Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Κάνοντας Δημόσια Ιστορία στους δρόμους της Αθήνας

                  Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-Αρχείο Πολέμου 

                 σας προσκαλεί σε μια παρουσίαση  με θέμα 
Ιστορικοί περίπατοι: Κάνοντας Δημόσια Ιστορία στους δρόμους της Αθήνας 
                              Εισηγητής: Μενέλαος Χαραλαμπίδης
                            Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023, ώρα 19:30
                                                   
 ZOOM

Topic: Arheion Polemou The War Archive

Time: Apr 26, 2023 07:30 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/88918676508?pwd=alVaMTJVZmpLV0dMaFhPV01oSk1XQT09

Meeting ID: 889 1867 6508

Passcode: 724496

                                 Το θέμα-μια σύντομη σύνοψη
Από την ώρα που ιδρύθηκε το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-Αρχείο Πολέμου, ως συνεργάτες και μέλη του,  επιχειρούσαμε να προσδιορίσουμε τη σχέση μας με την Ιστορία: τι είδους ιστορία μας ενδιέφερε; Τι είδους θέματα προκρίναμε; Και τέλος πάντων γιατί δεν αφήναμε την ιστορία στην ησυχία της και στα χέρια των πανεπιστημιακών; Αρκετό καιρό αργότερα συνειδητοποιήσαμε πως αυτό που επιχειρούσαμε είχε όνομα: λεγόταν «Δημόσια Ιστορία». Η αποψινή εκδήλωση επιχειρεί ακριβώς μια γνωριμία μαζί της με εισηγητή τον Ιστορικό που εισήγαγε (και ίσως έκανε μόδα) τους ιστορικούς περιπάτους στη χώρα μας: τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Μέσα από την εμπειρία των ιστορικών περιπάτων θα προσπαθήσει να δείξει ότι οι τρόποι με τους οποίους μαθαίνουμε την Ιστορία και συνδεόμαστε με το παρελθόν είναι ποικίλοι και πολυδιάστατοι. Παράλληλα θα εξετάσει τον ρόλο του σύγχρονου ιστορικού, θα εξηγήσει τι εννοούμε με τον σχετικά νέο ακαδημαϊκό όρο «Δημόσια Ιστορία» και θα δείξει με ποιους τρόπους παρελθόν, χώρος και μνήμη, συγκροτούν διαρκώς νέες ταυτότητες.
                                         Για τον εισηγητή
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύθηκε το 2012 με τον τίτλο «Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» και δύο χρόνια μετά το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Είναι ένας από αυτούς που σχεδίασαν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ήταν ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων υπό τον τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες υλοποιήθηκαν από το 2015 έως το 2019. Οι δράσεις αυτές κατάφεραν να καθιερώσουν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εκδήλωση Δημόσιας Ιστορίας στην Ελλάδα (λεπτομέρειες στο www.freeathens44.org)  
Από τον Δεκέμβριο του 2019 πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks (λεπτομέρειες στο www.athenshistorywalks.com)  
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σύνολο των δράσεων που πραγματοποιεί για θέματα ιστορίας:  
https://www.facebook.com/Menelaos-Haralabidis-874551622575314/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου