Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο 34ο Διεθνές Συνέδριο της European Cetacean Society

 

 


 

Ολοκληρώθηκε στην Galicia της Ισπανίας το 34ο διεθνές Συνέδριο της European Cetacean Society (ECS) με τη συμμετοχή 600ων ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Με βασικό θεματικό άξονα “Our Oceans, Our Future” (Οι ωκεανοί μας, το μέλλον μας), το συνέδριο ανέδειξε πολύπλευρα την επιτακτική ανάγκη προστασίας των πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών.

Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο συνέδριο είναι μέρος της μεγάλης μας προσπάθειας να αναδείξουμε το Αιγαίο ως μία από τις περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά - κάτι που ήταν άγνωστο έως πρόσφατα, καθώς υπήρχαν μόνο σποραδικές ενδείξεις και καταγραφές των πληθυσμών των κητωδών στις θάλασσές μας.

 

research mm - ecs

 

Σε αυτό το κορυφαίο διεθνές συνέδριο για τα κητώδη, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος Beatriz Tintoré, Maurizio Ingrosso και Dr Guido Pietroluongo παρουσίασαν επιστημονικές ανακοινώσεις που αφορούν τους πληθυσμούς των Φυσητήρων, των Ζιφιών και των Βραχύρυχγων Κοινών Δελφινιών στο Αιγαίο, με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών από την περίοδο 2017 έως 2022.

Οι συγκεκριμένες έρευνες που συνεχίζουν να διεξάγονται, υλοποιούνται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Brunel University London και το Università Degli Studi Di Bari Aldo Moro Ιταλίας.

 

drone naftilos rissos

 

Είναι οξύμωρο ότι το Αιγαίο όπου έγιναν οι πρώτες παγκοσμίως καταγραφές των κητωδών πριν από περίπου 2300 χρόνια, στις μέρες μας υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη γνώσης για τους πληθυσμούς αυτών των σπάνιων πλέον ειδών. Οι ερευνητές θαλάσσιων θηλαστικών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, με σχεδόν συνεχή παρουσία στο ανοιχτό πέλαγος επί 23 χρόνια, συμβάλλουν συστηματικά στην κάλυψη αυτών των κενών γνώσης σχετικά με τους πληθυσμούς του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου, έχοντας ήδη δημοσιεύσει 19 επιστημονικές ανακοινώσεις, αναδεικνύοντας έτσι αυτή τη ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια περιοχή στο διεθνή χάρτη της επιστημονικής έρευνας στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Διαπλέοντας χιλιάδες μίλια ετησίως, με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και με μία πολυεθνική ερευνητική ομάδα, επεκτείνουμε κάθε χρόνο τη συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών και των παραγόντων απειλής, με στόχο την ουσιαστική προστασία των πληθυσμών αυτών των σπάνιων ειδών, σε θάλασσες που απειλούνται όλο και περισσότερο από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

 

ecs conference logo

 

Η ανθρωπογενής πίεση που προκαλείται γίνεται πλέον αφόρητη σε όλη την ακτογραμμή, με τα περισσότερα από 70 εκατομμύρια εποχιακών επισκεπτών στις ακτές και στα νησιά του Αιγαίου χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, τον ανεξέλεγκτο θαλάσσιο δρόμο για την εμπορική ναυτιλία από τον οποίο μεταφέρονται καθημερινά περισσότεροι από 3 εκατ. τόνοι πετρελαίου και πολλές χιλιάδες τόνοι άλλων επικίνδυνων φορτίων, τα δεκάδες χιλιάδες σκάφη αναψυχής που καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή της ακτογραμμής χωρίς να τηρούνται ούτε στοιχειωδώς οι διεθνείς κανόνες αποφυγής πρόκλησης ρύπανσης και τόσους άλλους παράγοντες απειλής.

Καθώς λοιπόν απαιτούμε τόσα πολλά από το Αιγαίο, είναι επείγον να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ευθύνη των δικών μας γενεών μας όχι μόνο καλύψουμε τα πολλά κενά γνώσης, αλλά και και να πράξουμε τα δέοντα για να διαφυλάξουμε ότι ακόμα προλαβαίνουμε από τη βιοποικιλότητα αυτής της μοναδικής θάλασσας.

 

***

 

Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος"
Αναστασία Μήλιου
a.miliou@archipelago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου