προστασία της μελισσοκομίας από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των μελισσοκόμων από τις καταστροφές που αυτοί μας προκαλούν.

Αποκατάσταση κάθε βλάβης στα μελισσοκομεία μας και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, από τις εταιρείες, για τις βλάβες που μας έχουν δημιουργήσει σε υποδομές και ζωικό κεφαλαίο.

Υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος προς αποφυγή των καταστροφικών πυρκαγιών, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Πάνω σε αυτά τα φλέγοντα θέματα καλούμε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει θέση.

Κρατάμε μικρό καλάθι σε προεκλογικές υποσχέσεις και εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται δήθεν για το καλό μας, όταν μάλιστα ο οικοδεσπότης κος Σίμος Κεδίκογλου μας απαξίωσε για δεύτερη φορά απουσιάζοντας εντελώς από το χώρο της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας.

Όλοι οι μελισσοκόμοι του Δήμου Καρύστου, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου