Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Τα ζώδια μιλούν

 

Του Γιάννη Σχίζα

«Μεγάλο μέντιουμ Καν..μπα.  Πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ανεξάρτητα από  το ποια είναι τα προβλήματά σας. Μπορώ να σας βοηθήσω να λύσετε τα δυσκολότερα από αυτά στον μικρότερο χρόνο ακόμη και αν έχετε απογοητευθεί από άλλους πνευματιστές….Μπορώ να κάνω τους ερωτευμένους καλύτερα από πριν. Μπορώ να κάνω αγνώστους να ερωτευθούν». 


Η υπόμνηση είναι σε ένα χαρτί αναρτημένο στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων. Και να’ ταν μόνο αυτό : Την περίοδο των γιορτών και της αλλαγής του χρόνου, ακμάζει  το γούρι, η μαγεία, τα ζώδια και οτιδήποτε παρεμφερές,  που αναπτύσσεται μέσα από διάφορες πρακτικές. Θυμάμαι πριν κάμποσα χρόνια , είχε πέσει στα χέρια μου πολύ  καθυστερημένα μια πρόβλεψη  που γινόταν για κάποια υφυπουργό τουρισμού, σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας : Το μέλλον προβλέπονταν λαμπρό, οι προοπτικές ευοίωνες, όλα λαμπρά και φωτισμένα,  μόνο που ήδη  η κυρία είχε χάσει τον υπουργικό θώκο λόγω ενός οικονομικού  σκανδάλου του άντρα της, ο οποίος  ήταν γνωστός τραγουδιστής!

Πέρα  από τη συνηθισμένη δεισιδαιμονία  έχουμε  τα ζώδια με επικεφαλής κάποιον πασίγνωστο τύπο, ο οποίος επιμένει να κάνει προβλέψεις  ενώ με κανένα τρόπο δεν κάθεται εκ των υστέρων να ελέγξει τα αποτελέσματά τους. Είναι κι αυτό ένα βασικό κόλπο, με το οποίο απεκδύονται πάσης ευθύνης : Τα ζώδια είναι στραμμένα αποκλειστικά προς το μέλλον, δεν ασχολούνται με το παρελθόν και με όσα έχει αυτό φέρει…

Σε ένα κόσμο της λογικής η δεισιδαιμονία καλά κρατεί – για την ακρίβεια μάλιστα είναι ανυποχώρητη. Βέβαια το να περιφέρεις τα ζάρια σε ευαίσθητη περιοχή του γυναικείου σώματος (!) είναι κάτι που  δεν θεωρείται κακό από όσους  ασχολούνται με το μπαρμπούτι, όμως υπάρχουν και συμπεριφορές πολύ πιο μοντέρνες : Θυμάμαι  λόγου χάρη μια Ρωσίδα αστρολόγο που είχε διαμαρτυρηθεί  εντονότατα για μια ρωσική παρέμβαση που στόχευε στην αποφυγή της σύγκρουσης της γης με ουράνιο σώμα.

  Ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης καταθέτει μια ενδιαφέρουσα άποψη για τις πρακτικές που θεωρούνται αποφευκτέες  από όλους τους σχετικούς : Σύμφωνα με αυτά που  τού έλεγε  ένας συνταξιούχος ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το να κόβεις τα νύχια σου δειλινό είναι μεγάλη γρουσουζιά! Γι αυτό και σηκώθηκε οργίλος με τη μητέρα του, που ήταν αποφασισμένη να κάνει αυτό το έγκλημα κάποιο δειλινό…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου