Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Η αμαρτωλή διαχείριση της ΑΙΓΛΗΣ και η αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας

 

του Νίκου Μυλωνά

Α. Το συγκρότημα της ΑΙΓΛΗΣ, ‘’εμβληματικό’’ κτήριο της πόλης Κω έχει την δική του ‘’αμαρτωλή’’ ιστορία Δημοτικής διαχείρισης. Εξυπηρέτησε κάτ’ αρχάς τις ψυχαγωγικές ανάγκες των δυνάμεων κατοχής της Ιταλικής περιόδου. Με την απελευθέρωση περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημου και χρησιμοποιήθηκε ως ‘’καφεζαχαροπλαστείο’’ με ενοικίαση σε επαγγελματίες.Η εισαγωγή της Κω στους τουριστικούς χάρτες οδήγησε στην ενοικίαση του ως ‘’εστιατόριο πολυτελείας’’. Σημαδεύτηκεόμως με την δημιουργία χρεών προς τον Δήμο, ο οποίοςμε δικαστική διαδικασίααπέβαλε τουςαφερέγγυους ενοικιαστές. Τότε τέθηκε το ερώτημα ‘’τι κάνουμε με την ΑΙΓΛΗ;’’Μάλιστα δημιουργήθηκε κίνηση πολιτών για άσκηση πίεσης προςκατεύθυνση δημιουργίας ενός δημοτικού καφενείου που θα πρόσφερε τοπικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές (ώστε να επηρεαστεί τιμολογιακά  η αυξανόμενη ακρίβεια στη παροχή υπηρεσιών) και να έχουν οι ντόπιοι κάτοικοι ένα ‘’δικότους‘’ χώρο.Όμως η υπέρ 10-ετής λειτουργία της, ως δημοτικό κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος,σημαδεύτηκεμε σκανδαλολογία κακοδιαχείρισης,μη εξυπηρετώνταςουσιαστικά τους στόχους που είχαν τεθεί. Ήταν ένα ακόμη καφέ όπως τα υπόλοιπα της πλατείας Ελευθερίας και έτσι έκλεισε! Αυτή είναι η περίοδος ιδιωτικοποίησης της ΑΙΓΛΗΣ που έληξε μέσα σε σκάνδαλα, γκρίνια, μεπολιτική αντιπαράθεση που οδήγησε στην νέα μορφήδημοτικήςεπιχείρησηςθέατρου-κινηματογράφου της ΕΔΗΚ.

Β. Γράφαμε: ‘’Η Δύναμη Αλλαγής το 2007 ανέλαβε την διαχείριση των δημοτικών επιχειρήσεων. Τότε κατήγγειλε τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και τα ανοίγματα που κληρονόμησε από την διαχείριση της Καΐσερλικής και μετα-Καΐσερλικής συνέχειας της! Το 2008 παρουσίασε απολογισμό με εξόφληση όλων των χρεών της ΕΔΗΚ-ΑΙΓΛΗΣ, άλλαξε το προσωπικό των ''ταλιμπάν του Καΐσερλισμού'' και δήλωσε ‘’θριαμβευτικά’’ θετικό αποθεματικό! Όμως ο κ. Κυρίτσης ΔΕΝ έστειλε, όπως διακήρυσσε, τους καταχραστές στην δικαιοσύνη. Απλά απειλούσε ότι θα ανοίξει το στόμα του και τότε… πολλοί θα καούν!!!. Ούτε στόμα άνοιξε ούτε κάηκε κανείς!

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το 2011 η ομάδα Καΐσερλη κατηγορούσε την ομάδα Κυρίτση  για σκανδαλώδη διαχείριση και  πελατειακές ψηφοθηρικές λογικές και για εκδιώξεις και συκοφάντηση υπαλλήλων του Δημου! Έτσι άδοξα έκλισε η περίοδος δημοτικής διαχείρισης με την μορφή αμιγούς δημοτικής επιχείρησης, για να περάσουμε με την νέα μορφήτων ‘’κοινωνικών επιχειρήσεων’’. .

Γ. Η περίοδος 2011-2023 είναι η περίοδος της ΚΟΙΝΣΕΠόπως την αντιλαμβανόταν και την διαχειρίστηκε ο κ. Καΐσερλης:‘’δημιούργησε την αστική εταιρεία "ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ" με 29 ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (στο καταστατικό της  "ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ" εντοπίσαμε 12) και προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα προέρχονταν από τον Δήμο και τα υπόλοιπα από χρηματοδοτικούς φορείς, με άξονες δράσης που εκτείνονταν από υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, υγείας και καθαριότητας, έως τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ανακύκλωση, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και την προστασία των δασών’’.

Δ.Τώρα, Μ. Τρίτη η πιο ‘’καλοπροικισμενη’’ ΚΟΙΝΣΕΠ, αυτή της ΑΙΓΛΗΣ, έκλεισε ΑΔΟΞΑ, μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα απαξίωσης και αποστροφής βάζοντας ΔΥΣΤΥΧΩΣ ταφόπλακα στον κύκλο της εφαρμογήςτων κοινσεπστο νησιά μας!Έτσι εντελώς φυσιολογικά, μετα την αποτυχία όλων των μορφών διαχείρισηςκεντρώας και δεξιάς ιδεολογίας ξαναγυρίζουμε στις αρχές της κεφαλαιοκρατικής οικονομίας: στην αγριότητα της Ελεύθερης αγοράς!   Το να κατηγορεί ο κ. Καΐσερλης τους κκ Νικηταρά-Κυρίτση δεν ωφελεί. Αυτό για το οποίο πρέπει να απολογηθεί είναι στο ‘’γιατί απέτυχε ο δρόμος της ΚΟΙΝΣΕΠ;

Ε.Ησυζήτηση του θέματος ΑΙΓΛΗ βάζει επι τάπητος το θέμα  της διαχείρισης της Δημοτικής περιουσίας με όρους οικονομικούς άλλα και κοινωνικούς-πολιτικούς. Με λίγα λόγια το ενοίκιο των 16.600  ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο της τιμής εκκίνησης, είναι υπερβολικό και δημιουργείνέο έδαφος νέωνχρεών προς τον Δήμο και το κυριότερο δρα ως πολιορκητικός κριός στην άνοδο των ενοικίων σε όλο το νησί! Το πρόβλημα δεν πια είναι οι ατασθαλίες του χθες!Ούτε ο θρίαμβος του χρήματος-οικονομισμού που δείχνουν οι δηλώσεις Νικηταρά-Κυρίτση!Ούτε η λογική Καΐσερλη περί δημοτικής πολιτικής για την δημιουργία μέσω της δημοτικής περιουσίαςεπιχειρηματικούπνεύματος, όπως δικαιολογεί τις πελατειακές του επιλογές!

Ζ.Η Κω έχει το πρόβλημα της μονοπώλησης της οικονομικής και παραγωγικής ζωής από τον μαζικόΤουρισμό των 6 μηνών. Η αναγκαία πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της τουριστικήςπεριόδου και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης και των παραδοσιακών αξιών. Αρά η ενοικίαση των καταστημάτων του κέντρου που ανήκουν στον Δήμο μας πρέπει να γίνει με όρους που εξυπηρετούναυτούς του στόχους. Είναι απαράδεκτο η πόλη να εμφανίζει για περίοδο 6 μηνώνμορφήαπολυτήςνέκρας και εγκατάλειψης. Η πόλη πρέπει να διατηρείζωντανούςπνεύμονες όλη τον χρόνο! Όπως ίσχυε πριν το 1974! Όπως συμβαίνει στην γειτονική Κάλυμνο που δεν σου δίνει την εντύπωσηκλειστής και νεκρήςπεριοχής τον χειμώνα. Η Κωςμπορεί να έχει την δική της ζωή και τον δικό της τουρισμό και τον χειμώνα αν υπάρξει η κατάλληλη πολιτική.

Ν. Μυλωνάς

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015:   1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»   2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.   3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που  δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη  Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της ΚάγκελαΜαρκέλε, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου